3 alig ismert trükk, amivel gyorsabb lesz a Windows
Lassú, akadozik, és rendszeresen lefagyasztja a géped? Ismerj meg néhány trükköt, amivel felgyorsíthatod, és karban is tarthatod a Windows-t!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A számítógép-használók többsége hajlamos azonnal a gépet hibáztatni, ha az lassan indul, akadozik, lefagy, esetleg ijesztő rendszerüzeneteket küld.

Pedig egyáltalán nem biztos, hogy magával a számítógéppel van a probléma! Könnyen lehet, hogy a Windows produkálja magát. Ha azt akarod, hogy kezes bárányként viselkedjen, vesd be a következő egyszerű, mégis csak kevesek által ismert trükköket!

Rendszeresen frissítsd a Windows-t!

Az első és legfontosabb dolog, hogy jogtiszta operációs rendszer legyen telepítve a számítógépedre, ellenkező esetben nem sokat tehetsz a gyorsítása érdekében. Legalábbis arra biztosan nem lesz lehetőséged, hogy időközönként frissítsd a szükséges programokat, és letöltsd az internet gyors használatához elengedhetetlen alkalmazásokat.

Jogtiszta Windows esetén a frissítések letöltéséért rendszeresen látogass el a Microsoft Windows Update weboldalára, ahol egyénileg állíthatod be, hogy mit szeretnél letölteni. Ha az aktuális frissítések megtörténtek, állítsd be, hogy ezek a jövőben automatikusak legyenek.

A Start menü Vezérlőpultjában a Teljesítmény és karbantartás feliratra kattintva találod a Számítógéppel kapcsolatos alapvető adatok feliratot.

Kattints erre, majd a felugró ablakban az Automatikus frissítések fülnél jelöld be az automatikus frissítést - klasszikus nézetben közvetlenül a vezérlőpultból érheted el az Automatikus frissítések ikont.

Ne indítsd el, amit nem használsz!

A számítógép bekapcsolásával egy időben bejelentkező Messenger vagy Skype hasznos dolognak tűnik, ám jelentősen lelassítja a Windowst-t - a többi velük együtt induló olyan programokkal és alkalmazásokkal egyetemben, melyekről talán nem is tudsz.
Az első kettő kézi elindítása nem nagy feladat, ráadásul nem is időigényes, a gyorsabb Windows érdekében azonban kifejezetten ajánlott. Az olyan alkalmazások automatikus indítására sincs nagy szükség, mint a zene lejátszásához használt Quick Time Player vagy a Media Player.

A Start menü alján lévő Futtatás ikonra kattintva könnyen kikapcsolhatod ezeket: a felugró ablakba írd be az msconfig parancssort, majd nyomj egy Entert.

Az ezután megjelenő ablakban látod azoknak az alkalmazásoknak a listáját, melyek a Windows-zal együtt indulnak. Amire nincs szükséged, az elől vedd ki a pipát. Mivel itt az operációs rendszer számára nélkülözhetetlen alkalmazásokat is találsz, ha nem vagy biztos a dolgodban, kérd hozzáértő segítségét - bár a rendszer általában nem enged kikapcsolni feltétlenül szükséges alkalmazásokat.

Ha még nagyobb sebességre vágysz
A felesleges alkalmazások és programok eltávolítása mellett érdemes időnként rendet is tenned a számítógépeden. Kattints ide, és ismerj meg még több trükköt, amivel javíthatod a géped sebességét!

Mondj le a színes, csillogó grafikáról!

Az életben számtalan esetben van szükség kompromisszumra. A Windows esetében sincs ez másképp. Ha azt szeretnéd, hogy jelentősen gyorsabb legyen, le kell mondanod az ezüstös vagy éppen kékes grafikáról, a böngészőablakba beépült keresőablakról, az Asztalra telepített időjárás-jelentő programról, illetve a többi hasznosnak tűnő, mégis teljesen felesleges alkalmazásról.

Minél kevesebb terhet teszel a Windows vállára, annál nagyobb gyorsasággal hálálja majd meg a törődést. Elsőként búcsúzz el az említett alkalmazásoktól és kiegészítőktől, és távolítsd el azokat a Vezérlőpultban a Programok telepítése és törlése feliratra kattintva. A listából egyetlen kattintással eltávolíthatod a felesleges programokat.

Ezután kapcsolj ki minden ablakot, majd kattints az Asztalra a jobb oldali egérgombbal, a felugró ablakban keresd meg a Tulajdonságok menün belül a Megjelenítés fület, és ott válaszd ki a Klasszikus Windows stílust. A változás látványos lesz, ezzel együtt azonban a sebesség is jelentős mértékben javul majd.

Ezt is szeretjük