3 varázsszó az önéletrajzodba, hogy biztosan visszahívjanak
A tudásodon és rajtad múlik a legtöbb, de az önéletrajz az, ami eljuttathat a személyes találkozásig.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Álláshoz jutni sohasem volt egyszerű, a jelenlegi gazdasági helyzetben pedig, amikor minden helyre hatalmas a túljelentkezés, még nehezebb olyan önéletrajzot összerakni, ami megragadja a HR-es szemét.

Van néhány szó, amit a gyakorlott fejvadászok pásztáznak az önéletrajzok átfutása során, így, ha ezeket használod, elérheted, hogy túljuss az első rostán: ha pedig behívnak, már csak rajtad múlik, megszerzed-e magadnak a munkát.

Proaktív

Vannak olyan szavak, amelyeket a média időnként felkap, és szinte a csapból is ezek folynak. A proaktív is ilyen, és manapság szinte nincs is olyan álláshirdetés, ahol az elvárások felsorolásánál ne tüntetnék fel a proaktivitást.

Természetesen, ha rád ez nem igaz, akkor ne írd bele az önéletrajzodba csak azért, hogy felkeltsd a HR-es kíváncsiságát, de ha valóban kezdeményező vagy, aki nem ölbe tett kézzel várja, míg valaki előáll a megoldási javaslattal, hanem elébe megy a várható problémáknak, akkor mindenképpen csempészd be a proaktív szót a személyes kompetenciáid közé - mostanában minden fejvadász ezt keresi.

Lelkes

Sem a HR-esnek, sem pedig a leendő főnöködnek nem az az egyetlen elvárása feléd, hogy jó szakember légy: egy még kezdő, de lelkes, érdeklődő, nyitott és tanulásra vágyó munkatárs sokkal többet tehet a cégért, mint valaki, akinek ugyan kisujjában van a szakma, de már belefásult a mindennapi rutinba, és nem keresi a kihívásokat.

Az új munkatárstól általában elvárják, hogy ne csak beilleszkedjen a cég gépezetébe, de új lendületet, szemléletet és ötleteket is hozzon - egy lelkes jelentkező éppen ezért a legmorcosabb HR-esnek is megdobogtatja a szívét.

Jól terhelhető

Természetes és emberi dolog, hogy aki egy céget irányít, a létező legjobbat szeretné kapni mindenből, a lehető legkevesebb tőkeráfordítással: értelemszerűen tehát minden főnök olyan beosztottat látna legszívesebben maga mellett, aki két ember munkáját is képes elvégezni egy fizetéséért. Ez persze erős túlzás lenne, de az biztos, hogy a HR-es szemében jó pontokat szerzel, ha az életrajzodban szerepel a jól terhelhető kifejezés - ezzel azt a benyomást kelted, hogy tisztában vagy vele, hogy a versenyszféra világa kemény küzdőtér, és ha kell, készen állsz pluszfeladatok vállalására is.

Ha tetszett a HR-esnek az önéletrajzod, és behívtak egy személyes találkozóra, egyelőre ne érezd zsebedben az állást: még mindig sok mindent kell tenned azért, hogy elnyerd leendő munkáltatód bizalmát. Nézd meg, melyek a legfontosabb teendők, mielőtt állásinterjúra mész.

Ezt is szeretjük