5 ezer forint, amit te is rendszeresen kidobsz az ablakon
Belegondoltál már, mennyi pénzt szórsz el a folyószámládra? Válassz szokásaidhoz passzoló számlát!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A középiskolás fiataloktól kezdve a nagyvállalkozón keresztül a nyugdíjasokig mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbb megoldást, ha a párnahuzat helyett bankban szeretné tartani a pénzét.

A bankok ajánlatai közül minden bizonnyal már te is választottál egyet, hiszen napjainkra a bankszámla - kis túlzással - megkerülhetetlen része lett a hétköznapoknak, nem szólva a rugalmasabb, gyorsabb, egyszóval kényelmesebb ügyintézésről.

Kényelem - pénzért

A kényelmi szempontoknak gyakran súlyos ezresek formájában fizeted meg az árát. Az éves szinten akár tízezer forintra rúgó kiadás csak azért nem tűnik fel, mert a bankok apránként, a legkülönbözőbb hivatkozási alappal vonják le az egyes díjakat, melyeket - a rendszeres pénzforgalom és a hanyagul szemrevételezett számlakivonat miatt - mindenki hajlamos egész egyszerűen nem észrevenni.

A számlavezetés havi díja, a havi számlakivonat díja, a pénztári kézpénzfelvétel díja, a bankon belüli eseti átutalás, az állandó átutalások, a közüzemi díjak átutalása és a limitfigyelési díj mind-mind olyan költség, melyet nagy valószínűséggel rajtad is behajtanak a bankok. Ha tudatosan választasz bankszámlát, és hajlandó vagy ésszerűsíteni a pénzügyeid intézését, akkor meglepően sok pénzt spórolhatsz.

Válassz hozzád illő konstrukciót!

A legfontosabb, hogy a rengeteg lehetőség és ajánlat közül azt a bankszámlát válaszd, amelyik a leginkább illeszkedik a szokásaidhoz. Nem mindig egyszerű, de ebben az esetben érdemes az átlagosnál több időt szánni az ajánlatok mérlegelésére. Ebben nagy segítség lehet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által készített táblázat, melyben az összes bank összes bankszámlatípusának költségeit átböngészheted. A tanulságos - több mint 80 számlatípust vizsgáló - összehasonlításból kiderül: van, ahol díjmentesen vehetsz fel pénzt, de akad, ahol a számlavezetési díj minimális.

Megint máshol több ezer forintot is elkérnek egy havi számlavezetésért, máshol viszont a külföldi utalás kerül az átlagosnál sokkal többe. Nagy valószínűséggel te is találnál olyan, a jelenleginél kedvezőbb megoldást, mely miatt érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy folyószámlát válts.

Figyeld a pénzmozgást, és számold ki a költségeket!

Ha például a közüzemi számláidat utalással rendezed, akkor válassz olyan számlatípust, ahol egy ilyen tranzakciónak nincs, vagy csak egészen minimális a költsége. A számolgatás mellett próbáld tudatosan figyelni a számlád pénzmozgásait is.

- Ha számlát nyit valaki, akkor azt minden esetben érdemes a szokásaihoz igazítani. Annak érdekében, hogy az ember megtalálja a leginkább neki való ajánlatot, néhány hónapon keresztül figyelnie kell a már meglévő számláján a tipikus mozgásokat. Az így kapott eredmény több szempontból is tanulságos lehet, ráadásul ez alapján már könnyebb kiszámolni a várható költségeket - mondja szakértőnk, Dr. Lelkes Zoltán.

Ha a számlaváltás mellett döntesz, akkor készülj fel arra, hogy ez egy hosszabb folyamat. Előre írd fel, kiket kell értesítened.

Az előző folyószámla megszüntetésével érdemes néhány hétig várnod, hátha mégis lesz valamilyen pénzmozgás. Ez alatt az idő alatt egyébként azt is ellenőrizheted, hogy tényleg megtakarítást jelent-e az új számla.

Sárga csekkel és társkártyával is spórolhatsz

Számlavezetéssel kapcsolatos költségeidet nem csak annak megszüntetésével ésszerűsítheted. Nem ritka például, hogy egy családon belül több számla is használatban van, pedig egy társkártyával közösen is lehet használni egy folyószámlát. Az is előfordulhat, hogy valaki egyedül tart életben egyszerre két számlát. Ennek csak ritkán van racionális magyarázata. Ahogy az sem mindig érthető, hogy, ha egyébként is el kell menned a postára befizetni néhány - utalással nem intézhető - sárga csekket, akkor miért nem így rendezed a többi restanciádat is.

Ez ugyanis a banki utalással ellentétben teljesen ingyenes. Érdemes továbbá átgondolnod, hogy mikor és milyen formában veszel fel pénzt az automatából, mert a legtöbb helyen ezért is fizetni kell.

Ezt is szeretjük