Problémák a gyógyszerfelírás körül

A 30-as gyógyszer 31 napra nem elég

30 napos adagot írhatnak fel, akkor is, ha a hónap 31 napos.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyakorlatban zavaróak az új gyógyszerfelírási szabályok, ami azért probléma, mert elég egyetlen tévedés a bajhoz.

Egyik olvasónk azzal keresett meg minket, hogy a minap kénytelen volt a gyógyszertárban az eladóknak könyörögni, hogy recept nélkül adják ki életmentő gyógyszerét. 

30 napos gyógyszer 31 napos hónapra

A hölgynek a háziorvos az új szabályok miatt csak havi gyógyszeradagot írt fel, arról azonban mind ő, mind a beteg elfeledkezett, hogy a kiszerelés csak 30 darabos, az adott hónap viszont 31 napot ölel fel. A beteg végül megkapta a második csomagot, a gyógyszertárosnak hála komolyabb baj nem történt.

Így változtak a szabályok

A gyógyszerek rendelését és kiadását, valamint a kiadott gyógyszerek után elszámolható társadalombiztosítási összeget két miniszteri rendelet szabályozza. A vények elszámolásának szabályai nem változtak, a gyógyszerek rendelésére és kiadására vonatkozó szakmai szabályok viszont három ponton hoznak változást 2012-ben.

A legfontosabb változás, hogy az orvos ma már alapesetben egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget írhat fel, megfelelő indokoltság esetén viszont rendelhet egy hónapnál nagyobb mennyiséget, ám azt a beteg csak az orvos által jelölt időpontban, havonta válthatja ki. Az orvos által előírt ütemezéstől a beteg legfeljebb hét nappal térhet el.

Változás, hogy ha a legkisebb eredeti csomagolás meghaladja a 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget, akkor a 30 napra elegendő mennyiséghez legközelebbi gyógyszermennyiséget tartalmazó legkisebb eredeti csomagolási egységnek megfelelő mennyiség rendelhető.

Képek! Uniós országok, ahol még mindig tiltott az abortusz

Nézegess képeket!

Elolvasom

A szabályozás korábban még úgy szólt: az orvosnak a rendelt gyógyszer mennyiségét úgy kell meghatároznia, hogy az elegendő legyen a szakszerű gyógykezeléshez a legközelebbi orvosi vizsgálatig.

Az egészségügyi államtitkárság az MTI-nek a szabályváltozásokat akkor úgy indokolta: a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy a lakosságnál jelentős, sokszor lejárt gyógyszerkészletek halmozódtak fel. Ennek oka sokszor, hogy a betegség változása vagy mellékhatások jelentkezése miatt az orvos időközben már más gyógyszerre, hatáserősségre állítja át a beteget. Ezekben az esetekben mind a beteg, mind pedig a biztosító fizetett a gyógyszerért, de azt végül nem használják fel, hanem kidobják, ami évente több milliárd forint veszteséget jelent.

A háziorvosok sincsenek elragadtatva

A Zalai Hírlap korábbi cikkéből kiderül, a háziorvosok sem voltak elragadtatva az ötlettől, mint elmondták, a szisztéma lelassítja a munkát, igen nagy odafigyelést igényel, és a pácienseinknek sok kényelmetlensége származhat még belőle.

- Amíg csak egyetlen receptet írunk fel, semmi gond. Csakhogy a betegeink többsége öt meg tíz recepttel távozik, és ilyenkor már kész bűvészmutatvány kisakkozni a kiváltás optimális időpontját - közölte a lappal dr. Gergye Ferenc háziorvos szakfőorvos. A gond az orvos szerint azoknál a legnagyobb, akik többféle gyógyszert szednek, melyeket különböző időpontokban válthat ki a beteg.

A családokat érintő új szabályok

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mint a lap tudósításából kiderül, a konfliktusok az orvosokon, patikusokon csattannak, ami miatt egyes háziorvosok nem is adják oda egyszerre az összes receptet, csak az éppen kiválthatókat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Így kisebb az esélye a keveredésnek, viszont a forgalom nő, hiszen a betegnek nemcsak a patikába, hanem a rendelőbe is gyakrabban kell betérnie. Gond akkor akad, ha az orvos véletlenül egy olyan receptet tart vissza, amelynek kiszerelése 30 darabos, az adott hónap viszont 31 napos. Ha ezt a beteg későn veszi észre, akkor áll elő a fent bemutatott szituáció.

Ezt is szeretjük