4 aprócska, de annál kínosabb illemtanbaki

Úgy érzed, tisztában vagy a legfontosabb illemszabályokkal? Cikkünkből megtudhatod, hogy ez valóban így van-e!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy intelligens, udvarias személy benyomását keltsd, tisztában kell lenned az alapvető illemszabályokkal, többek között azzal, hogyan illik köszönni, bemutatkozni, társaságban viselkedni.

Érdemes felkészülni a kevésbé hétköznapi eseményekre is, így jó, ha azt is tudod, milyen szabályok vonatkoznak az üzleti ebédekre, mire érdemes ügyelni egy tárgyaláson, és hogyan illik bizonyos ételeket és italokat fogyasztani.

A fő szabályok mellett van néhány olyan is, melyről kevés szó esik, ismeretük hiányában mégis igen kellemetlen helyzetbe kerülhetsz. A következőkben megismerhetsz négyet, amire különösen ügyelj - hiszen te is könnyen csapdába eshetsz!

Keresztbe tett lábakkal ülni a széken

Bár a nők - védekező mozdulatként  - automatikusan keresztbe teszik a lábukat, nincs az a szép láb, mely átvetve a másik vádlin, szétnyomódva ne egy sonkára emlékeztetne. Ha mégis keresztbe tennéd a lábad, akkor legalább ne egymásra, hanem a bokádat a földön lévő lábadhoz szorítva, a lábfejedet lehajtva tartsd. Mivel azonban ez eléggé fárasztó, a legjobb, ha tartózkodsz a lábad keresztbe vetésétől - egyáltalán nem illendő ugyanis.

Sokkal jobb, ha a lábadat párhuzamosan egymás mellett tartva, jobbra vagy balra húzva, legfeljebb lábfejnél kicsit nyitva tartod, természetesen zárd térdek mellett. Ellenkező esetben - ahogy a cipő levételével is - könnyen szexuálisan hathatsz beszélgetőpartneredre, ami nem minden esetben kívánatos...

Ne nyald le a kiskanalat - és az evőeszközöket se!

A kávészünetekben gyakran látni szájba kerülő és onnan előhúzott kiskanalakat - pedig ez egyáltalán nem ajánlatos! A kanalat nem szabad megnyalni. A kávéskanál szájba dugása elsősorban a kistányér megóvása miatt terjedt el, pedig a kistányér éppen azért van, hogy erre ne legyen szükség.

Ha ez utóbbi nélkül kapod a kávét egy pohárban, akkor a kanalat tedd egy papírszalvétára, vagy, ha az sincs, tartsd a kezedben, amíg megiszod a kávét, aztán pedig tedd vissza a pohárba.

Hasonlóan tilos lenyalni az evőeszközöket. A késről a villával húzd le a szaftot vagy a mártást, semmilyen körülmények között ne vedd a szádba!

Az hívja vissza a másikat, aki kezdeményezte a hívást!

A telefon jó ideje az életünk szerves része, sokan mégsem tudják illendően használni még ma sem. Kevesen tudják például, hogy abban az esetben, ha megszakad a vonal, mindig az hív újra, aki kezdeményezte a hívást. A beszélgetést pedig alapvetően a hívó félnek illik befejeznie. Természetesen köztudott, hogy ez nem minden helyzetben tartható be - bizonyára veled is előfordult már, hogy rég indulnod kellett volna, ezt már finoman jelezted is, ám a hívó fél még mindig csak mondta, mondta és mondta.

Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, hogy finoman és udvariasan kezdeményezed a beszélgetés befejezését - ha pedig te vagy a hívó fél, igyekezz a lehető legtömörebben fogalmazni, és ne játssz a hívott idejével és az idegeivel sem.

Csak módjával a puszikkal!

Manapság - talán túlzottan is - bevett szokássá vált az ismerősöket, barátokat cuppanós puszikkal üdvözölni. A puszilkodással és ezzel együtt az ölelkezéssel kapcsolatban illik tudni, hogy nem minden esetben ildomos, ezért csak módjával szabad élni vele.

Ha mindenképpen elengedhetetlennek érzed, akkor legalább az arcra add, illetve száraz ajkakkal! Kerülendő a pá, drágám! jellegű, a vállak fölött a semmibe adott cuppantás. Ha félsz, hogy rúzsnyomot hagysz, akkor csak az arcod érintsd a másik arcához. Az átöleléssel kapcsolatban először is azzal legyél tisztában, hogy az úgynevezett intim zónába nem illik befurakodni, tehát legalább fél méterre kell állni a másiktól.

Az ölelés is csak jelképes legyen: a test deréktól felfelé lévő része vegyen csak részt benne, a csípő összeérintése egyáltalán nem tanácsos. Az ugyanis már egészen más műfaj, egy más testbeszéd.

Cikkünk Görög Ibolya Protokoll az életem című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük