Az egyik legkoszosabb dolog a fürdőben, mégis kevesen tisztítják
Elmondjuk, milyen gyakran kellene
Te is el szoktál feledkezni róla?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbben úgy gondolják, hogy a fürdőszobájuk minden fertőzésveszélyes pontját alaposan, megfelelő rendszerességgel tisztítják, ám erre az apróságra mégis csak kevesen fordítanak megfelelő figyelmet.

A párás levegő tökéletes hordozója a baktériumoknak, így azok akár olyan felületeken is megtelepedhetnek, amelyeket általában nem ér közvetlenül nedvesség. Még nagyobb a veszély, ha az adott tárgy rendszeresen bőrrel érintkezik, ahonnan sok mindent összeszedhet. Éppen ezért nagyon fontos a neszesszer és a sminkeszközök rendszeres tisztítása.

Hogyan tartsd tisztán a neszesszeredet?

A neszesszerek többsége vízlepergető anyagból készül, hiszen fürdőszobai használatra szánják őket a gyártók. Ez azonban azt is maga után vonja, hogy belülről nagyon nehezen száradnak ki, ami szintén jó lehetőséget biztosít a baktériumok és gombák szaporodására.

Ha ezt szeretnéd elkerülni, hagyd a cipzárt kihúzva a neszesszeren, amikor csak lehet, így könnyebben kiszárad. Ezt akkor is érdemes megtenni, ha nem vetted észre, hogy víz kerül bele, hiszen kisebb cseppek egy arc- vagy kézmosás során is belefröccsenhetnek.

Emellett érdemes néhány hetente mosógépben mosni az erre alkalmas neszesszereket, ám ha ez nem lehetséges, akkor fertőtlenítőszeres szivaccsal töröld át, és ne pakolj bele vissza addig, amíg meg nem szárad. Ha úgy gondolod, hogy a belseje még nedves, akár ki is fordíthatod.

Mi a teendő a sminkes kellékekkel?

A legtöbb eszközt, például az ecseteket érdemes minden használat után megtisztítani - legalább leöblíteni -, sőt, időnként alaposan beáztatni sem árt. Ezzel részben megakadályozhatod azt, hogy a színek összekeveredjenek, részben pedig a baktériumok átvitelét is gátolod.

Ha valamilyen fertőző bőrbetegséged volt, erősen ajánlott minden olyan eszközt lecserélni vagy nagyon alaposan megtisztítani, ami érintkezett az adott bőrfelülettel.

A gombák és baktériumok csak nedves környezetben képesek tenyészni, ezért az is megfontolandó, hogy a neszesszer és más zárt tárolók helyett egy olyat válassz inkább, mint a képen látható pohár, amely lehetőséget ad az eszközeidnek alaposan megszáradni.

Egy intő példa

A divatiparban egy ausztrál modell, Anthea Page igyekszik felhívni a sminkesek figyelmét a megfelelő higiéniára, akik gyakran nemcsak nedves környezetben dolgoznak, de nagyon sokak arcán használják ugyanazokat a kellékeket.

Antheának így sikerült egy súlyos szemfertőzést - Staphylococcus aureust - összeszedni, ami miatt kórházba került, és egy hónapon keresztül nem tudott dolgozni. A fertőzés akár vérmérgezést vagy vakságot is okozhatott volna, így a modell azóta rendszeresen igyekszik mindenkit megfelelő körültekintésre inteni.

Ezt is szeretjük