Oroszos díszek és hatalmas zsebek: új trend a kifutón!
A ruha tervezőjét kérdeztük
Béres Blanka elárulta, miért tervezett hatalmas zsebeket.

Klasszikus kaviárkehely ihlette ruha nyerte a White Caviar 000 divattervezői pályázatának második díját. Tervezőjével, Béres Blankával beszélgettünk.

- Mióta foglalkozol divattervezéssel?

- Ilyen kérdésre a divattervezők legtöbbje azt a választ adja, hogy gyerekkorom óta - a helyzet nálam sem alakult másképp. Már egészen pici koromban felfigyeltek rá a szüleim, hogy előszeretettel öltöztetgetem hajas babáimat saját magam által kreált estélyi ruhákba és ruhakölteményekbe, de akkoriban ez még csak egy kislány álmodozásának tűnt. A későbbiekben már a nagymamámtól örökölt varrógépen állítottam össze magamnak egyszerű ruhákat, de ekkor már mindez tudatosan történt. 2007-ben jött a komolyabb áttörés, amikor felvételt nyertem a Munkácsi Állami Egyetem könnyűipari szakára.

Egyedüli magyarként egy ukrán egyetem felvételi vizsgájának napján csak a Jóistenben bízhattam. Tisztán emlékszem a napra, amikor is megkerestem a legelső kápolnát, és dobtam a perselybe, hogy sikerüljön a felvételi. Néhány nap múlva érkezett a csodálatos hír: sikerült! Attól a naptól kezdve keményen megdolgoztam azért, hogy az álmom végre valóra váljon, és elsajátíthassam a szakmának minden csínját-bínját.

Öt év egyetem után 2012 nyarán kezembe vehettem a diplomámat. Ruhaipari mérnök lettem, azóta foglalkozom igazából divattervezéssel.

- A White Caviaron kívül honnan merítettél ihletet a pályaműved megalkotásakor?

- Mindenképpen összetett dologban gondolkodtam. A téma adott volt, és ekkor jött az ötlet, hogy egy exkluzív kabátot szeretnék, amely egy kaviárkelyhet szimbolizál, és a zsebek szolgálhatnának kehelyként. Számtalan cikket elolvastam a kaviárról, és elkezdtem gondolkodni, milyen szempontok alapján tervezzem meg a ruhát, hol helyezkedjenek el a motívumok, hogyan illeszkedjenek a gyöngyök és a kövek egymáshoz.

- Mi az, amit a legfontosabbnak tartasz az általad varrt ruhában, melyik részére vagy a legbüszkébb?

- Egységességre törekedtem, és arra, hogy a bemutató napján a zsűri és a közönség tényleg egy jól összerakott, szépen kivitelezett ruhát láthasson. A bemutató előtti éjjelem is lázas díszítgetéssel és simítgatásokkal telt.

Legbüszkébb pedig egyértelműen a zsebrészen található gyöngyhímzésre, valamint a fejdíszre vagyok, amelyeket egy teljes hónapon keresztül készítettem. Valamint itt szeretném megemlíteni, hogy hihetetlenül büszke vagyok a modellemre, Repcsik Abigélre, aki az elképzelésemnek megfelelően mutatta be a pályaművemet.

- Mit tervezel, mivel foglalkozol a közeljövőben?

- Az élet megy tovább ugyanabban a kerékvágásban, de mivel rendkívül megtetszett ez a white caviar tematika, elkezdtem gondolkodni egy erre a témára összerakott kollekcióban. Néhány elképzelésemet már papírra is vetettem. Amennyiben időm és lehetőségem lesz rá, a közeljövőben szeretném kivitelezni.

Ezt is szeretjük