Nem megy össze, nem nyúlik ki a póló: ha így mosod és szárítod, sokáig újszerű marad

Sokáig hordhatod majd a kedvenc pólódat, ha ezekre a mosási és szárítási praktikákra figyelsz. Így marad tartósan szép a felsőd.

mosogep cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még egy egyszerű pólónál sem mindegy, hogyan mosod vagy szárítod. Azokat a darabokat, amiket többször viselsz, és amik számos szettbe beilleszthetők, érdemes mindig jobb minőségben beszerezni. Ám hogy hosszú ideig hordhasd őket, a tisztításukra is oda kell figyelni.

Összeszedtük, mikre kell ügyelni a felsők tisztításánál, melyek azok a szokások, amikkel elkerülheted, hogy kinyúljon, kikopjon vagy összemenjen a kedvenced.

Így mosd a pólót, hogy ne menjen tönkre

Nem mindegy, hogy teszed be a gépbe

Az egyszerű felső esetén is fontos, hogy kifordítsd, mielőtt beteszed a mosógépbe, és az is, hogy ne tömd meg túlságosan a gépet ruhákkal. Mindez azért lényeges, mert így csökkentheted a színek kifakulásának esélyét, illetve azt is, hogy sérüljön az anyag, túlságosan összedörzsölődjenek a darabok, vagy esetleg kihúzódjon egy-egy szál a külső részéről.

A megfelelő mosási hőmérséklet

Az alapnak számít, hogy szét kell válogatni a ruhákat, de a szín mellett a mosási hőmérsékletre is fontos odafigyelni. Nem igaz ugyanis, hogy egy sima pólót mindig bedobhatsz 60 fokba is. Néha-néha, ha nagyon szükség van rá, megteheted, de ha azt szeretnéd, hogy tartós legyen, válaszd inkább a kézi mosás funkciót a gépen, vagy tedd egy 30 fokos, rövid programra. A centrifugázásnál se a legerősebbet válaszd, maradj inkább a 400-as fordulatszámnál. Ezzel azt is elkerülheted, hogy összemenjen a darab, illetve sérüljenek a szálak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mosószerek

Mindig ügyelj arra, hogy a mosási hőmérsékletnek megfelelő, lehetőleg a szöveteket kímélő mosószert használj. Egyes kapszulák például nem oldódnak fel jól hideg vízben vagy 30 fokon, és ráragadhatnak a textíliákra, nyomot hagyhatnak rajtuk. Keress olyan terméket, amely címkéjén szerepel, hogy alacsony hőfokon is hatékony, ha pedig fehér pólóról van szó, érdemes direkt ilyen árnyalatú ruhákhoz tervezettet vásárolni. De légy óvatos a fehérítőkkel, ezek ugyanis elvékonyíthatják, károsíthatják az anyagot. Színfogó kendőt viszont érdemes használni.

Apró trükkök a szárításhoz

Ha meg szeretnéd őrizni az anyag rugalmasságát, lehetőleg ne a mosó- vagy szárítógépben szárítsd a pólót. Amennyiben szabad levegőre teregetsz, kerüld a tűző napot, hogy kíméld az anyagot, a benti szárításnál pedig ne tedd közvetlenül a radiátorra a felsőt. Az anyag kinyúlását elkerülheted, ha vízszintesen helyezed el, tehát nem felcsipeszeled a teregetőállványra, hanem csak ráfekteted, vagy alternatív megoldásként akár a vasalódeszkára is teheted egy éjszakára.

Így szedd ki az izzadságfoltot a fehér pólóból

Akármennyire is figyel az ember az alapos mosásra, az izzadság és a dezodor egy idő után sárga foltot hagyhat a fehér felsőkön, mellyel már a megszokott tisztítószerek sem mindig képesek megküzdeni. Néhány házi módszerrel azonban kiszedheted a csúnya elszíneződést: a következők akár már fél óra alatt hatnak. De fontos, hogy csak olyan anyagokon alkalmazd őket, amelyek nem túl kényesek. Egy pamut- vagy lenfelsőnél azonban remekül beválnak.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük