Kiszáradásnak hiszed, de máshol jelez nagy bajt
Nézz a kezedre, és ellenőrizd!
Nem csak a hidratálás hiánya miatt kezdhet el a kéz bőre hámlani.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberi test számos külső, környezeti hatással először a bőrön keresztül lép kontaktusba, melyekkel szemben ez az első és ezzel együtt az egyik legfontosabb védelmi vonal. Változásait azonban nemcsak külső behatások, de belső problémák is okozhatják.

A kézfej és a tenyér bőre különösen nagy igénybevételnek van kitéve, ezért sok más testrészhez képest erősebben hajlamos a kiszáradásra és a hámlásra. Emellett azonban néhány betegség is itt mutatkozik meg először, melyek tüneteit könnyű összekeveri a mosogatás, a hideg idő és a szappanozás okozta kiszáradással. Tudd meg, hogyan ismerheted fel, ha betegség tüneteként szárad ki a kezed, és mi a teendő ilyenkor!

Gombás fertőzések

A gomba megjelenése a gyakori tévhittel ellentétben korántsem feltétlenül az ápolatlanság jele, és az egyik leggyakoribb kiváltó oka a kéz szárazságának, hámlásának.

A gombás fertőzés okozta szárazságszerű állapotot felismerheted arról, hogy a bőr akár nagyobb foltokban is hajlamos hámlani, leválását viszketés kíséri, sőt, gyakorta kipirosodást is tapasztalhatsz. Mivel a betegség képes a test más területeire, a körmökre, a lábra, a hajlatokba vagy akár a mell alá is átterjedni, kiemelten fontos, hogy ha erre gyanakszol, orvossal diagnosztizáltasd a problémát, és megfelelő kezelést kérj!

Allergiagyanús?

A bőrallergiát legtöbben a csalánkiütéssel, a hólyagokkal, a viszketéssel vagy a pirossággal azonosítják, azonban durva kiszáradás formájában is megnyilvánulhat, melyet korpaszerű hámlás és pirosság kísér. Ha a kezed vagy a tested más területei rövid periódusokra, de nagyon intenzíven száradnak ki, érdemes allergiára gyanakodni, különösen, ha a tünetek megjelenésekor új kozmetikumot kezdtél el használni, vagy szokatlan dolgot ettél.

Az allergiát okozó készítményeket egyszerű próbálgatással te magad is beazonosíthatod úgy, hogy mindig csak egy-egy kozmetikumot, tisztítószert iktatsz ki a rutinodból, és pár napig figyeled a bőrödet. Ha úgy véled, hogy valamilyen táplálékra vagy allergiás, kérj beutalót, és vizsgáltasd ki magadat szakorvossal.

Hiánybetegség, vagy még súlyosabb?

A hámlás egyik alattomos kiváltó oka lehet a B2-vitamin hiánya, mely gyulladásos, szárazságszerű állapot előidézésére képes, és orvosi figyelmet igényel. Emellett az A-vitamin túladagolása is a bőr foszlását idézheti elő, melyet többnyire a vitaminnal dúsított kozmetikumok okoznak. Ha ezek használatával párhuzamosan jelentek meg a tünetek, akkor először az ilyen készítményeket fogd vissza.

Ha a szárazságot igen intenzív hámlás, viszketés, a bőr lassú gyógyulása, sápadtság vagy rosszullétek kísérik, akár cukorbetegség, pajzsmirigy- vagy májproblémák is lehetnek a háttérben, így ezekkel a tünetekkel fordulj minél hamarabb orvoshoz!

Ezt is szeretjük