4 szörnyű dolog a világon, amit a nőkkel művelnek

A nőket ért megaláztatásokra nem lehet elégszer felhívni a világ figyelmét. A mai napig számos megdöbbentő hagyomány él.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A közelmúltbeli napon világszerte ünnepelték a szebbik nemet, áldozatos munkáját és értékteremtő erejét. Ugyanakkor az ünnep arra is alkalmat adott, hogy a nemzetközi jogvédő szervek felhívják a figyelmet a k elleni erőszakra, a megalázásokra és visszaélésekre.

Hiába léptünk új évezredbe, a világ egyes részein még ma is sok olyan értelmetlen vallási és erkölcsi törvény uralkodik, mely kizárólag a ket sújtja. Az alábbi négy elborzasztó példa sajnos csak ízelítő a k generációinak életét tönkretevő, értelmetlen hagyományokból.

Feleségrablás

A k elrablása bevett szokás Kirgizisztán és Türkmenisztán egyes részein. A közép-ázsiai országokban a sülés előtt álló férfiak családja gyakran maga választ jövendőbelit a vőlegénynek, méghozzá úgy, hogy a kiválasztott lányt egyszerűen elrabolják, és akarata ellenére feleségül kényszerítik a vadidegen férfihoz. A családjától elszakított szerencsétlen menyasszonyjelölteket az első napokban a férj családjának tagjai veszik kezelésbe, hogy elzárással igyekezzenek megtörni az ara akaratát. A legdacosabbak olykor megszabadulnak, de még így is sokan esnek áldozatául ennek a megalázó hagyománynak.

A rablásban a lány családja maga is részt vesz, előnyös frigy esetén még támogatják is az erőszakos tettet. Szerencsére azonban a lányok kiszabadítására is akad példa, sőt, az ország nagyobb részén ez a szörnyű hagyomány az esküvő előtti játékos leányrablássá szelídült.

Néhány kirgiz nőnek a leányrablás nem csak esküvői játék Etiópiában és a tömegmészárlásokról is elhíresült Ruandában szintén gyakori a k elrablása. Az sem ritka, hogy az áldozatot a férj családjának férfitagjai a rablás után megerőszakolják, hogy teherbeejtéssel kényszerítsék ki a frigy létrejöttét. A megszökött, de meggyalázott knek terhesen semmi esélyük normális házasságkötésre, mert megbélyegzi őket a társadalom.

8 ország, ahol még ma is sárba tiporják a nők jogait

Nézegess képeket!

Elolvasom
Kirgizisztán és Türkmenisztán: közép-ázsiai országok, az egykori Szovjetunió volt tagállamai. Előbbi 1990-ben, utóbbi egy évre rá nyerte el függetlenségét. A muszlim népesség nagy aránya miatt mindkettőben erős vallási hagyományok uralkodnak.

Becsületbeli gyilkosság

Egyes országokban a család - mint közösség - uralma annyira erős, hogy becsületsértés esetén még saját családtagjuk megölésétől sem riadnak vissza, hogy visszaállítsák a família jó hírét.

Ennek a brutális tettnek leggyakrabban k az áldozatai, akiket így büntetnek meg lázadó, engedetlen viselkedésükért, de sokszor a semmiért. A szerencsétlen lányok és asszonyok bűne legtöbbször pusztán annyi, hogy visszautasítják a kiszemelt férjet, válni akarnak, vagy más férfiba szerelmesek. A megerőszakolt vagy házasságtörő ket szintén kiveti magából a család, végső esetben még gyilkosságra is sor kerülhet. Mindezt ráadásul az erkölcs nevében teszik, és teljesen helyénvalónak tartják.

Ezzel kapcsolatban az UNICEF megdöbbentő adatokat tárt a nyilvánosság elé: Indiában például évente 5000 t ölnek meg családtagok, amiért hozománya nem bizonyult elég bőségesnek. Sajnos ez a kegyetlen bánásmód a világ több országában is megesett már, többek között Albániában, Brazíliában, Irakban vagy Izraelben, de a demokráciájáról és toleranciájáról híres Németországban, Angliában, Kanadában és az USA-ban is volt már rá példa, a legtöbbször a bevándorlók körében.

Emberkereskedelem

A vasfüggöny leomlása óta az úgynevezett keleti blokk országaiban - Albániában, Moldáviában, Romániában, Bulgáriában vagy Ukrajnában -  több emberkereskedő bandát is lelepleztek.

Az áruvá alacsonyított és eladásra bocsátott emberek többsége és gyermek. Sokukat a jobb életkörülmény és a pénzkereset reménye csalja csapdába, nem sejtve, hogy végül rabszolgaként és prostituáltként végzik. Az áldozatokká váló k kétharmada kelet-európai, akik szinte kivétel nélkül mind prostituáltként kerülnek a hazájuktól sokszor nem is olyan távoli országokba: Németországba, Oroszországba, Olaszországba, Spanyolországba, a Közel-Keletre, Ázsiába vagy Amerikába. A számok megdöbbentőek, a kkel való kereskedelem - csak itt, a kelet- és közép-európai térségben - 500 ezer lányt és asszonyt érint.

Familiáris rabszolgaság

A k szexuális rabszolgaságba kényszerítése a nyugat-afrikai népek egyik legmegdöbbentőbb hagyománya. A familiáris rabszolgaság csak egyes etnikai csoportoknál - leginkább az ewe és a fon törzseknél - fordul elő. A Ghánában, Togóban és Beninben élő szokás szerint a családok fiatal, szűz lányaikat ajánlják fel fizetségként valamiféle szolgáltatásért vagy bűnbocsánatért cserébe.

A világ 10 legszegényebb országa

Nézegess képeket!

Elolvasom

A megalázott lányokat saját szüleik vagy törzsi vezérük adja el rabszolgának, gyakran magának a vallási vezetőnek vagy papnak, aki ezek után a ket akaratuk ellenére ingyenmunkára és szexuális szolgáltatásra kényszerítheti. A kegyencnőnek átadott lányok megaláztatásban élnek, büntetik és megfenyítik őket, iskoláról vagy oktatásról pedig még csak nem is álmodhatnak. Ha valamelyik lány elszökik vagy meghal, családjának kötelessége egy másik lánnyal helyettesítenie őt. Az sem ritka, hogy egy család összes lánygyermeke ilyen sorsra jut, ráadásul sokszor valami banális ok vagy tartozás miatt.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Annak ellenére, hogy a rabszolgaságot és az efféle kizsákmányolást 1998-ban három év börtönnel járó bűntettnek misítették Ghánában, a familiáris rabszolgaság továbbra is élő gyakorlat Nyugat-Afrika egyes törzseinél.

Ezt is szeretjük