Ki akarta nyomni a pattanást, feldagadt az egész arca - A sebészeten végezheted, ha erre nem figyelsz
Nemcsak csúnya marad a helye, de egészségügyi veszélyeket is rejt, ha ezt teszed a bőröddel.

pattanásos bőr
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy szakszerűtlenül, házilag kinyomott pattanás akár gennyes gyulladást is okozhat. Ezután nemcsak a maradandó hegekkel, hanem az esetleges, súlyos szövődményekkel is számolni kell.

Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa, gyógykozmetikus az úgynevezett veszélyháromszögre, a szakszerű kezelés jelentőségére, valamit speciális terápiákra hívta fel a figyelmet.

Bagatell pattanásból gennyes duzzanat lesz

A gyógykozmetikus páciensei között volt egy 18 éves fiú, aki egy közönséges kis pattanás, vagyis akne vulgaris kinyomása után feldagadt arccal és fájdalmas, gennyel teli duzzanattal fordult a szakemberhez. Az arcon van egy úgynevezett veszélyháromszög, mely a szem alatti, orr melletti és a száj sarkának utolsó harmada feletti terület. Ez a terület gazdag nyirok- és érhálózatban, mely erek az agy felé futnak. Ha ezen a területen szakszerűtlenül nyomnak ki egy pattanást, mely eredendően egy lobgáttal határolt, lokális góc, akkor helyette egy diffúz, mély és szétterülő, gyulladásos-ödémás, tályogszerű képződmény alakulhat ki, ami egy-öt centiméter átmérőjű is lehet.

Veszélyes szövődmények melegágya

A közönséges akné is gennykeltő kórokozók tömkelegét tartalmazza, a fertőzött faggyú pedig a nyirokerekbe is bekerülhet, ahonnan a fertőzés továbbterjedhet. Ritka, de súlyos szövődményként akár agyhártyagyulladás is kialakulhat, melyre a hőemelkedés, a láz, a görcskészség és a rossz közérzet, a fáradtság és a fokozódó fejfájás hívhatja fel a figyelmet. A pattanás kinyomása és a gyulladás megjelenése között négy-öt nap is eltelhet, de már az első jelnél orvoshoz kell fordulni. Ha bebizonyosodik a gyanú, minél előbb el kell kezdeni a kezelést. Az orvosi ellátáson túl fontos a betegség ideje alatt a fizikai kímélet, a pihenés és a fehérjeszegény diéta.

Érdemes a bőr állapotának változásait figyelemmel kísérni, mert a pattanás tünete, de egyben következménye is lehet annak, hogy valami nem jól működik. 

A szakszerű tisztítás a hegesedéstől is véd

Nem csupán a szépség érdekében ajánlatos szakemberre bízni a pattanások kezelését, de számos kellemetlen következményt is el lehet kerülni így. A rosszul, szakszerűtlenül kinyomott akné helyén a bőr hegesedhet, és maradványtünetekkel gyógyulhat. Ezek utólagos eltüntetése közel sem egyszerű, gyakran már csak számos kezelés kombinációjával és hosszú idő alatt lehetséges a halványítás.

Tehát egyrészt a fertőző betegségek, másrészt a nem esztétikus végeredmény miatt sem érdemes otthon nekiesni a pattanásoknak. A kozmetikában elérhető a fertőtlenítés számos formája, mint például a mély fertőtlenítő hatású ózon- vagy plazmakezelés, valamint olyan speciális eljárások, melyek megfelelően előkészítik még a súlyosan pattanásos bőrt is a szakszerű kezelésre. A tág pórusú, zsírosodásra hajlamos és idősebb bőr állapotán éppúgy javítani lehet, mint a tinédzserkori pattanásokon. Az elkeseredés helyett érdemes szakemberhez fordulni a bőrproblémákkal. 

Ezt is szeretjük