Ez történik az agyadban, ha pár napig nem iszol alkoholt: elképesztő a hatás
Már pár nap is elegendő alkohol nélkül ahhoz, hogy áldásos hatást gyakoroljon az agyra.

GettyImages-695358936
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy új kutatás reménysugarat jelenthet a nagyivók számára, mivel kiderült belőle, hogy kicsivel több mint két hét alatt is látványosan fejlődhetnek az agyi funkciók, ha valaki nem iszik alkoholt.

A memóriaromlás, a koncentráció és a figyelemzavaros állapot is javult a kísérletben részt vevő azon csoport körében, akik legalább 18 napig józanok voltak. Ez azt mutatja, hogy már nagyon rövid idő alatt is látványos eredményt lehet elérni alkohol nélkül.

18 nap alkohol nélkül

A túlzó alkoholbevitel kapcsolatban áll számos kognitív panasszal, nehezebb megjegyezni az információkat, sőt, akár még az agyat is károsíthatja. 

GettyImages-89832760

Azonban kiderült, hogy a józanul eltöltött napok visszafordíthatják ezeknek egy jelentős részét. 32 embert vizsgáltak meg a tanulmány során, olyanokat, akik AUD-ban, azaz alkoholhasználati zavarban küzdenek - ezt a köznyelven alkoholizmusnak hívják.

Megfigyelték, milyen hatással van rájuk, hogyha 8 napig nem isznak alkoholt, utána egy második turnusban pedig azt, hogyha 18 napig nélkülözik a szeszes italt. Rajtuk kívül még volt egy kontrollcsoport is, ami 32 egészséges emberből állt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az eredmény szerint az AUD-ban szenvedők 60 százalékánál 8 nap után is kognitív károsodást mutattak ki, azonban 18 nap elteltével 63 százalékuknál ez a normális szintre emelkedett. A vizuális térérzékelésben vették észre a legjelentősebb javulást. A tanulmány rámutat arra, hogy akár 18 nap absztinencia is elegendő lehet ahhoz, hogy javuljanak a kognitív funkciók. 

Ezért rizikós hidegben alkoholt inni

Bár sokan folyékony kabátnak hívják, mégsem ajánlott a hidegben alkoholt fogyasztani.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük