A meglepő praktika, ami egy perc alatt halványabbá teszi a pattanást: bőrgyógyász mondta el, miért hatásos a szemcsepp

Nem kezeli tökéletesen a pattanásokat a szemcsepp, ám pillanatnyi halványításra kiválóan működik.

pattanás-szemcsepp2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Valószínűleg nincs olyan ember, akit ne érintett volna már legalább egyszer a pattanásos bőr problémája: sokaknál kamaszkorban, a hormonális változások miatt kezd el aknéssá válni az arcbőr, de sok esetben a felnőtteket is érinti.

A pattanás akkor alakul ki, amikor a faggyúmirigyek felső nyílása eltömődik, begyullad, és a Propionbacterium acnes baktérium elszaporodik bennük. Ez vörös, gyulladt, sokszor kitüremkedő pattanásokhoz vezet, amiktől szeretnénk a lehető leghamarabb megszabadulni.

Halványabbá teszi a gyulladt pattanást ez a praktika

Mivel szinte mindenkit érint a probléma, ezért a pattanások elleni módszerek tárháza is végtelen. Sokan igen káros házi praktikákat alkalmaznak, hogy eltüntessék a zavaró dudorokat, ezekkel azonban nem árt vigyázni, hiszen gyakran több kárt okoznak a bőrön, mint hasznot. Vannak természetesen olyan eljárások is, amelyek otthon is alkalmazhatók, és valóban hatékonyak is, számos bőrgyógyász is jó szívvel ajánlja őket. Ezek között van például az aszpirines vagy teafaolajos kezelés, de az Aloe vera is hatékony lehet a pöttyök ellen.

pattanás-szemcsepp1
Fotó: Yuliya Shauerman / Getty Images Hungary

Sok esetben a pattanások pont akkor jelentkeznek, amikor valamilyen fontosabb esemény várható, ezért a hosszabb távú kezelés helyett sokan a lehető leggyorsabb megoldást keresik. Új, hatékonynak bizonyuló praktika ütötte fel a fejét nemrég a TikTokon, amiben szemcseppet ajánlanak a pattanás halványítására.

@dr.zionko

#duet with @erinduganjurchak used this trick this weekend actually. #makeuphacks #skincarehack #skincare #holistichealth #acnehacks #GoodPoint

♬ How Deep Is Your Love - Calvin Harris & Disciples

A videó szerint egyszerűen a piros, gyulladt szemek elleni szemcseppel kezelhető a pattanás, fültisztító pálcikával kell a bőrre nyomni pár másodpercig. Sok olyan internetes szépségtrükk létezik, ami nagyon furcsának, viccesnek vagy hatástalannak tűnhet, ez azonban valóban halványítja a pattanást, és ezt a szakember is megerősítette. 

A világhírű belgyógyász orvos és bőrápolási szakértő, dr. Zion Ko Lamm szerint azért működik valóban a módszer, mert ezek a szemcseppek a szem vörösségének csökkentése érdekében olyan érszűkítő hatóanyagokat tartalmaznak, amik a bőrpírt is hatékonyan csillapítják, ettől tűnik sokkal halványabbnak a pár másodperce még gyulladt kinézetű pattanás. A doktornő azonban hozzátette, hogy ez csak gyors megoldás, és a látszaton segít, a valódi kezeléshez több idő kell, valamint sokkal specifikusabb hatóanyagok, viszont ha azonnal szeretnénk halványítani, akkor jól jöhet a szemcsepp.

4 vitamin, ami segít eltüntetni a makacs pattanásokat

Nem csak serdülőkorban okozhatnak gondot a pattanások, de vannak olyan vitaminok, amelyek hatékonyan felveszik a harcot a kellemetlen bőrproblémával.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük