4 ciki illemtanbaki, amit a nők elkövethetnek

Az illemszabályok betartására a nőknek is figyelniük kell. Íme, néhány tipikus baki, amit szinte mindenki elkövet!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Igaz, hogy manapság már kihalófélben vannak az igazi úri hölgyek, és bizonyos szabályok betartása már nem elvárás - így például a kizárólag kesztyű viselésénél elfogadható kézcsók -, az udvarias és az illemnek megfelelő viselkedés azonban fontos.

Ahogy a férfiaknak illik tudni, hogy ki megy előre az étteremben, vagy mit nem szabad a nőkre hagyni, úgy a nőkre is számos szabály vonatkozik - és ahogy a férfiak is hajlamosak egyikről-másikról megfeledkezni, úgy a nők is számtalan bakit ejtenek az etikett szempontjából. Íme, néhány tipikus hiba, amit jobb, ha kerülsz!

Papucs viselése a munkahelyen

Igazán szerencsésnek érezheted magad, ha családias légkörben dolgozol, ahol mindig otthon érzed magad. Talán még benti papucsot is tartasz a munkahelyeden, amibe minden reggel örömmel bújsz bele? Ha így van, jobb, ha elhagyod ezt a kényelmesnek tűnő szokást, ez ugyanis nem igazán illendő.

Az elegáns dolgozó nő a hivatalban soha nem jár másban, mint vékony talpú, vékony bőrből készült, nem tűhegyes, illetve nem csapott orrú cipőben. A legjobb, ha a sarka félmagas, tehát nem tipegsz benne. A cipő színe legyen sötét, még nyáron is, esetleg, ha a ruha indokolja, a drappig kivilágosodhat. A szandál hivatalosan nyáron csak akkor megengedett, ha nem túl nyitott, és nem teszi közszemlére mind a tíz lábujjad. Ne hordj élénk, harsány cipőt, a hófehér, a piros, tavaszi zöld és egyéb színek tündöklése közönségesnek hat egy komoly nő hivatali megjelenésében, sőt, a túl tarka lábbeli kihívó szexuális jelzés is lehet. Természetesen tarthatsz az irodában papucs helyett váltócipőt arra az esetre, ha megfájdul a lábad, vagy, mert télen csizmában jöttél dolgozni, és nem akarsz abban ülni egész nap.

Magánéleti tanácsadás - a munkahelyen

Általában a nők hajlamosak azt hinni, hogy náluk van a bölcsek köve, és úgy gondolják, remek magánéleti tanácsokat tudnak adni válságba került munkatársaiknak.

15 életbevágóan fontos illemszabály

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha például tanúja vagy annak, hogy egyik kollégád a telefont letéve elsírja magát, lehajtja a fejét, törölgeti könnyeit, majd lehajtott fejjel kimegy a mosdóba, ne kérdezd meg tőle, hogy mi történt! Érezhető, hogy még nem akarja megosztani senkivel. Ha a könnyeit törölgeti, és körbenéz, rád függeszti a szemét, feltehetően már felkészült arra, hogy kibeszélje magát.

Ha másoktól tudsz meg az egyik munkatársadról valamit, ami személyes, ne kérdezz rá, várd meg, míg kiderül nyilvánosan, vagy megkeresnek személyesen a problémával. A lényeg, hogy mindig légy tapintatos a munkahelyen a magánéleti dolgokat illetően, és csak akkor adj tanácsot, ha valóban kérnek tőled.

Mintha a taxisofőr ott sem lenne

A taxiban utasként tudomásul kell venni, hogy vendégségben vagy, és aszerint is kell viselkedned. Az igaz, hogy te fizetsz a fuvarért, de az életed ettől még a gépkocsi vezetőjének a kezében van. Persze előfordulhat, hogy pont azért kérsz kocsit, mert már ittál, és nem tudsz hazavezetni, de ilyenkor is tudni kell az alapvető illendőségi szabályokat.

Ha a kocsiban ki van téve a Kérjük, ne dohányozzon felirat, akkor nem szabad rágyújtanod. Sőt, ha ez nincs is kiragasztva, akkor is engedélyt kell kérni a sofőrtől, ha rá szeretnél gyújtani. Egyébként, ha telefonon rendelsz taxit, lehet jelezni, hogy dohányzót kérsz. Ha csomagot teszel be az ülésre, akkor győződj meg arról, hogy nem koszos, nem sáros az alja sem. Ha a taxis segít a csomagot betenni a csomagtartóba, természetesen köszönd meg, ha adsz érte borravalót, akkor is. Ne feledd: a köszönöm szó ingyen van! Nem csak a taxiban, de soha ne kritizáld a sofőr vezetési stílusát.

A taxiban nem illik úgy viselkedni sem egyedül, sem kettesben, mintha a sofőr ott sem lenne, hiszen ott van. Ne folytass hosszas magánéleti telefonbeszélgetést, hiszen ez nem tartozik másra, továbbá, ha a pároddal utazol, tilos a turbékolás. Attól, hogy te fizetsz, még maradhatsz kulturált ember is, nem?

Ne légy túl bizalmas a fodrásszal!

A fodrásznál a helyes viselkedést illetően sokan vannak gondban. Új fodrásznál az első alkalommal a legtöbb ember szeretne azonnal bevágódni, és ilyenkor abba a hibába esik, hogy túl bizalmas hangot üt meg, a fodrász pedig ezt kihasználva esetleg a szükségesnél egy picivel többet váratja a vendéget, elé veszi a másik festés felrakását, esetleg egy kifésülést, melyek mind-mind drága félórák.

Fontos!
Ne engedd, hogy indokolatlanul várassanak. Ha engedélyedet kéri a fodrász, hogy gyorsan még belekezdjen valamilyen más munkába, mondj nyugodtan nemet. Hangsúlyozd finoman, hogy be voltál jelentkezve, és nincs sok időd.

A leghelyesebb, ha telefonon történő bejelentkezés és idejében érkezés után a fodrászt név szerint keresed, bemutatkozol, leülsz, és az épp folyó munkát kivárod. Alapvető dolog, hogy nagyon koszos, zsíros fejjel nem ülhetsz be a fodrászszékbe, hiszen ez elfogadhatatlan igénytelenségre vall. Ha a fodrász keze alá kerültél, nem kell kényszerűen azonnal beszélgetésbe kezdeni, ha azonban valamilyen jó kis semleges téma felmerül, nyugodtan bekapcsolódhatsz.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Kerüld azonban a közös ismerős kibeszélését, aki őt ajánlotta, az nagyfokú udvariatlanság lenne!

Cikkünk megírásában Görög Ibolya Mindennapi maceráink című könyve segített.

Ezt is szeretjük