Fagyhalál, leállás, vírusok
4 számítógépes baki és megoldásaik
Állandóan lefagy a géped? A vírusokkal harcolsz folyton? Eláruljuk, hogyan számolj le a hibákkal!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tévhit, hogy a számítógéphez csak a programozóknak kell érteniük. Ha alkalmanként te is feltévedsz az internetre, vagy rendszeresen dolgozol számítógépen, az alapvető tudnivalókkal neked is tisztában kell lenned.

A baj ugyanis nemcsak a hozzáértőket érinti: az internetkapcsolat az átlagos felhasználóknál is megszakadhat, a géped otthon is lefagyhat, a spamek és vírusok pedig szintén nem nézik, hogy profi vagy amatőr felhasználóval van-e dolguk.

Ha nem akarsz esetleg ezreket fizetni azért, hogy valaki néhány kattintással megoldja a problémát, vedd kezedbe a géped irányítását!

Nincs internet, vagy csak te nem tudsz kapcsolódni?

Bármennyire hasznos, és bármennyire szeretjük, az internet nem megbízható - sem a tartalmát, sem pedig a létét tekintve.
Néha lassú, néha gyors, néha van, néha pedig egész egyszerűen eltűnik. Az első esetben a böngésző kivételével zárj be minden olyan futó alkalmazást, amely lassíthatja a géped - sokszor ugyanis nem is az internettel van a gond, hanem a számítógépet leterhelő programokkal. Ha így sem javul a sebessége, akkor érdemes lekapcsolódni a hálózatról, majd újracsatlakoztatni a gépet. Érdemes a modemet vagy a routert is újraindítani, ez az esetek többségében megoldja a problémát.
Ha egyáltalán nincs interneted annak ellenére, hogy a géped csatlakozott a hálóra, akkor tanácsos az IP-címeket ellenőrizni, és kitörölni a fix beállításokat, vagy éppen beírni a szükséges számokat - ezekkel kapcsolatban az internetszolgáltatód ügyfélszolgálatánál érdeklődj.

Hol találod?
A számítógéped IP-címének megváltoztatásához keresd meg a Vezérlőpultban a Hálózati és internetkapcsolatok menüpontot. Itt kattints a Hálózati kapcsolatokra, majd jobb egérgombbal a vezeték nélküli hálózat - vezeték nélküli internet esetén - vagy a helyi kapcsolat tulajdonságaira. Az IP-címet a TCP/IP protokoll tulajdonságaira kattintva tudod megváltoztatni.

Ha lefagy egy-egy program, esetleg az egész számítógép

Ahogy senki, úgy egyetlen számítógép és szoftver sem tökéletes. Nem ritka hát, ha használat közben egyik-másik program megadja magát, és végérvényesen leáll. Ilyen esetben a legjobb, ha idegeskedés és az egér vagy a billentyűzet csapkodása helyett a CTRL, az Alt és a Del billentyűk együttes lenyomásához folyamodsz.

Ezzel a billentyűkombinációval előhívhatod azt az ablakot, amely az éppen futó programokról tájékoztat. Itt egyszerűen válaszd ki azt, amelyik lefagyott, majd kattints a Feladat befejezése gombra. Ha erre nem reagálna a gép, akkor tanácsos a többi programot is bezárni az említett módon, majd szépen újraindítani őket. Abban az esetben pedig, ha maga az ablak nem jelenne meg, a számítógéped kikapcsolására lesz szükség - azonban újraindítás helyett hagyd egy-két percig teljesen kikapcsolt állapotban.

Nincs több hely a C meghajtón? Csinálj!

A számítógépek a C meghajtón kívül gyakran egy virtuális meghajtóval is rendelkeznek. Ez a telepítés során kialakított felosztás arra lehet jó, hogy a fontosabb programok - Windows, levelezés, rendszerfájlok - fájljai elkülönüljenek a számítógépen tárolt egyéb adatoktól, például a táblázatoktól, filmektől és zenéktől.
Jó tudni azonban, hogy néhány program, mint például a Windows Media Player működése közben akkor is igénybe veszi a C meghajtó egy részét, ha egyébként a virtuális meghajtóra lett telepítve. Ha a felosztás nem megfelelően történt, hamar arra figyelmeztethet a géped, hogy a C meghajtó betelt, és a program futtatására így nincs lehetőség.
A figyelmeztető jelzés megjelenésekor - függetlenül attól, hogy rendelkezel-e virtuális meghajtóval - tanácsos alaposabban rendbe tenni a számítógépedet. A felesleges dokumentumoktól szabadulj meg, ürítsd ki a lomtárat is, kapcsolj ki minden programot, és futtasd le a Lemezkarbantartót - ezt a Start menüben a Rendszereszközök menüpont alatt találod.

Ezután ugyanitt válaszd ki a lemeztöredezettség-mentesítőt, és azt is indítsd el. Eltarthat jó néhány percig, mire a program végez, viszont képes összerendezni a töredezett fájlokat, és ezáltal helyet csinál a meghajtón, egyszóval: alaposan rendet tesz a gépeden.
Ha mindez nem segít, semmiképpen ne fogj saját magad a számítógépen lévő fájlok törölgetéséhez, bízd a dolgot hozzáértőre!

Letöltötted, de szabadulnál tőle?

Az internet számtalan hasznos, vagy épp kevésbé hasznos, de szórakoztató kincset rejt, kezdve a különböző mozgó képernyővédőktől a játékokon át egészen a praktikus, a gép működését segítő alkalmazásokig. Ezek könnyen és az esetek többségében ingyen letölthetők a számítógépre, az azonban már kevésbé biztos, hogy működnek is. Éppen ezért még mielőtt bármit is letöltenél, győződj meg arról, hogy a program rendelkezik érvényes licensszel - erről a letöltés első lépése előtt felugró ablak tájékoztat -, és lehetőleg arról is, hogy biztonságos helyről érkezik a fájl.
Ha mégis olyan program került a gépedre, amely nem működik, más programok futtatását zavarja, vagy egyszerűen még sincs szükséged rá, soha ne kezdd el az ikonjait és a fájljait törölni: az összes elemét úgysem fogod megtalálni, és így csak a gépedet terheled felesleges programmaradványokkal.
Tanácsos a Start menüben megkeresni az adott alkalmazást, és ott az Uninstall gombra kattintanod, amely teljes mértékben eltávolítja majd a programot. Ha ilyet nem találsz, a programot a legegyszerűbben a Rendszer visszaállítása funkcióval távolíthatod el.

A Vezérlőpult bal felső sarkában válaszd ki a kategorikus nézetet, kattints a Teljesítmény és karbantartás menüre, majd keresd meg az ablak bal felső sarkában a Rendszer-visszaállítás gombot.

Az utasításokat követve itt akár a számítógéped néhány héttel vagy hónappal korábbi állapotát is visszaállíthatod, és ezzel törölheted a felesleges beállításokat és letöltött programokat.

Plusz 4 fontos dolog, amire ügyelj!
  • A számítógéped tűzfala mindig legyen bekapcsolva.
  • Fontos, hogy megbízható, folyamatosan naprakész vírusirtóval rendelkezzen a géped.
  • Ha vezeték nélküli internetet használsz, csak megbízható hálózatra kapcsolódj!
  • Soha ne törölj olyan programokat és fájlokat, amelyeket nem ismersz!
Ezt is szeretjük