Óriási átverés? Kutatás bizonyítja, hogy nem hatnak a ránctalanító szerek

Egy kutatás szerint a pharmaceuticalok hatástalanok.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos céget büntettek már meg azért, mert a reklámokban nem mondtak igazat, esetleg a modell bőrét kissé túlságosan is kisimították az utómunkák során, így becsapva a fogyasztót. Egy kutatás azonban nem a reklámot, hanem magát a kozmetikai eljárást vizsgálta, hogy egyáltalán működik-e.

A reklámok mellett a kozmetikai cégek rengeteget áldoznak a kutatásra, már-már az az érzése az embernek, hogy NASA-val vetekednek.

Persze a rengeteg tudományos munkát meg is kell fizetni. Az úgynevezett pharmaceuticalok a kozmetikumok elit osztályát alkotják, legalábbis eddig azt hihettük.

 

Mégsem működnek a ránctalanító krémek?

Brit tudósok - valódiak, és nem a mondásbeliek - a Bathi Egyetemről megállapították, hogy a drága ránctalanító krémek, az úgynevezett pharmaceuticalok nanorészecskéi, állítsanak bármit is a reklámok, nem képesek a bőrbe hatolni, így nem is hatnak az öregedés ellen - írja a Daily Mail.

Richard Guy professzor azért végezte el a kutatást, mert a korábbiaknál ellentmondásokat tapasztalt, illetve különböző eredmények jöttek ki.

A kísérlet során fluoreszkáló nanorészecskéket tartalmazó emulziót kentek a bőrre, és mikroszkóppal figyelték, hogy mi történik. A kísérlet arra jutott, hogy semmi, a krém megreked a bőr felszínén, annak ellenére, hogy előtte megszabadították az elhalt rétegtől.


- A bőr feladata, hogy minden káros behatással szemben megvédje a bőrt, így az erős kémiai vagy mesterséges anyagokat sem engedi felszívódni, a ráncokat azért érzékelhetik kevésbé láthatónak a vásárlók, mert a krémek csak feltöltik őket.

Hiába állítják tehát a reklámok, hogy ezeknek a technológiáknak köszönhetően mélyen bőrbe tudnak juttatni hatóanyagokat, ez a kísérlet szerint nem igaz.

Mi lehet tenni?

Először is nem árt tájékozódni, de természetesen nem áll minden adat a rendelkezésünkre, nem biztos, hogy a sikertelen kutatásokat és klinikai kísérleteket nyilvánosságra hozzák. A fenti kísérlet szerint viszont bízhatunk azokban a hatóanyagokban, melyeket a bőr nem tart idegennek, antioxidánsokban, kollagénben, hialuronsavban, vivőanyagnak pedig tökéletesek a növényi olajak, melyeket a bőr teljesen fel tud szívni.

Ezt is szeretjük