A fényvédők növelhetik a rák rizikóját
Brit tudósok megállapították, hogy a fényvédők nem is olyan biztonságosak! Olvasd el a legújabb kutatási eredményeket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fényvédő faktoros készítmények nem óvnak meg a bőrráktól – derül ki brit orvosok tanulmányából.


A vizsgálat során több vezető márka termékei is elbuktak a teszteken. További kutatásokra van szükség annak megállapításához, van-e egyáltalán olyan krém a piacon, amely valóban hatékonyan védi a bőrt a nap káros hatásaitól. Egyelőre azonban úgy tűnik, az egyetlen biztonságos megoldás: kerülni a napfényt!

Elszabadult radikálisok

Az orvosok műtétek – például mellredukció – során eltávolított bőrdarabokon kísérleteztek, kitéve azokat az UVA-sugárzásnak, mely olyan intenzitású volt, mint egy meleg nyári délutánon. Az UVA-sugárzás felelős a bőr idő előtti öregedéséért és a bőrrák esélyének növekedéséért.

Az eljárás során felszaporodtak a bőrben a szabad gyökök, melyek DNS-károsító hatásúak, így okozhatnak rosszindulatú sejtburjánzást is.

A kutatók ezután bekenték a mintákat különböző napvédő termékekkel, a használati utasításban leírtak szerint. A mérések alapján a készítmények legfeljebb a leégéstől védték meg a bőrt, de semmilyen más káros környezeti hatást nem szűrtek ki. Egyáltalán nem voltak hatással a szabadgyök-szaporodásra.

„A probléma az – mondja a kutatást vezető orvos –, hogy miközben az emberek védettnek hiszik magukat, ezért tovább mernek a napon tartózkodni, valójában csak növelik a melanoma, a bőrrák kialakulásának esélyét.”

 

Megtévesztő címkék

Úgy tűnik, mégiscsak az a biztonságos, ha a kritikus órákban – délelőtt 11 és délután 3 között – árnyékba húzódsz, ott is napszemüveget és széles karimájú kalapot viselsz, emellé pedig egy legalább 15-ös faktorszámú fényvédő készítményt is használsz, a karokat és lábakat sűrű szövésű ruhával takarod.

„Fontos leszögezni – teszi hozzá a kutató –, hogy a napbarnított bőr nem az egészség jele, hanem bőrkárosodásra utal!”
Ma már az Unióban is lépések történtek annak érdekében, hogy a napvédő készítmények címkéje ne tartalmazzon megtévesztő információkat, állításokat. Ilyen például a „sunblocker” elnevezés, mely azt sugallja, hogy a krém valahogy „felfogja” a napsugarakat, mielőtt azok árthatnának a bőrnek.Az sem elhanyagolandó szempont, hogy a fényvédő faktoros krémek mennyi bőrirritációt okozó összetevőt tartalmaznak: fahéjsavésztert, benzofenonokat, para-amino-benzoésavat. A legsúlyosabb ellentmondás, hogy ezen összetevők bizonyos típusai valójában szabad gyököket szabadítanak fel a bőrben, és tulajdonképpen fényérzékennyé teszik azt! Más alkotóelemek – példásul a homosalate (HMS) hormonhatással bírnak.

 

Fizikai napvédők, kontra kémiai hatásmechanizmus

Egy ideje már kaphatóak úgynevezett fizikai napvédők is – Magyarországon leginkább csak bioboltokban és egyes gyógyszertárakban –, melyek ásványi mikropigmentjeik segítségével visszaverik a fényt. Összetevőik is kevésbé irritálják a bőrt, mint a kémiai szereké. Felkenés után azonnal hatnak, nem kell félórát várni. Sajnos azonban a fizikai hatásmechanizmuson alapuló krémeket nagyon nehéz elkenni, ráadásul szürkés réteget képeznek a bőrön, ezért sokan idegenkednek ettől a megoldástól. Pedig megérné az a néhány csodálkozó tekintet, hogy az UVA-sugaraktól is nagyobb biztonságban lehess!
 

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin májusi számát.
Ízelítő a tartalomból:

Kényszerbetegségek
Gömbölyded veszélyek
Éltető joghurtok, kefirek
Kevés kalória, nagy élvezet

Olvass bele a májusi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. május »

OLVASD EL EZT IS!

arcradir lead
  • arcápolás
  • pakolás

Egy éjszaka, mínusz 5 év

Ezt is szeretjük