Telt, csillogó, bársonyos ajkak

Szeretnél csábító ajkakat? Hidd el, nem csak genetika kérdése. Megfelelő rúzzsal és rúzsozással tökéletes formát és vastagságot érhetsz el!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Körülbelül 6000 forintba került az első rúzs, amit egy párizsi parfümőr mutatott be 1883-ban az amszterdami világkiállításon, és formája miatt a „Stylo d'Amour” - Ámor varázsvesszeje - nevet adta neki.

Az ajakszínező, amit addig csak tégelyekben, pasztaként, balzsamként lehetett kapni, először selyempapírba csomagolva várta, hogy minden használat után kicsit jobban kicsomagolják.

Sajnos, ez a kis virsli, ahogy kritikusai nevezték, formája miatt és mert anno nem volt túl erkölcsös sminkelni, nem volt túl népszerű a hölgyek körében. Persze a nők mindig megpróbálták elfedni valós szájszínüket, hiszen a piros ajkak az egészséget és a szenvedélyt szimbolizálják.

Az évszázadok során az ajkak pirosítására millió módszert eszeltek ki. A különböző növényi színezőktől - henna, cékla, erdei gyümölcsök - a tetoválásig néha fájdalmas, máskor csak percekig eredményt adó technikákat alkalmaztak.

A száj érzékeny és vékony bőrét az Erzsébet korabeli időkben igen veszélyes módszerrel színezték: vörös ólomiszapot használtak, ami mérgező ezüst-szulfidot tartalmazott.

„Száj kreáció”

A szájat is lehet finoman alakítani, korrigálni. Ha túl keskenynek tartod ajkaid, a kontúrvonalat a szájformáján kívül húzd meg, így optikailag nagyobbnak látszik majd az ajkad.

Ápol és eltakar

Ma már tudjuk, hogy a szájat nem csak dekorálni, hanem ápolni is kell! Előzményként nagyanyáink használtak vajat és viaszt is. Az ajakbőr hétszer vékonyabb, mint tenyered fedőrétege. Nincsenek benne faggyú- és izzadságmirigyek, tehát óvni kell a széltől, a hidegtől, a naptól, a légszennyeződéstől. A rúzsok legújabb generációja mindezt tudja, mivel mikrohidratálót, ápoló bioanyagokat, hialuronsavat, jojobaolajat, vitaminokat, ceramidokat, UV-szűrőt tartalmaznak. A hideg, a szél és a szárazság ellen kiválóak a különféle szőlőzsírok. Az utóbbi időben már különböző ízekben és árnyalatokban is kaphatóak.

De milyen is a tökéletes rúzs?

Először is meg kell találnod a számodra optimális színt, ami egyáltalán nem könnyű feladat a közel háromszáz árnyalat miatt. Rúzsod színét össze kell vetned bőr- és hajszíneddel, arcod és szád formájával.

Ha végre megtaláltad a színedet, akkor jön a kontúrceruza: azonos árnyalatban, esetleg egy árnyalattal világosabb vagy sötétebb színben.

 

Így rúzsozz!

A rúzst kizárólag ecsettel, mégpedig speciális rúzsecsettel vidd fel. Így pontosabban, tökéletesebben és takarékosabban bánhatsz a rúzzsal. Ha végeztél, gyengéden nyomd ajkaidat egy papírkendőhöz. Ne töröld, ne mozgasd, csak nyomd hozzá, hogy a felesleges festék ráragadjon! Ha szeretnéd, hogy ezek után csillogjon az ajkad, kevés csillámrúzst vagy szájfényt - szintén ecsettel - vigyél fel, de csak az ajkaid közepére!

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy-két szakszó, amit érdemes ismerned

Krémes ápoló: a Shiseido vagy a Guerlain állít elő ilyen termékeket. Jól fednek, és mivel nagyon magas az olajtartalmuk, különösen gyengéden ápolnak. Ugyanakkor aránylag kevés színezőanyagot, pigmentet tartalmaznak, ezért nem tüntetik el az apró ráncokat és nem is túl tartósak.

Longlasting: az Estée Lauder és a L'Oreal is jelen van a piacon ilyen, egész nap tartó rúzsokkal. Ezek órákon keresztül tökéletesen fednek, intenzív színélményt nyújtanak, és alig hagynak nyomot poháron, ingen. Mindez annak az átlátszó filmrétegnek köszönhető, amibe a pigmentanyagok simulnak.

Matt rúzsok: a legnagyobb arányban ezek tartalmaznak színezőanyagot - például a Lancôme készítmények. Cserepes szájon nagyon csúnya!

Szájpúder: a Chanel forgalmaz olyan, a szemhéjfestékhez hasonló kiszerelésű szájpúdert, ami színezőanyagának köszönhetően nagyon jól tapad. Könnyű és egyszerű felvinni - akár ujjbeggyel is.

Szájfény: manapság a legtrendibb sminkeszköz. Mindegy, hogy csak átlátszó vagy színezett, a lényeg, hogy csillogást varázsol szádra.

Szájlakk: például a Clarinstől. Olyan, mintha körömlakkal vonnád be az ajkakat. Leginkább esti, alkalmi viselet.

Ha szeretnél még több szépséggel és kozmetikumokkal kapcsolatos témáról olvasni és érdekelnek egyéb egészséggel foglalkozó cikkek is, akkor mindenképpen látogass el az InforMed » oldalára.

Ezt is szeretjük