Milyen típusú a szemed?
Így fesd tökéletesre
A szemfestés sikerülhet nagyon jól és nagyon rosszul is. Ha ismered, hogy mi a jó a szemformádhoz és a szemed színéhez, akkor jól.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szemfestés, a szemek hangsúlyozása az ősidőkbe nyúlik vissza. Akkoriban a nők, és a férfiak is, különböző növényi anyagokat, porított ásványokat és szenet használtak a szemek és az ajkak hangsúlyozására.

A divat sokáig nagyon egyöntetű volt, és nem volt érdekes, hogy az éppen aktuális előnyös-e az adott embernek vagy nem. Ma már ez nincs így, hiszen rengeteg színű és állagú szemfesték áll a rendelkezésünkre.

Talán a bőség zavara is az okok közt szerepel, amiért sokan nem éppen előnyös tulajdonságaikat domborítják ki, hanem inkább azokat, amelyeket nem kellene kiemelni.

Olyan színeket használnak, amelyek elnyomják természetes szépségüket. Az alábbiakban megtudhatod, hogy szemed színéhez melyek a tökéletesen illeszkedő árnyalatok, illetve hogyan tudod korrigálni a természet apróbb-nagyobb egyenetlenségeit smink segítségével.

A szemfestékek közül három nagy csoportból dolgoznak a sminkesek, és a hétköznapi nők is. A satírozókat - krémek, púderek, habok, a kontúrozókat - szemceruza, szemhéjtus, illetve a szemöldök és szempilla kiemelésére szolgálóak.

A satírozható szemfestékekből minimum kettőt érdemes használni, egy kiemelőt, ami általában világos, és egy árnyékolót. Hogy milyen arányban érdemes ezeket felvinni, azt a szem formája határozza meg.

A tökéletes árnyalatok

Hétköznapra a nők legtöbbje a semleges árnyalatok mellett dönt, amilyen a barna, a homokszín vagy a szürke. Ezekkel nem is lehet nagy baklövést elkövetni, kivéve az utóbbit, ugyanis a szürke szemfestés hihetetlen módon öregíti viselőjét.
Azonban a semleges színek, bár szépek, mégsem emelik ki az egyéni szépséget.
Hogy melyik szín áll neked a legjobban, azt leginkább a szemed színéből tudod megállapítani. Ha megvan a szín, akkor nincs más hátra, mint kísérletezni a különböző árnyalatokkal.

  • Ha a szemed kék, akkor kiemelőként pezsgőszín, rózsaszín, hideg kék, világos levendula, ibolyaszín, arany és zöld színek jöhetnek szóba. Árnyékolónak kávébarna, bronzszín, mézszín, tengerészkék vagy olívazöld az ideális.
  • Ha a szemed barna, akkor kiemelőnek pezsgőszínt, zöldet, rózsaszínt vagy halvány aranyat használj. Árnyékolónak pedig harsány zöldeket és fémes barnákat, de egy erősebb rózsaszín is szép lehet.
  • Ha a szemed zöld, akkor neked is jól áll a pezsgőszín, a rózsaszín, a barna és a lila. Árnyékoló gyanánt a a lila a legideálisabb, de a barna is szép.

Sminkelj a forma szerint!

Mindenki különböző, hogy valami okosat mondjunk. Sőt az ember arcának két fele sem egyezik. Nem mindegy tehát, hogy hogyan kened fel a festéket. Az árnyékolással, satírozással, kontúrral formázhatod a szemed. Nagyíthatod, közelítheted őket egymáshoz, megemelheted a szemhéjadat.


Arányos szemforma

A szemhéj és a szemöldökcsont arányos nagyságú. A szemöldökcsont kicsit szélesebb a szemhéjnál. A szemhéj jól látszik. A kiemelőt a szemöldök íve alá vidd fel, az árnyékolóval hangsúlyozd a ránc felett a szemöldökcsont formáját. A szemhéjra kent világos árnyalattal emeld ki a szemed színét.

Ha a szemhéj nem látszik

A szemhéj nagyon keskeny, de akár az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem látszik. A szemhéj duzzadt, a szemöldökcsont kiugrik. A szemhéjat halvány kiemelővel hangsúlyozd, a szemhéjránc fölé pedig sötétebb árnyékolót kenj.

Széles szemhéj, keskeny szemöldökcsont

Jól látható a szemhéj, a szemöldökcsont kevesebb helyet foglal el. A szemhéj méretének csökkentésére használj közepesen semleges színt. Így a szemed színét is jobban érvényre jutattod. Halványabb színnel hangsúlyozz, így növelve a szemöldökcsontot.

Ezt is szeretjük