A munkaebéd 3 sarkalatos pontja
Győzd meg az ügyfelet!
A munkaebéd a tárgyalás kötetlenebb része, ám éppen olyan szigorú szabályok vonatkoznak rá. Készülj fel!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A munkaebéd sikerén sok múlik, ezért az alkalom alapos szervezést igényel. Fontos a helyszín, a menü összeállítása, nem utolsósorban pedig a fizetés diszkrét módon történő intézése.

Meghívottként és vendéglátóként is számos dologra oda kell figyelni. Most megtudhatod, milyen szabályokat kell betartani a protokoll szerint.

Az időtartamot, a helyet és a menüt előre tisztázzátok!

Vendégként nem udvariatlanság, sőt, nagyon is fontos már a meghíváskor tisztázni, hogy mennyi időt is szántok az ebédre. Ekkor érdemes az ételek kérdésére is kitérni. Mivel feltehetően a vendéglátó menüt állít majd előre össze - így ugyanis gyorsabb -, ha az étkezéssel kapcsolatos bármilyen korlátozó igényed van - például vegetáriánus vagy -, azt a meghíváskor  jelezned kell.

Vendéglátóként a munkaebédre egy-másfél órát kell szánni. Ha a cégnél van olyan ebédlő, ahol megfelelő a színvonal, és a bizalmas jelleg megőrizhető, akkor természetesen ott a legjobb megszervezni.
Ha a munkaebéd egész napos tárgyalás része, a vendéget a tárgyalások megkezdésekor, a napirend felvezetése részeként meg kell hívnod, akkor is, ha munkatársaid gondosan készítették elő ezt a találkozót, és feltehetően már korábban közölték ezt a tényt a vendéggel.

Fontos!
Ne élj vissza házigazdai jogaiddal: a munkaebéd igényes, gyors és könnyen emészthető legyen. Vedd figyelembe, hogy az üzletemberek napközben egyáltalán nem, illetve csak csekély mértékben fogyasztanak alkoholt.

Az étterem kulcsfontosságú

A munkaebédnél arra kell törekedni, hogy az étterem minél közelebb legyen: lehetőleg mindkettőtökhöz, ha viszont az ebéd egy korábban megkezdett tárgyalás része, akkor a tárgyalás helyszínéhez. Ne fecsérelj időt utazásra. Természetesen az igényeidből ne engedj: nem elég, hogy közel van, de megbízhatónak is kell lennie.

A kiválasztott étteremben, ha korábban nem jártál még ott, először tarts terepszemlét. Olyan hely szóba sem jöhet, ahol már a bejáratban érezni az ételszagot a levegőben. Találkozz az étteremvezetővel, és ellenőrizd a felszolgálókat is. Az ápolatlanság kizáró ok. Ezután nézd meg a terítéket, az étterem hangulatát, és, ami a legfontosabb, a mosdót.

Ha az étterem vezetője igényes, költ a mosdók állapotára. Az étlapot se felejtsd el megnézni: ez nem elsősorban az árai miatt érdekes, hanem abból a szempontból, hogy az ételsorok fantáziadúsak-e, változatosak-e, eléggé érthető-e, hogy egy-egy név mit takar.

Pénzügyek
Meghívóként te állod az ebéd költségeit, a fizetést pedig a lehető legkisebb feltűnés mellett intézd. Ha végeztetek az étkezéssel, kérj elnézést, és, mintha csak mosdóba mennél, észrevétlenül rendezd a számlát a pincérrel.

Menü vagy a la carte?

Ha minden szempontból megfelel az étterem, már csak az ételeket kell egyeztetni. Ha hatnál kevesebben vesznek részt az ebéden, akkor az ételek kiválasztása mindenkinek a maga feladata, szervezést csak hatnál több fős munkaebéd igényel. Ilyen esetben a menüt előre egyeztesd az étterem vezetőjével, ő tudja ugyanis, mi az, ami jól szokott sikerülni, mihez van első osztályú alapanyaga, mi az, amit a szakács a legjobban tud elkészíteni. Ebből aztán a munkaétkezés kritériumainak megfelelően - ne legyen sok és megterhelő a gyomornak - kell kiválasztani a menüt.

Se késés, se prezentáció

Késni tilos, vendéglátóként, ha nem együtt indultok, néhány perccel korábban érj az étterembe, vendégként pedig percre pontosan.

Bár a munkaebéd egy megkezdett tárgyalás része, ne az üzleti témák foglalják el az asztalt. Étkezés közben nem baj, ha a munka megbeszélésére fordítod az időt, ám jegyzetelni, étkezés közben prezentációkkal és jelentésekkel zaklatni a vendéget nagyfokú udvariatlanság. A munkaebédet a tárgyalás egy kötetlenebb részének is felfoghatod, ahol esetleg újra átbeszélhetitek az elhangzottakat, ám újabb témák, vitás kérdések felvetése itt nem célszerű.

Cikkünk megírásában Görög Ibolya Protokoll az életem című könyve segített.

Ezt is szeretjük