Pigmenthiány
Hogyan tudod eltakarni?
Ha festékhiányos foltjaid nem az arcodon vannak, még viszonylag szerencsés vagy. De mit tehet az akinek ott van?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi az a pigmenthiány?

A bőr színét a bőrben található pigment sejtek adják. Ezeket a pigment sejteket melaninnak nevezik, ennek mennyisége határozza meg, hogy milyen színű hajjal születsz és mennyire lesz sötét a bőröd.

Színmeghatározó szerepe mellett másik fontos tulajdonsága, hogy védi a bőrt a nap káros UV sugaraitól. A melanint a melanin termelő sejtek termelik, ez pedig az ideg és endokrin rendszer szabályozása alatt áll.

Az aktuálisan a bőrben levő pigment sejtek mennyiségét genetikai tényezők befolyásolják. Ezek mennyisége nőhet bizonyos betegségekben: hormonzavarok, allergia, nehézfémsókkal való kontaktus, okozhatnak ilyet bizonyos gyógyszerek is.

Csökkenhet, illetve eltűnhet a festéksejt a bőr egyes területeiről veleszületetten, illetve festékhiány keletkezhet gyulladások, gombás fertőzések, vírusfertőzések eredményeként.

Vitiligo

A legtöbb gondot az úgynevezett vitiligo okozza, amelyet genetikai hajlam alapján létrejött immunológiai reakció következtében kialakuló festéksejtpusztulás idéz elő.

A foltos területeken nincsenek melanociták- festéktermelő sejtek - vagy nem termelnek pigmentet. A vitiligo eredete ismeretlen.

Autoimmun betegségnek tartják, ami azt jelenti, hogy a szervezet saját sejtjei ellen termel anyagot és a vitiligós betegek vérében sikerült is kimutatni a melanociták - pigmenttermelő sejtek - elleni anyagot. Az esetek egy részében más autoimmun folyamat is áll a hátterében, ami leggyakrabban a pajzsmirigy vagy a mellékvese speciális megbetegedése. A fehér foltok leggyakrabban a végtagokon szimmetrikusan, illetve a testnyílások körül szoktak kialakulni. A betegség legrosszabb végkifejlete, amikor szinte a teljes bőrfelület érintett, amin alig van pigmentált terület.

A pigmenthiány, más néven vitiligo a teljes populáció egy százalékát érinti. A betegség mindkét nemnél előfordulhat, ám nőknél kicsit gyakrabban. Tünetei általában 20-30 éves korban alakulnak ki, de minden korosztályt érinthet, s az esetek 30 százalékában családi halmozódás figyelhető meg.

Nem minden pigmenthiány vitiligo

Természetesen nem csak a vitiligo létezik, mint pigmenthiányos betegség. Ilyen például a napgomba, mely legtöbbször a háton és a mellkason - napozást követően - kialakuló fehér foltokkal jár. A pszoriázisos és az ekcémás elváltozások is hagyhatnak foltot gyógyulásuk után. A fehér területek mindkét esetben rövid időn belül újra pigmentálódnak.

A pigmenthiány azonkívül, hogy komoly esztétikai probléma, általában nem okoz semmilyen panaszt. Néhány beteg számol be viszketésről, de ez sem jellemző. Az esztétikai oldala viszont annál inkább. Amennyiben a pigmenthiányos foltok az arcon, vagy a nyakon találhatóak bizony nem igazán lehet őket eltűntetni. De vajon ártanak-e a kozmetikumok?

Mivel takard el?

  • Az első és legfontosabb szabály pigmenthiány esetében, hogy ne csak púdert használj. Ez azért fontos, mert a púder csak ideig-óráig takarja el a fehérebb területeket bőrödön.
  • Használj jó minőségű, folyékony alapozót, de arra figyelj, hogy ne csak arra a területre kend fel, ahol pigmenthiányod van, hanem máshová is, hogy ne üssön el arcodtól.
  • A nagyon jó, foltot nem hagyó barnító krémekkel is próbálkozhatsz, de ne várd a tökéletes hatást.
  • Ha arcpirosítót használsz, sose vegyél olyat, mely sokkal barnább, vagy pirosabb, mint a bőröd, mert nagyon elüt majd a fehérebb részektől. Az egész arcod egy nagy színkavalkáddá alakul majd.

Talán a legfontosabb, hogy ne akard tökéletesen eltakarni, mert ahhoz az kellene, hogy vastagon le legyél alapozva mindenhol. Ennek végeredménye viszont egy rémisztő viasz-arc lesz, mely sokkal feltűnőbb, mintha nem csináltál volna semmit. Próbáld meg elfogadni magad olyannak, amilyen vagy, hiszen a rendszeres – ebben az esetben folyamatos – sminkhasználat nem tesz jót a bőrödnek és a végén még pattanásokkal és repedezésekkel is meg kell majd küzdened.
És ne felejtsd el azt sem, hogy festékhiányod lehetséges, hogy valamilyen egyéb betegséggel függ össze, melyet ha feltársz és megoldasz, a bőrproblémád is megoldódik.

Ezt is szeretjük