A vörös rúzs különös története, amit kevesen ismernek: nem csak a vonzereje miatt használták
Régebbre nyúlik vissza a vörös rúzs története, mint azt sokan gondolnák.

GettyImages-507140696
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vörös rúzs ikonikus színe már évezredek óta kíséri az emberiséget, használatával a történelem folyamán más és más metanyelvi jelentéseket kommunikáltak vele viselői.

Az arcon akár egy milliméteres változás, a szemek mélysége, az ajkak nagysága elképesztően meg tudják változtatni a kinézetet. A rúzs a száj formáját, vastagságát képes optikailag befolyásolni, nem beszélve arról, hogy a bőrszíntől jelentősen elütő szín azonnal odavonzza a tekinteteket is.

Mezopotámiában kezdődött minden

Subat sumér királynő vagy papnő - ezzel kapcsolatban még jelenleg is vannak találgatások - Krisztus előtt 3500-ban már használt ajakpirosítót. A történészek szerint alapját vöröskőmorzsalék és fehérólom adta. Népe átvette szokását, és mivel csak a tehetősebb réteg engedhette magának ezt a festéket, idővel a vagyont, a jómódot jelképezte. Sir Leonard Woolley régész feltárásai szerint ezeket az embereket speciális, szívkagylóban tárolt piros rúzsukkal együtt temették el. Mindeközben az asszírokhoz is átterjedt a használata.

Subat sumér királynő vagy papnő.
Subat sumér királynő vagy papnő.

Később a rúzsok elértek az egyiptomi birodalomba is, ahol szintén a szociális státuszt jelképezte. Mind a férfiak, mind a nők mindennap festették magukat, és nemcsak ajakírrel, hanem még változatos kozmetikai szerekkel egészítették ki palettájukat, amik a ma is használt sminkek alapját adták. Az egyiptomiak fadobozban tárolták az értékes piros szájfestéküket, amit nedves fadarabbal vittek fel - akárcsak a többi szépségápolási szerük, ez is parfümözött volt. A kárminvörös rúzsok ebből az időszakból származnak, és többek között Kleopátra is előszeretettel használta. 

Az ókori görögökhöz is begyűrűzött a rúzs, de náluk inkább a nők használták. Azonban ebben a civilizációban ez a „mesterségesen generált szépség” ellenszenvet váltott ki, így egyre jobban hanyagolni kezdték ezt a fajta sminket, bár a hajukat továbbra is szőkítették. A negatív képzettársítás miatt a rúzsozás a prostitúcióhoz kapcsolódott, az örömlányok vörös festékből, cinóberből, borból, a juhok izzadságából, emberi nyálból vagy krokodilürülékből keverték ki. Náluk vezették be a rúzs első formális szabályozását is - ez a rúzstörvény, mely a férfiak megtévesztését és az osztályok aláásását hangsúlyozta. Olyannyira, hogy a prostituált nőket megbüntethették azért, ha nem a megfelelő napszakban mutatkoztak meg, illetve ha nem viseltek valamilyen megkülönböztető festéket, mint a piros rúzst - így a férfiak azt hihették róluk, hogy "normális nők".

GettyImages-534293100

Amikor a görög birodalom hanyatlásnak indult, a Római Birodalom fejlődésnek indult. A rúzshasználat ismét népszerűségnek örvendett, és nem szabályozták. Akárcsak Egyiptom esetében, egyszerűen csak szociális státuszt jelképezett, és akár férfiak, akár nők is viselhették. A befolyásos úrnőknek, földbirokosnak saját szolgájuk volt arra, aki mindennap elkészítette a megfelelő sminket számukra. Okkerből, vasércből és hólyagmoszatból keverték ki a megfelelő színű elegyet. Ám a hólyagmoszatnak igen magas a higanytartalma, így azok jobban jártak, akik inkább vörösborral színezték az ajkaikat.

