6 ok, amiért sárgás színű lesz a köröm - Vitaminhiány és fertőzés is okozhatja az elváltozást

Ezek a köröm sárgás elszíneződésének leggyakoribb okai. Érdemes odafigyelni rájuk.

Sárga köröm okai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

A köröm elváltozásaira fontos odafigyelni, ugyanis számos egészségügyi problémára felhívhatják a figyelmet. Intő jel például, ha fehér foltos, ha töredezik, de az is, ha sárgás árnyalatúvá válik. Utóbbi esetben egyáltalán nem jó megoldás lakkal elfedni az elszíneződést. Ki kell ugyanis deríteni, hogy mi áll a hátterében.

Egészen egyszerű tényezők is okozhatják a jelenséget, de akár vitaminhiány és fertőzés is megbújhat a sárgás körmök mögött. Sorra vesszük a leggyakoribb okokat.

Körömlakk vagy dohányzás

Megesik, hogy az elszíneződés maga ártalmatlan, ilyen például, amikor egy sötétebb körömlakk okozza. A lakkokban lévő festék megfoghatja a körmöket, kölcsönhatásba léphet a bennük található keratinnal, a sárgás szín pedig a lemosás után akár hosszabb ideig is megmaradhat. Ez főleg akkor jellemző, ha a termék formaldehidet, kámfort vagy toluolt tartalmaz. Előfordulhat, hogy a körömlemezek ilyenkor törékennyé, gyengébbé válnak, elvékonyodnak, így ha ezt tapasztalod, érdemes egy kis szünetet tartani a festésben. 

Az köztudott, hogy a dohányzás rendkívül káros az egészségre, de talán az kevésbé, hogy a köröm elszíneződését is okozhatja. A cigaretta kátránytartalma az ujjak bőrét és a körmöket is sárgává változtathatja, nem is beszélve arról, hogy a benne lévő káros anyagok fel is szívódhatnak a kézen keresztül.

Karotinémia és önbarnító

A karotinémia a bőr és a körmök elszíneződését okozó állapot, ami akkor jellemző, ha valaki túl sok béta-karotint fogyaszt. Nem ad okot az aggodalomra, általában nincsenek veszélyes következményei, de mindenképp javasolt felkeresni egy orvost, aki segíthet a probléma felderítésében és megoldásában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az önbarnító sem csak a bőrt varázsolja bronzos árnyalatúvá, hanem a körmöket is, amennyiben nem figyelsz oda a felvitelkor. Ha nem szeretnél sárgás, barnás elszíneződést, akkor használj gumikesztyűt, és vattával vagy szivaccsal kend magadra a terméket, ne a kezeddel. Így egyébként is sokkal szebb eredményt érhetsz el.

Vitaminhiány vagy fertőzés

A körmök elszíneződését vitamin- vagy ásványianyag-hiány is okozhatja. Az alacsony kalcium- vagy E-vitamin-szint eredményezhet például hasonló tünetet, de ritkán a B12-vitamin vagy a cink hiánya is járhat ilyen következményekkel, ám utóbbiak sokszor inkább kékes árnyalatot kölcsönöznek nekik. Érdemes orvossal konzultálni az ügyben, és vérvizsgálattal kideríteni, melyik lehet a ludas.

Nem utolsósorban pedig a gombás fertőzések is sárgára változtatják a körmöket. Ilyenkor jellemző a megvastagodás is, illetve az, hogy alattuk szennyeződés-szerű törmelékek gyülemlenek fel. A lábujjakon gyakrabban fordul elő, de a kéz ujjain is megjelenhet.

Így tüntesd el az elszíneződést a körmökről otthon

Sokan azt hiszik, hogy nincs más megoldás, csak az, ha megvárják, amíg lenő a besárgult rész. Szerencsére azonban ez nem igaz. Vannak olyan bevált csodaszerek, melyek szinte azonnal, de lekésőbb pár használat után képesek visszaadni a köröm természetes színét. És a legjobb, hogy minden háztartásban megtalálhatóak.

Ezt kend a körmeidre, hogy azonnal eltűnjön a sárga elszíneződés - Kevesen ismerik a trükköt

Percek alatt újra szép, természetes árnyalatúak lesznek a körmeid ezektől az egyszerű házi szerektől.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük