Évekkel fiatalabbnak tűnsz, ha így sminkelsz - De egyvalami még fontos hozzá

A kutatók kiderítették, hogy nem minden esetben mutat fiatalabbnak a smink, sőt, néha öregíthet is.

A smink így fiatalít
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Egy könnyed smink szépen kiemeli és formálja a vonásokat, hangsúlyozza, és nagyobbnak mutatja a szemet és az ajkakat is. Egy-egy apró make-up trükk pedig szinte teljesen képes megváltoztatni a külsőt, sőt, egy erőteljesebb változat akár teljesen át tudja alakítani az arcot.

A pszichológusok is górcső alá vették a festékek hatását: azt vizsgálták meg, milyen hatással van a nők külsejére, megítélésére a rúzs vagy például a szemhéjfesték.

Nemcsak vonzóbbnak mutathat a make-up

A Gettysburg Egyetem Pszichológia szakának kutatói 32 különböző korú, húszas, harmincas, negyvenes és ötvenes éveiben járó nőt kértek fel arra, hogy vegyen részt a vizsgálatban. Lefotózták őket smink nélkül, majd pedig mindegyikük kapott egy kis átalakítást egy profi sminkestől, aki csupán annyi utasítást kapott, hogy a lehető legszebben fesse ki az alanyokat először természetesen, majd erősebben, miközben a kutatásról semmilyen részletet nem tudott. A végeredményekről persze szintén készültek képek, méghozzá teljesen ugyanolyan körülmények között, mint az első fotózás során.

smink kutatas

Először arra kérték a résztvevőket, hogy egy 10-től 70-ig tartó skálán állapítsák meg, mennyire találják vonzónak a smink nélküli, illetve a többiekről különböző make-upokkal készült fotókat, végül pedig a felvételeken látható nők korát is meg kellett tippelniük. Az eredmények összesítése során bebizonyosodott egy olyan dolog, amit már mindenki tud: az, hogy a smink képes fiatalabbnak és vonzóbbnak mutatni a viselőjét. Viszont olyan érdekes részletekre is fény derült, amiket már kevesen sejtenének.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Csak így fiatalít a smink

A kutatás rámutatott, hogy valójában csak a középkorú nők esetében volt igaz az az állítás, hogy egy kis festékkel éveket letagadhatnak, a húszas éveikben járó hölgyek jóval idősebbnek tűntek tőle. Ráadásul az sem volt mindegy, hogy az arc melyik részét hangsúlyozta a smink. Csak akkor érvényesült a fiatalító hatás, ha az alapozó mellett a szem volt kiemelve, nem pedig a száj. 

Az eredmények alapján tehát, ha valaki egy picit le szeretne csalni a korából, akkor fontos, hogy ne az ajkait hangsúlyozza a legerőteljesebben, hanem a szemeket. Érdemes inkább ebben az esetben hanyagolni a sötét rúzsokat, és a tekintet kiemelésére, valamint az alapozásra koncentrálni.

A smink teljesen átalakíthat

A smink hatalmas erejét bizonyították be ezek a nagymamák is, akik éveket letagadhattak, miután kikerültek a profik kezei közül.

Itt a bizonyíték, hogy a smink mindent megváltoztat: nagymamákból szépasszonyok

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fotó: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük