5 dolog, amit azonnal ellenőrizz, ha lelassult a számítógép
Belassult és akad? Eláruljuk, mi állhat a háttérben, és hogyan oldhatod meg a dolgot.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs annál idegesítőbb, amikor a nap végén makacsolja meg magát a számítógéped, akkor, amikor már csak egy-két feladat lenne hátra ahhoz, hogy hazamehess. A türelmetlenebbek ilyenkor a csapkodást választják, a kevésbé türelmetlenek várnak.

Pedig általában egyszerűen kideríthető, hogy mi is a baj - vagy legalábbis számos okot érdemes ilyenkor sorba venni. Könnyen lehet, hogy egy véletlenül letöltött program a hibás, de az is lehet, hogy csupán egy szoftver kezdett el futni. Mielőtt tehát idegeskedni kezdenél, a következőket érdemes ellenőrizned.

Zabolázd meg a programokat!

A számítógéphez adott rengeteg szoftver sok helyet foglal el, ráadásul a gép értékes erőforrásaiért is versengenek azáltal, hogy állandóan frissítéseket keresnek önmaguknak. Ez akkor is így van, ha éppen nem dolgozol velük. A számtalan extra program miatt a gép eleve lassabban fog működni, a hirtelen lelassulásért pedig ezen programok frissítései a felelősek.

Ha egyik pillanatról a másikra lassul le a géped, ellenőrizd, hogy a Tálca jobb oldalán nem jelent-e meg egy kis ikon, ami egy folyamatban lévő letöltést jelöl. Ha igen, várnod kell addig, amíg végez a gép. Ezután viszont távolítsd el a nem használt programokat, és állítsd be a számítógépeden, hogy automatikusan ne töltsön le semmit, csak manuálisan tudd ezt megtenni. A böngészőablakban az Eszközök menü Beállítások pontjában teheted ezt meg, illetve a Vezérlőpultban.

Töröld a nem használt programokat!

Az ikonok letörlése az Asztalról nem megoldás, attól a programok még a gépeden maradnak, azokat külön kell eltávolítanod.

Amennyiben Windows Vista vagy XP operációs rendszered van, ehhez kattints a képernyő bal alsó sarkában látható Start gombra, majd válaszd a Vezérlőpultot, azon belül a Program eltávolítása, illetve a Programok telepítése és törlése menüpontot. Görgesd végig a programok listáját, és töröld ki azokat, amelyekre biztosan nincs szükséged.

Gondold végig, mit töltöttél le!

Internetezés közben számtalan reklámablak zúdulhat rád - legfőképpen akkor, ha engedélyezed a felugró ablakokat a böngésződben. Ezek érdektelenek is lehetnek, de izgalmasnak tűnő, ingyenes háttérképeket is reklámozhatnak.

Ha a számítógéped a megszokottnál jóval lassabb, gondold végig, hogy az elmúlt néhány órában nem kattintottál-e véletlenül egy ilyen ablakra. Ezek az ártalmatlannak tűnő reklámok ugyanis egy szoftver letöltése révén spyware-rel fertőzhetik meg a géped rendszerét. Ha ilyen program kerül a számítógépre, akkor nemcsak jelentősen lelassul a géped, hanem idegenek információkat is gyűjthetnek rólad, anélkül, hogy tudnál erről. Ilyen esetben válaszd a Vezérlőpultban a Teljesítmény és karbantartás menüpontot, majd keresd meg a Rendszer visszaállítása opciót, és állítsd vissza a géped egy néhány nappal azelőtti állapotra. Ezzel törlöd a letöltött programot, és ismét biztonságossá teszed a gépet.

Mindig naprakészen

Akkor is lehet lassú a géped, ha már régóta nem törődtél azzal, hogy aktualizáld a rendszeresen használt programokat. A programok gyártói időről időre előrukkolnak egy korszerűsített változattal, amelyikben már javították az esetleges hibákat, és amelyekkel dolgozni is gyorsabb. A Windows frissítését például nem nehéz elvégezni, csak a következőket kell megtenned: amennyiben az Internet Explorert használod böngészőként - más böngészők esetében eltérhetnek a lépések -, menj az oldal tetején látható Eszközök menüre, majd kattints a Windows frissítése - Windows Update - menüpontra. Ekkor a Microsoft honlapjára kerülsz, mely automatikusan ellenőrzi, szükség van-e az operációs rendszered frissítésére. Ha igen, kövesd az utasításokat a frissítések letöltéséhez. A Windows Vista és XP is képes automatikusan letölteni a frissítéseket, de ezt nem érdemes választani a fentiekben taglalt okok miatt.

Ellenőrizd a memóriát és a hőmérsékletet!

Napjaink új, nagy teljesítményű készülékei néhány év múlva már korszerűtlennek számítanak majd, hála az egyre gyorsabb processzoroknak, a mind nagyobb kapacitású merevlemezeknek és memóriáknak. Így aztán a számítógép alkatrészei esetében ne is számíts hosszú élettartamra, azokat nem is úgy tervezik, hogy évtizedekig helytálljanak.

Az például, hogy a processzor ventilátora egyik napról a másikra feladja a harcot, egyáltalán nem meglepő. Ha munka közben a géped rendkívül lelassul, fogd meg a házat, és, ha nagyon meleg, minden bizonnyal a ventilátorral van a gond, ami a lassulást is okozza. Ilyenkor nem tehetsz mást, mint kikapcsolod a gépet, és megvárod, míg lehűl - majd minél előbb cseréltesd ki az alkatrészt.

Ha a hőmérséklet nem túl magas, viszont alig döcög a gép, a memóriáját is ellenőrizd. A Start menüből elérhető a Rendszereszközök menüpont, itt találod a Töredezettség-mentesítést. Ha erre kattintasz, elemzést végezhetsz a rendelkezésre álló helyre vonatkozóan, sőt, alaposan rendbe is teheted a géped, ha arra szükség van. A töredezett, maradványprogramokkal tarkított memória ugyanis jelentős lassulást okoz.

Cikkünk megírásában az Elhallgatott tanácsok című könyv segített.

Ezt is szeretjük