Ráncokat, pigmentfoltokat okoz, és petyhüdtté teszi a bőrt - Így hat a szennyezett levegő az arcra a kozmetikus szerint

A szennyezett levegő - beleértve a dohányfüstöt is - nemcsak az egészségre, hanem a bőrre is káros. A kozmetikus elárulta, hogy csökkentheted az ártalmas hatásokat.

no tukor 1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bőr állapotát nem csupán a genetika, az életmód vagy a táplálkozás befolyásolja, hanem számos külső tényező is. A légszennyezettség például amellett, hogy káros az egészségre, még az arcon is nyomot hagy. A nagyvárosban élők pedig még inkább ki vannak téve a negatív hatásainak.

Ágoston Melinda mesterkozmetikust kérdeztük arról, hogy melyek a legártalmasabb anyagok a levegőben, mit tesz a szennyezett levegő a bőrrel, és a szakértő arra is adott néhány hasznos tippet, hogy hogyan csökkenthetőek ezek a káros következmények, hogyan érdemes ápolni a rossz minőségű levegő által megviselt arcot.

A légszennyezettség káros hatásai a bőrre

- Az egyik legerősebb légszennyező anyag a szén-monoxid, ami csökkenti a koncentrálóképességet, valamint szív- és érrendszeri megbetegedést okozhat. A nitrogén-dioxid főleg a szem nyálkahártyáját irritálja, a kén-dioxid légúti megbetegedést válhat ki, és hörghurut kialakulásához vezet, de a levegőben szálló apró por, illetve a dohányfüst is ártalmas a szervezetre, valamint a bőrre.

Ezek hatására csökken a bőrlégzés, ami elősegíti a gyulladásos folyamatok, a bőrpír, bőrirritáció kialakulását, és felgyorsítja az öregedést. A levegőben lévő káros anyagok miatt nő az oxidatív stressz: csökken a bőr vitamintartalma és az antioxidánsok mennyisége. A szennyezett levegő képes felerősíteni a napsugárzás káros hatásait, ami hiperpigmentációhoz vezet - mondta a szakértő, aki azt is hozzátette, hogy a dohányzás, valamint a dohányfüst sem csak az egészségre veszélyes, hanem az arcbőrön is nyomot hagy. 

A dohányzás és a dohányfüst felgyorsítja a bőröregedést

- A dohányfüstben az apró porszemek mellett az égés következményeként szén-monoxid, kén-dioxid, nitrogén-dioxid is megtalálható. Káros következményeik közé tartoznak a különböző légzőszervi és daganatos megbetegedések. A dohányzás azonban nemcsak a szervezetet károsítja, hanem felgyorsítja az öregedési folyamatokat is: az új sejtek termelődése lassul, a bőr kiszárad, szürkés lesz, petyhüdtté válik. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mivel a vérereket is szűkíti, nem jut megfelelő mennyiségű vitamin és oxigén a sejtekhez, csökken a bőr rugalmasságát és feszességét adó kollagén-, illetve elasztinrostok termelődése, hamarabb alakulnak ki a ráncok. Amint a kollagénrostok száma csökken, a bőr nem képes megfelelő mennyiségű vizet megtartani, ennek következtében pedig az egész testen megereszkedetté válik, és lassul a természetes regenerálódási folyamata is. A gyulladásra hajlamos, aknés, érzékeny vagy rosaceás bőrre ráadásul a passzív dohányzás (a mások által kifújt füst) is negatívan hat: nehezíti a bőrlégzést, eltömíti a pórusokat.

A rossz vérellátás következtében nem jut elég tápanyag a sejtekhez, romlik a nyirokkeringés, felhalmozódik a bomlástermékekkel telített vénás vér. Az oxigénhiány miatt a kötőszövetek is lazábbak lesznek, ami a bőr petyhüdtségéhez vezet - emelte ki a szakértő.

Hogyan csökkenthetők az ártalmak?

Ma már tudjuk, hogy a dohányzás minden formája ártalmas. A cigarettában a dohány égésével füst keletkezik, amely közel hétezer vegyi anyagot tartalmaz. Ezek közül az FDA, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala 93-ról állapította meg, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Közéjük tartozik például a korom, az ólom, a nikotin, a cianid vagy a szénmonoxid.

A legjobb tehát az, ha az ember rá sem szokik a dohányzásra, vagy dohányosként minél előbb leteszi azt, hiszen hosszú távon csak így csökkenthetőek száz százalékban a dohányzás ártalmai. Ha valaki az ismert kockázatok ellenére is tovább folytatja a dohányzást, akkor fontos, hogy tájékozódjon az ártalomcsökkentés lehetőségeiről, méghozzá hiteles forrásból.

Ma már vannak olyan égés nélkül működő füstmentes alternatívák, amelyek a hagyományos cigarettánál akár 70-95%-kal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, de a károsanyagkibocsátás-csökkenés és az egészségkárosító hatás csökkenése közötti összefüggés mértékének megállapításához még hosszútávú kutatások szükségesek. 

A füstmentes technológiáknak több típusa ismert, amelyek mind működésükben, mint hatásukban eltérnek egymástól, de közös bennük, hogy égés és füst nélkül működnek. Ilyen technológia például az e-cigaretta, a dohányhevítéses technológia, vagy a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna. Bár a füstmenetes technológiák a bőrre is másképp hatnak, fontos tudni, hogy ezek sem veszélytelenek, hiszen tartalmaznak például nikotint, amely erősen addiktív hatású anyag, és egyéb negatív hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát, valamint a vérnyomást.

Védjük a bőrünket

Hogy mi a megoldás, hogyan lehet megelőzni ezeket a káros hatásokat, és megvédeni a bőrt? A legjobb természetesen az, ha az ember nem dohányzik. Ágoston Melinda mesterkozmetikus elárulta, mire érdemes odafigyelni a bőrápolásban, ha az ember meg szeretné védeni arcát a szennyezett levegő káros hatásaitól. Az első és legfontosabb lépés mindig a megfelelő arctisztítás kell hogy legyen.

- Érdemes méregtelenítő maszkokat, pórustisztító krémeket alkalmazni, és heti 1-2 alkalommal felületmegújító peelinget is bevetni. Hozzátette, a C- és E-vitaminban gazdag krémek, szérumok használata elengedhetetlen, ugyanis ezek felszívódása a szervezetben segíti a kollagénrostok termelődését.

A szabadgyök-fogó, antioxidáns hatású, a sejtek anyagcseréjét fokozó hatóanyagok mindennapi alkalmazásával lassul az öregedés folyamata, és javul a bőr megújulóképessége. Végül, de nem utolsósorban a fényvédelem is nélkülözhetetlen a káros UV-sugárzás kiszűréséhez és a pigmentfoltok kialakulásának elkerüléséhez.

Egészségünket és bőrünk szépségét úgy óvhatjuk, ha rendszeresen ápoljuk, tisztítjuk és krémezzük, megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot iszunk, óvjuk a naptól, és tartózkodunk a dohány- és nikotin tartalmú termék fogyasztásától. 

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft. 

Videón UV-sugárzás hatás a bőrre

Pierre Louis-Ferrer RAW nevű fotósorozatában egy speciális lencsének és UV-fénynek köszönhetően képes volt megmutatni a sugarak egyébként nem észrevehető, káros hatásait, valamint az emiatt létrejött, eddig rejtett bőrhibákat, ráncokat, pigmentfoltokat és egyenlőtlenségeket. A férfi elmondta, képeivel mindemellett olyan intim közelségből kaphatta le az embereket, és olyan oldalukat mutathatta meg, amit egyébként máskor senki nem láthat. 

Ezt is szeretjük