Nyugat-európai hatás

Miután a Római Birodalom hatalma megrendült, Nyugat-Európába beköszöntött az úgynevezett sötét vagy korai középkor ideje. A fennmaradt források azt mutatják, hogy ebben az időszakban a piros rúzs használata erőteljesen redukálódott, és csak nők festették magukat. Főleg a felsőbb osztály tagjai között maradt népszerű. A középkor idejére Angliában egyre negatívabban vélekedtek róla, egyes írások szerint „azok a nők, akik sminkelnek, a Sátán megtestesülései". Ám az árnyalattal lehetett „csalni", a halvány, rózsásabb színű rúzsok használata fennmaradhatott. Még Olaszországban is kettévált a sminkelés, az előkelők rózsaszín, az alacsonyabb rangúak piros rúzzsal kenték ki magukat. A keresztes háborúk idejére újra a gonosszal hozták összefüggésbe, és Franciaországban idővel már csak a prostituáltak használták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Instagram vs. valóság - A csillámpor alatti igazságról őszintén

A Femina Klub februári vendége Kajdi Csaba modellügynökség tulajdonos, influenszer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogyan befolyásolja az emberek önképét a közösségi média, milyen árnyoldalai vannak a modellkedésnek, illetve mennyit számít a forma (szépség) mögötti tartalom (személyiség) a siker elérésében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. február 27. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A piros rúzs hanyatlását Angliában I. Erzsébet királyné állította meg. Visszahozta a köztudatba kárminvörös ajakfestékével, amit bíbortetűből, mézgából, tojásfehérjéből, fügéből készített. Feltehetően maga a királynő vagy szolgái találhatták fel az ajakceruzát is. Udvarhölgyei szintén előszeretettel rúzsozták magukat, de a szigetországban továbbra sem terjedt el. 

Az ezt követő évszázadokban a rúzs legtöbbször a státusszimbólumot jelentette, gyakran csak idősebb hölgyek használták, akik saját magukat sminkelték ki az úgynevezett „csendes szobájukban”. Egyes helyeken azok használhatták, akik már megházasodtak, a hajadonok nem, Viktória királynő a színészeknek és a prostituáltaknak engedélyezte ezt a színű ajakfestést. Különböző színek terjedtek el, de a piros kitartott, immáron ezer éveket átívelve. Idővel változatosabb és egyre biztonságosabb szerekből készítették el, pomádét, méhviaszt, vajat, grapefruitot használtak fel hozzá.

A 20. századi rúzshasználat

Az első áruházi sminkpult 1867-ben nyílt meg New Yorkban. Eleinte kárminnal, eperlével, répalével és magyalgyökérrel színezett sminkeket lehetett kapni, melyeket nem csak az ajkakra, hanem az egész arcra alkalmazhattak. Amerikában ugrásszerűen fejlődött a sminkipar. A rúzsoknak idővel megváltoztatták az összetételét, mesterséges színezékekkel hozták létre a kellő árnyalatokat, és különböző bőrtápláló anyagokat adtak hozzá.

GettyImages-1131426120

A 20. század elején rohamosan kezdték el a nők használni a rúzsokat. Már nemcsak a nőiességet, hanem az emancipációt is szimbolizálta. A szüfrazsett vezetőknek, mint Elizabeth Cady Stanton és Charlotte Perkins Gilman, köszönhetően az női egyenjogúság jelképe lett, egyfajta női ellenállást, szabadságot, rebelliót mutatott. Ez egy merész szín, ami sokkolja a férfiakat, többek között Adolf Hitler is híresen utálta a vörös rúzst - éppen ezért az ellenséges országokban a nők a diktátor bosszantása miatt előszeretettel viselték. Ekkor a fasizmus elleni harcot is szimbolizálta. Valójában a mai napig, hogyha bárhol elnyomás ellen tüntetnek, akkor előkerül a vörös rúzs, mely feltehetően a szüfrazsettek egyfajta hagyatéka lehet az utókor számára.

A vörös rúzs a mögöttes ideológiák mellett pszichésen is hat a „férfiagyra". Kutatás szerint a férfiak a vörös ajkak láttán a termékenységre, szexualitásra és magas ösztrogénszintre asszociálnak. Ennek oka lehet, hogy az ajkak hasonlítanak a női nemi szervre, aminek kiemelése tudat alatt szexuális kíváncsiságot ébreszthet. Természetesen ez csak akkor jöhet létre, hogyha a másik fél eleve vonzónak tartja az illetőt.

Mit üzen a férfiaknak a rúzsod színe?

Már első látásra sokat sejtet rólad a pasiknak az, hogy milyen árnyalatú rúzst választottál.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük