A móri földrengés volt az egyik legpusztítóbb hazánkban: a szemtanúk szerint mozogtak a hegyek az 1810-es katasztrófakor

Az 1810-es móri földrengés Magyarország egyik legkülönlegesebb földmozgása volt.

1810-es móri földrengés térképe

1810. január 14-én Mór vidékét egy addig soha nem tapasztalt földrengés rázta meg. Nem az 5,4-es magnitúdójú rengés, hanem az azt követő körülbelül ezer kisebb mozgás miatt vált emlékezetessé.

A több mint kétszáz éve zajlott természeti csapás a Vértes és a Bakony között húzódó Móri-árokból indult, melyről az ott keletkezett fő törési vonal tanúskodik. Az érintett terület, tehát Komárom és a Balaton északi része közti régió szeizmológiailag hazánk egyik legaktívabb része.

Hullámzó hegyek

Miért emlegetik a szeizmológus szakértők az 1810-es móri földrengést, amikor évente 500-800 hasonló földmozgást észlelnek világszerte? Érdekessége egyrészről kiterjedt hatásában rejlik. A fennmaradt korabeli beszámolókban ágyúdörgésszerű robajlásról, hullámzó hegyekről, dülöngélő fákról, megroggyant templomtornyokról és összeomlott házakról emlékeznek meg a szemtanúk.

Az 1810-es móri földrengés és a 2011-es Oroszlányban zajlott mozgás összehasonlító ábrája.
Az 1810-es móri földrengés és a 2011-es Oroszlányban zajlott mozgás összehasonlító ábrája.
Fotó: Dr. Kiszely Márta

Konkrétan a Csóka-hegy mozgását említették meg többen, ahogy hullámzott, mintha fizikailag éppen elvándorolni készült volna, miközben a fák koronái nemcsak egymásnak csapódtak, hanem időnként a talajt is érintették. Meglepő módon a hegyen álló csókakői vár sértetlen maradt. Jól mutatja az is, milyen nagy erejű lehetett a földmozgás, hogy még a kicsivel több mint 400 kilométerre lévő Prágában is érezték.

A Lambert-kastély.
A Lambert-kastély.

Szintén fennmaradt forrásokban, hogy a földrengés következtében az impozáns Lambert-kastély homlokzatára épített óra pontosan 6 óra 10 perckor megállt. Az épület még ma is ugyanott áll, szerencsére egyéb kár nem esett a konstrukcióban.

Érdekes, hogy a vályogból épült parasztházak rongálódtak meg a legkevésbé, a magasabb, szilárd anyagokból álló építmények, melyeket a tehetősebb réteg tagjai tulajdonoltak, azonban megrepedeztek - a környéken 17 településen jegyeztek fel ledőlt kéményeket. Egy kis községben, Nagyvelegen pedig 113 méter hosszú repedés keletkezett a talajban.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Az első nagyobb szeizmikus hullámot sok, egy korabeli mérés szerint legalább ezer kisebb rezgés követte, amit a móri földrengési rajként neveztek el - ezt egy csákvári lakos dokumentálta, melyről a feljegyzések sajnos már elvesztek. De a helyi lakosok annyira féltek az esetleges következő természeti csapástól, hogy a tél közepén házaikból kimenve, egy-egy rögtönzött tábortűz köré gyűlve virrasztottak. 

Az első földregéstérkép megalkotása

A jelenség kapcsán 1814-ben a híres botanikus, Kitaibel Pál Tomcsányi Ádámmal együttműködve létrehozták a világ első földrengéstérképét, melyhez egy 120 oldalas elemzést is társítottak, ez a Dissertatio de Terrae Motu Mórensi lett aztán a későbbi földrengéstérképek prototípusa. A móriak kikérdezése során kiderítették, hogy a vizsgálat előtti két évben is közel háromszáz kisebb-nagyobb mozgást érzékeltek a helyi lakosok, mely bizonyítja a térség szeizmikus aktivitását.

Az 1810-es móri földrengés térképes ábrázolása.
Az 1810-es móri földrengés térképes ábrázolása.

A földrengés okozta károkat ábrázolták innovatív térképükön, különböző nyilakkal jelölve a hullámok terjedésének irányát. Érdekes módon ezt a fajta képi ábrázolást akkoriban még nem értékelték a tudományos berkekben, és csak jóval később, 1857-ben fogadták el, de akkor is egy nápolyi földrengés kapcsán, melyről R. Mallet angol természettudós készített térképét. Így valójában évszázadokig nem tudta senki, hogy eredetileg a magyarok találmánya volt.

Az eddig mért legerősebb földrengés Magyarországon

1763-ban, a Mária Terézia korabeli Magyarországon zajlott a hazánkban mért legerősebb földmozgás. Komáromban ekkor 6,4-es magnitúdójút mértek. A Richter-skála szerint ez az érték már az erős rengések csoportjába tartozott, aminek következtében több száz épület pusztult el, és több mint hatvanan vesztették életüket a természeti katasztrófa bekövetkezésekor. Az erről fennmaradt dokumentációt, kárbejelentéseket még maga a királynő rendelte el, hogy felmérhesse a következményeket, de az közel sem volt olyan részletes, mint az 51 évvel későbbi Dissertatio de Terrae Motu Mórensi.

A több ezer éves földrengésjelző

Azt hinné az ember, a földrengésjelző a modern kor találmánya, de egyáltalán nem.

Több ezer éves földrengésjelző hökkentette meg a tudósokat: kínaiak készítették

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Cikken belüli képek forrása: Seismological Research Letters 85(5):1432-1437, DOI:10.1785/0220150076 / Researchgate, Közkincs és dr. Kiszely Mária, Wikimedia CC BY-SA 4.0 , Építész / Fortepan 23557, a rengésekről készült ábrának a megjelenését dr. Kiszely Márta engedélyezte, borítókép forrása:  BAU / Országalbum CC BY 4.0  )

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük