Öregedésgátló étrend a szakértőtől - Egyszerűen betartható

A helyes táplálkozás nemcsak az egészséget hozza meg, de lassítja az öregedési folyamatokat is.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A bőrproblémák igen változatosak, a hátterükben álló okok úgyszintén. Ezért nem is lehetséges olyan étrendet javasolni, amely mindenkinek megfelel, csupán általános szabályokat lehet megfogalmazni.

Ezeket betartva minden fontos tápanyagot megkap a szervezet, így a bőr is, és képes lesz az állandó önregenerálásra.

Ajánlott ételek és italok

Víz

A legfontosabb szépítő, napi két liter tiszta víz elfogyasztásával belülről hidratálod a bőröd, és a salakanyagok is könnyebben távoznak a szervezetből.

Friss magvak

Naponta fogyassz el egy evőkanálnyi vegyes, friss magkeveréket, például tökmagot, napraforgómagot, szezámmagot, illetve őrölt hajdinát vagy lenmagot. A bennük található zsírsavak belülről zsírosítják a bőrt, így az nem tud kiszáradni.

Esszenciális zsírsavak

Naponta fogyassz el egy evőkanál hidegen sajtolt olajat, valamint egyél zsíros halat hetente három alkalommal.

Rostban gazdag ételek

Egyél sok teljes kiőrlésű gabonából készült ételt, nyers zöldséget, valamint lencsét és babot. A rostban gazdag táplálkozás segíti az emésztést, ami, ha rendben van, a bőrképen is meglátszik.

Színes gyümölcsök és zöldségek

Naponta hat alkalommal fogyassz belőlük, lehetőleg vegyesen vörös, narancsszínű, sárga, bordó és zöld színű zöldségeket, illetve gyümölcsöket, valamint hagymát, fokhagymát és hüvelyeseket, például babot is. Ez azért fontos, mert az egyes zöldségeket és gyümölcsöket megszínező anyagok - például klorofill, béta-karotin - segítenek a szabadgyökök okozta károk kijavításában, ily módon késleltetve az öregedést.

Joghurt

Fogyassz alacsony zsírtartalmú, élőflórás natúr joghurtot, lehetőleg olyat, amelyik ökológiai gazdálkodásból származik. Ez is jót tesz az emésztésnek, és gyulladásgátló hatással is rendelkezik.

Kipróbáltuk és ajánljuk

És amit kerülni kell

  • Alkohol: teljes mértékben kerüld, maximum vörösbort fogyassz pár pohárral hetente.
  • Kávé és tea: ne igyál többet két csészénél naponta. Inkább cseréld a kávét zöld teára.
  • Cukor: ne cukrozd meg se az italaidat, se a müzlit. Kerüld a cukrozott ételek és italok fogyasztását - üdítők, édességek, lekvár, egyes müzlik, kekszek, torták, sütemények és egyéb desszertek.
  • Finomított szénhidrátok: ne fogyassz finomlisztet tartalmazó ételeket - fehér kenyér, kekszek, sütemények, tésztafélék.
  • Tartósítószerek: ne fogyassz mesterséges adalékanyagokat tartalmazó ételeket. Ilyen a legtöbb konzerv, tartósított étel, illetve félkész étel.

13 tipp, hogyan állítsd meg a bőröregedést

Nézegess képeket!

Elolvasom

Szépítő mintaétrend

Reggeli

Élőflórás natúr joghurt friss gyümölcsdarabokkal és egy marék tökmaggal; vagy zabból, friss mogyoróból, napraforgómagból, tökmagból, szezámmagból, mazsolából és natúr joghurtból készített müzli almalével.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ebéd

Tepsiben, héjában megsütött burgonya tonhallal, paradicsommal, zellerrel és hagymával, olívaolajos-citromos öntettel; vagy egy nagy tál rizssaláta sokféle friss zöldséggel és túróval tálalva, megszórva tökmaggal és frissen őrölt fekete borssal, meghintve olívaolajjal és citromlével.

Vacsora

Grillezett friss hal, csirke vagy sovány hús, vegetáriánusoknak bab, lencse vagy szója, köretnek nagy adag frissen párolt vagy gőzölt zöldség. A párolást úgy végezd, hogy a zöldségeket egészen kevés olajon megforgatod, majd három-négy evőkanál vizet adsz hozzá, és fedő alatt puhára párolod.

Étkezések közben

Friss gyümölcs, dió, magvak - mandula, mogyoró, paradió, tökmag, napraforgómag, nyers zöldségek: répa, brokkoli, zeller - humusszal, esetenként friss gyümölcsből, gyümölcsléből, joghurtból vagy szójatejből készült turmixok.

Cikkünk a Partvonal Kiadó Az egészséges bőr titka című könyvének segítségével készült.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük