4 mentőlépés, ha lassú a net

Így hozd rendbe

Ha gyors internetkapcsolattal rendelkezel, a net mégis csigalassúsággal vánszorog, vesd be a következő gyorsító trükköket!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legdrágább, leggyorsabb internetkapcsolat mellett is megtörténhet, hogy váratlanul lelassul a weboldalak betöltése, akadozik a kapcsolat, vagy éppen teljesen megszakad. Ez általában akkor történik, amikor a leginkább szükséged lenne az internetre.

Mielőtt kétségbeesnél, és nekikezdenél ki- és bekapcsolgatni a gépet, vagy éppen idegesen a szolgáltató számát tárcsáznád, próbálj ki néhány trükköt! Csak akkor emeld fel a telefont, ha még ezek után sem lesz ismét villámgyors a kapcsolat.

Ellenőrizz más oldalakat is!

Ha szorít az idő, és egy weboldal éppen akkor nem képes betöltődni, mikor arra a legnagyobb szükség lenne, ne idegeskedj. Jobban teszed, ha higgadt maradsz, és mielőtt elkönyvelnéd a problémát az internet hibájának, ellenőrzöl több weboldalt is.

Az ingyenes levelezőszolgáltatások vagy a közösségi weboldalak akkora terhelésnek vannak alkalmanként kitéve, hogy - a számtalan szerver ellenére - bármikor megakadhatnak. Ha lelassul az internet, mindig ellenőrizz más oldalakat is, például a google.com-ot, a hirkereso.hu-t, a wikipedia.org-ot. Ha ezek sem töltődnek be, akkor biztos, hogy az internetkapcsolattal van a gond.

Vizsgáld meg a modemet!

Könnyen lehet, hogy az internet-szolgáltatással semmi gond nincs, sokkal inkább a modem a felelős az akadozásért. Ellenőrizd, hogy az ADSL- vagy kábelmodem lámpái megfelelően világítanak-e, nincs-e bármelyik részen piros jelzés. A modem általában akkor működik megfelelően, ha balról az első lámpa folyamatosan villog, a többi lámpa pedig ég.
Ha wifit használsz, ügyelj rá, hogy a modemen a wifit jelző lámpa is égjen - könnyen lehet, hogy egyszerűen nincs bekapcsolva ez a funkció, és emiatt nincs internet. Ha valamelyik lámpa nem ég, vagy pirosan világít, keresd meg a modem kikapcsoló gombját - ezt általában a hátulján vagy az alján találod -, és egyszerűen indítsd újra.

Tipp
Ha a modem és a router nincs egybeépítve, akkor a modem után a routert is érdemes újraindítanod. Hasznos, ha az újraindítás előtt feljegyzed, hogy az eszközökön melyik lámpák hogyan világítottak. Ha a visszakapcsolás után a lámpák máshogy égnek, elképzelhető, hogy a szolgáltatónál van a gond.

Ellenőrizd a kábeleket, indítsd újra az internetkapcsolatot!

Várd meg, amíg a modem és a router ismét üzemkész állapotba kerül. Ha ez nem oldotta meg a problémát, akkor a tálcán az internetkapcsolatot jelző ikonra jobb egérgombbal kattintva - vagy az internetkapcsolatnak a Vezérlőpultban található ikonjára kattintva - szakítsd meg a kapcsolatot, majd engedélyezd újra. Figyelj, hogy a kezed ügyében legyen a jelszó és a felhasználónév a szolgáltatáshoz. Elképzelhető, hogy ez néhány másodpercet igénybe vesz, de légy türelemmel.

Ha ezután sincs internet, és a kábelek csatlakozását is ellenőrizted - mind a modem, mind a számítógép esetében -, akkor gondold végig, hogy közvetlenül azelőtt, hogy az internetkapcsolat megszakadt, nem telepítettél-e valamilyen programot, vagy nem állítottál-e a tűzfalon. Ha igen, a Vezérlőpultban a Rendszer visszaállítása funkcióval állítsd vissza a számítógépet egy korábbi időpontra - ezzel visszahozhatod a korábbi, problémamentes állapotot.

Hívd a szolgáltatót!

Ha ezek ellenére sem sikerül visszaállítani az internetet, akkor nincs más hátra, mint felvenni a kapcsolatot a szolgáltatóval. A kezelőnél kérdezz rá, hogy nincs-e fennálló tartozásod, amiért esetleg korlátozhatták vagy kikapcsolhatták az internetet. Ehhez szükség lehet az ügyfélszámodra, készítsd elő.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha nincs, érdeklődj azzal kapcsolatban, hogy érkezett-e bármilyen hibabejelentés a lakóhelyed környékéről a szolgáltatással kapcsolatban, vagy ők tudnak-e bármilyen hibáról, ami az internet-szolgáltatás akadozását okozhatja. Néhány szolgáltató már a hívás kezdetén egy automata üzenetben tájékoztat, ha valóban központi problémáról van szó.

Ezt is szeretjük