8 erős ránctalanító hatóanyag
A te krémedben benne van?
A jó arckrémnek tartalmaznia kell ezeket a hatóanyagokat, hogy sokáig fiatal maradjon a bőröd.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

25 év felett ideje, hogy elkezdj az arcoddal törődni, és beszerezd a bőrtípusodnak leginkább megfelelő ránctalanító krémet.

Ám ha nem szeretnél zsákbamacskát venni, akkor alaposan olvasd át a krém összetételét. Ha megtalálod benne a következő hatóanyagokat, akkor a legjobbat adod a bőrödnek. Természetesen a krém összetétele függ attól, hogy mire való, így nem fogod megtalálni mind a 15-öt.

AHA és BHA

Ezek nem holmi vicces hawaii nevek, hanem hámlasztó savak, melyek megújítják és feszesítik a bőrt. Az AHA-savak leginkább a normál-száraz vagy nap által károsított bőrnek tesznek jót, ugyanis a bőr megújításával növelik annak vízmegtartó képességét, illetve támogatják a kollagéntermelést, így kisimítják az egyenetlenségeket.

Ezzel szemben a BHA-sav normál-zsíros vagy érettebb bőrre való, de nem árt vele óvatosan bánni, mert túlzott mértékben irritálhatja a bőrt. A hámlasztó hatású termékeket időszakosan érdemes alkalmazni.

Vitaminok

A C-vitamin segíti a kollagéntermelést, emellett csökkenti az elszíneződést, és hozzájárul a bőr fényvédő tulajdonságának feljavításához - vagyis a védekezésben van szerepe, ami az időjárási viszontagságok szempontjából nagyon is fontos. Az E-vitamin szintén a bőr ellenálló képességét javítja, ugyanis antioxidáns hatással bír, így a kollagéntermelődés lassulását megakadályozza, valamint a bőr zsírszintjét is optimális szintre hozza.

A niacinamid a B3-vitamin egyik alkotóeleme, amely növeli a szervezet ceramid- és szabadzsírsav-szintjét, megakadályozza a bőr víztartalmának csökkentését, sőt, a mikrokeringésben is szerepet játszik, ezáltal pedig a pattanások kialakulásának is elejét veszi.

Természetes hatóanyagok

Meglepő, de a legjobb arckrémek zöld teát is tartalmaznak, hiszen az lehúzza a gyulladást, véd az UV-sugaraktól, továbbá a kollagénépítéshez is hozzájárul. Ráadásul a zöld tea remek antioxidáns, ahogyan a resveratrol nevű anyag is. Utóbbi véd a leégéstől, segíti a kollagéntermelést, és még a sejtkárosodást is megakadályozza.

Öregedésgátlás

Ha az öregedés gondolatától lúdbőrözik a hátad, akkor próbáld ki a legjobb ápoló-ránctalanító kezeléseket. Tudd meg, melyek ezek!

A szőlőmag is gyakori alapanyag a jó minőségű arckrémek esetében - nem véletlenül, hiszen antioxidáns hatása révén semlegesíti a szabadgyököket, de többek között sebgyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik. A szójáról kevesen tudják, hogy mennyire erős antioxidáns. A benne lévő izoflavonoidok gátolják a környezeti hatások következtében kialakuló irritációt, de a kollagéntermelésben - sok más anyaghoz hasonlóan - szintén szerepe van.

A legerősebb ránctalanító

A retinol - az A-vitamin tiszta formája, állati eredetű - stimulálja a kollagéntermelést, így csökkenti a ráncokat. Ezen kívül segít az egészséges bőrkép fenntartásában, mérsékli a faggyútermelést.

Zsírsavak

A ceramidoknak nagyon érdekes szerepük van, tulajdonképpen ezek tartják egyben a bőrsejteket. Amikor a bőr ceramidtartalma csökken - például leégés, túl száraz levegő vagy éppen irritáló termékek használata miatt -, akkor sokkal petyhüdtebbnek, fakóbbnak és élettelenebbnek látszik. Fontos tehát a folyamatos pótlás.

A linolsav, linolénsav, foszfolipid névre hallgató zsírsavak pedig a bőr friss és üde kinézetéért felelősek. Mondhatni, hogy egyfajta sejtkommunikációs összetevők, amelyek azon dolgoznak, hogy a bőrsejtek működését normalizálják. Ám segítenek csökkenteni a gyulladást is.

Ezt is szeretjük