3 szívbemarkoló, Pulitzer-díjas fotó, mely megrázta az egész világot

Egyetlen kép is képes felhívni a világ figyelmét a bajra, csak egy jó fotós kell hozzá.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyar származású Pulitzer József által alapított Pulitzer-díj az Amerikai Egyesült Államok legmagasabb rangú kitüntetése az újságírás terén. Az első díjat 1917-ben adták át, azóta évről évre minden áprilisban kihirdetik az adott év nyerteseit.

A Pulitzer-díjat amerikai napilapok, hírügynökségek újságírói és fényképészei kaphatják meg, azok, akik maradandó és hiánypótló alkotásaikkal fontos kérdésekre, problémákra, társadalmi ügyekre hívják fel a figyelmet.

A Pulitzer-díj nyerteseit független bizottság választja ki a legjobbak közül, az amerikai Columbia Egyetem Újságírói Kara igazgatása alatt. Az egytől egyig döbbenetes riportok és fotók között ezúttal az elmúlt tíz év legjobb Pulitzer-díjas fotóiból ismerhetsz meg néhányat, melyek pillanatok alatt világhírűek lettek.

Clarence Williams fotósorozata - 1998, Los Angeles Times

A kábítószer-fogyasztás mértéke a mai napig hatalmas problémát jelent az Egyesült Államoknak: csak a drog elleni harcra évente több tízmilliárd dollárt költ a kormány. A kábítószer-függőség ráadásul nemcsak a fiatalokat érinti, számos gyermek is szenved - szülei függőségétől.

Clarence Williams 1998-ban két, a heroin rabjává vált család mindennapjait örökítette meg fotóin azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a problémára: az egyik család a 34 éves, heroin- és alkoholfüggő Theodora Triggs és hároméves lánya, Tamika, a másik Clavin Holloman és fia, a nyolcéves Kevin.

A mindkét esetben csonka családnál nem ritkák az ok nélküli veszekedések, verések, és mindennapos a kábítószertől, illetve az alkoholtól szinte eszméletlen szülők látványa. És sajnos nem ők az egyetlenek, akiknek életét megkeseríti a kábítószer.

Matt Rainey fotósorozata - 2001, Star Ledger

A New Jersey-i Star Ledger fotósát, Matt Rainy-t 2001-ben tüntették ki Pulitzer-díjjal megható, A tűz után című fotóriportjáért, mely a 2000-es év elején a Seton Hall Egyetem egyik kollégiumában kiütött tűz áldozatainak sorsát mutatja be. A kollégiumi tűz három diák életét követelte, és több mint 60-an sérültek meg - volt, aki rendkívül súlyosan. Az akkor 34 éves Rainey összesen nyolc hónapot töltött a súlyos égési sérüléseket szenvedett Alvaro Llanos Jr. és Shawn Simons mellett. Fotóriportja a két fiatal fájdalmas felépülését dokumentálja a St. Barnabas Medical Center égési osztályán.

A 2000 szeptemberében hét részben publikált, A tűz után című riport írójának, Robin Fishernek csupán jelölést hozott, Matt Rainey a fotókért viszont át is vehette a rangos elismerést.

Tudtad?
A riport ötlete eredetileg a Star Ledger egy másik dolgozójának, Van Hemmennek a fejéből pattant ki, aki évekkel azelőtt hasonló témán dolgozott, riportja azonban sosem került közlésre.
- Amikor kitört a tűz - mesélte Hemmen -, tudtam, hogy oda kell mennünk, és az áldozatok mellett kell lennünk. És azt is, hogy Matt lesz a legalkalmasabb arra, hogy dokumentálja az eseményeket.

Javier Bauluz - 1995, Associated Press

Az 1990-es években Ruandában dúlt polgárháborúban történt mészárlást a második világháború utáni legnagyobb népirtásként tartják számon. Mindössze három hónap leforgása alatt közel egymillióan vesztették életüket a két népcsoport, a hutuk, valamint a kisebbségnek számító tuszik közötti háborúban. Bár 1993-ban a csoportok közötti ellentét csillapodni látszott, 1994-ben a hutu milícia olyan népirtásba kezdett, amilyenhez nem volt korábban fogható.

Az Associated Press fotósa, Javier Bauluz képe 1994. július 27-én készült a zairei Munigi menekülttáborban egy hutu kisfiúról, aki hosszasan próbálta ébresztgetni halálos beteg édesanyját.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fotósorozat, melynek Javier Bauluz fotója is tagja, 1995-ben kapta meg a legrangosabb elismerést, a Pulitzer-díjat.

Ezt is szeretjük