Élve nyúzás és tüzes vas - Ennyit érne az élet?
A 269 Life nemzetközi mozgalom a legkiszolgáltatottabbakért küzd - azokért, akiknek a hangját nem hallja senki. Szívből cselekednek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberek általában a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módon elégítik ki a szükségleteiket, és nemigen gondolnak bele, hogy az adott áru milyen áron került az üzlet polcára, holott a tej-, tojás- és húsipar - a gazdaságosság jegyében - jellemzően nem bánik kesztyűs kézzel az úgynevezett haszonállatokkal, de például a kozmetikai cégek egy része is kisállatokon teszteli új termékeit.

Nincsenek jobb helyzetben az állatkertekben, cirkuszokban, delfináriumokban élő jószágok sem, akik a közönséget hivatottak szórakoztatni, miközben ők maguk a legkevésbé sem boldogok. Ez a fajta bánásmód pedig az egyén és közösség szintjén egyaránt destruktív folyamatokat generál, hiszen az erőszak erőszakot szül. A 269 Life mozgalom ezek visszafordítását tűzte ki céljául. Szeptember 26-án 15 órától te is megismerkedhetsz hazai képviselőikkel a Hősök terén.

269 Life

269 nem más, mint egy izraeli tejüzemben napvilágot látott borjú, akinek testébe égetett azonosítója pont a 269-es szám volt - magyarázza Bozsilova Mária, a mozgalom hazai aktivistája.

- Ez a kicsi, mint minden más nagyüzemben született hím borjú, arra várt, hogy vágóhídra kerüljön. Hiszen, mint tudjuk - vagy talán sokan nem -, a tejipar áldozatai a nőstény, azaz tejtermelő tehenek mellett a hím borjak, akikre valójában nincsen szükség, így húsként végzik, miután már háromnaposan elveszik őket az anyjuktól.

Azonban egy helyi, mások által radikálisnak titulált állatvédelmi csapat tagjai a vágóhídra szállítás előtti napon besurrantak az üzembe, és egy furgonba pakolták, majd biztonságos helyre vitték 269-et. Úgy gondolták, minden életet tisztelni kell, így hát szívük szerint cselekedtek.

269 rabságban
Bonifert Anna, a mozgalom hazai aktivistája

Az eset után a kis csapat egyre nagyobb lett, mára pedig a 269 Life nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát. Szinte nincs olyan ország a világon, ahol ne lennének aktív tagjai, például Németország, Franciaország, Írország, Ciprus, Málta, USA, Új-Zéland, Dél-Afrika, Dánia, Oroszország, Mexikó, Brazília, Csehország, és még sorolhatnám.

Számos megmozdulást szerveznek, a demonstrációktól kezdve a  performance-okon keresztül a "haszonállatlopásokig". Az izraeli 269 Life-nak már saját farmja is van, ahová a vágóhidakról, telepekről megmentett testvéreinket - mi, vegánok minden földlakót testvérünknek tekintünk - szállítják, és hátralévő éveikre méltó körülményeket biztosítanak számukra.

A magyarországi csapat

A magyarországi csapat 2013-ban alakult, és nyomban meg is tartotta első demonstrációját az Erzsébet téren. Az elmúlt bő két évben sok minden mást tettek: például felszabadították az első magyar borjút, aki a mozgalom magyar szimbólumának is tekinthető, és a keresztségben stílszerűen a Szabad nevet kapta, bojkottálták a gyorséttermeket, a Fur Free Fridayn pedig élve nyúzást imitáltak. Működésük egyik mérföldköve a nyilvános és önkéntes billogozás volt, szolidaritást vállalva a kizsákmányolt állatokkal, amit azonban, mivel sok más országgal ellentétben hazánkban nem engedélyezett, titokban tartottak meg.

Tiszteld az életet

- 2015. szeptember 26-án pedig sor kerül az év egyik leginkább várt és valószínűleg nagy port kavaró eseményünkre a Hősök terén, Respect Life, azaz Tiszteld az életet címmel - folytatja Bozsilova Mária.

Cirkusz - nem a természetes élőhelye

- Az eseményt pontosan délután 15 órakor nyitjuk meg. Egy órán keresztül aktuális témákról lesz szó, úgymint például a mai napig tartó állatkísérletek, globális felmelegedés, környezetszennyezés, tej- és tojásipar, delfináriumok, cirkuszok, Nemzeti Vágta, illetve a vegánság mint erkölcsi minimum. Továbbá párhuzamot vonunk a vágóhidak és a jelenleg végbemenő háborúk, politikai zavargások, betegségek és természeti katasztrófák között.

16 órától a 269 Life Hungary videója lesz látható 20 percben, a nagy kivetítőn.
Végül egy performance-ot adnak elő önkénteseink, bemutatva, hogyan történik a "haszonállatok" rabigába hajtása és kínzása. Az utolsó pár percre pedig egy meglepetést tartogatunk. A rendezvény teljes ideje alatt infosarok is működik, ahol az érdeklődők vegán ételeket kóstolhatnak, valamint minden prezentálótól kérdezhetnek. A felmerülő kérdésre szívesen válaszolunk.

Fotók: Bonifert Anna - 269 Life, 269 - pri.org

Ezt is szeretjük