Miért vannak karikák a szemed alatt akkor is, ha 8 órát alszol?

Íme, a kevésbé ismert okok

A szem alatti karikákat nem csak az alváshiány okozhatja.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A karikás szemek az egész megjelenést elronthatják, hiszen beteges, kialvatlan benyomást keltenek. A kellemetlenséget azonban nemcsak az alváshiány idézheti elő, hanem egészen hétköznapi okok - mint amilyen a vashiány vagy a dehidratáltság - is állhatnak a hátterében.

Bár a karikák elfedésére jó néhány házi praktika létezik, a legjobb, ha a kiváltó problémát kezeled, nem pedig a tüneteket.

Vashiány

A vashiány számos egészségügyi kockázatot rejt magában. Sokan nem is sejtik, hogy az állandó fáradtság, a gyengeség vagy a vérszegénység mögött is ez állhat, ahogyan azt sem, hogy a karikás szemek előidézője is lehet az alacsony vasszint.

Ha a szervezet nem jut elegendő vashoz, a hemoglobinszint csökken, a vérellátás akadozni kezd, vagyis az erek nem tudnak elég oxigént szállítani a szem alatti területre, ami ettől karikássá válik.

Szerencsére egy általános vérvizsgálattal könnyen kideríthető a vashiány, és ha tényleg ez okozza a bajt, akkor megfelelő étrenddel orvosolható a probléma, így a karikáknak is búcsút inthetsz.

Vékony bőr

A szem alatti bőr az egyik legvédtelenebb terület, ugyanis itt a legvékonyabb a kötőszövet az egész testen.

7 dolog, amitől fáradtnak és ráncosnak tűnik a szemed

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ezen a részen a kapillárisok kékes árnyalata átüt a bőrön, emiatt úgy tűnik, mintha fekete árnyékok húzódnának a szemek alatt - az érhálózatot az egyébként mélyen ülő szemek csak még inkább kiemelik.

Mivel a bőrtípus és a bőrszín is genetikai adottság, azokat legfeljebb sminkkel lehet korrigálni. Tegyél az ujjbegyedre a bőrszínednél egy-két árnyalattal világosabb, folyékony korrektort, és ütögesd bele finoman a bőrödbe, végig a szemed alatt. A világos szín fiatalosabbá és kipihentebbé teszi a tekintetet.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vízhiányos bőr

A vízhiányos bőr nemcsak hamarabb ráncosodik, de szem alatt is karikákat eredményezhet. Itt szintén egy kis biológia jön: ha nem fogyasztasz elég folyadékot, akkor a vér nem áramlik olyan lendületesen az erekben, így az anyagcsere lényegesen lelassul. Ennek első szemmel látható jele a szemkörnyéken mutatkozik meg, karikák formájában.

Ha azt szeretnéd, hogy az anyagcseréd újra dinamikusan működjön - és a szem környéke újra egészséges és nyílt legyen -, akkor igyál meg napi két liter folyadékot, így a méreganyagok könnyebben távoznak a szervezetből, ami rögtön meglátszik a bőr felszínén is. A ráncok kisimulnak, feszesebbé válik az arcbőr, miközben a karikák is eltűnnek.

Ezt is szeretjük