A fényvédők növelhetik a rák rizikóját

Brit tudósok megállapították, hogy a fényvédők nem is olyan biztonságosak! Olvasd el a legújabb kutatási eredményeket.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A fényvédő faktoros készítmények nem óvnak meg a bőrráktól – derül ki brit orvosok tanulmányából.


A vizsgálat során több vezető márka termékei is elbuktak a teszteken. További kutatásokra van szükség annak megállapításához, van-e egyáltalán olyan krém a piacon, amely valóban hatékonyan védi a bőrt a nap káros hatásaitól. Egyelőre azonban úgy tűnik, az egyetlen biztonságos megoldás: kerülni a napfényt!

Elszabadult radikálisok

Az orvosok műtétek – például mellredukció – során eltávolított bőrdarabokon kísérleteztek, kitéve azokat az UVA-sugárzásnak, mely olyan intenzitású volt, mint egy meleg nyári délutánon. Az UVA-sugárzás felelős a bőr idő előtti öregedéséért és a bőrrák esélyének növekedéséért.

Az eljárás során felszaporodtak a bőrben a szabad gyökök, melyek DNS-károsító hatásúak, így okozhatnak rosszindulatú sejtburjánzást is.

A kutatók ezután bekenték a mintákat különböző napvédő termékekkel, a használati utasításban leírtak szerint. A mérések alapján a készítmények legfeljebb a leégéstől védték meg a bőrt, de semmilyen más káros környezeti hatást nem szűrtek ki. Egyáltalán nem voltak hatással a szabadgyök-szaporodásra.

„A probléma az – mondja a kutatást vezető orvos –, hogy miközben az emberek védettnek hiszik magukat, ezért tovább mernek a napon tartózkodni, valójában csak növelik a melanoma, a bőrrák kialakulásának esélyét.”

 

Megtévesztő címkék

Úgy tűnik, mégiscsak az a biztonságos, ha a kritikus órákban – délelőtt 11 és délután 3 között – árnyékba húzódsz, ott is napszemüveget és széles karimájú kalapot viselsz, emellé pedig egy legalább 15-ös faktorszámú fényvédő készítményt is használsz, a karokat és lábakat sűrű szövésű ruhával takarod.

„Fontos leszögezni – teszi hozzá a kutató –, hogy a napbarnított bőr nem az egészség jele, hanem bőrkárosodásra utal!”
Ma már az Unióban is lépések történtek annak érdekében, hogy a napvédő készítmények címkéje ne tartalmazzon megtévesztő információkat, állításokat. Ilyen például a „sunblocker” elnevezés, mely azt sugallja, hogy a krém valahogy „felfogja” a napsugarakat, mielőtt azok árthatnának a bőrnek.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

PromócióAz sem elhanyagolandó szempont, hogy a fényvédő faktoros krémek mennyi bőrirritációt okozó összetevőt tartalmaznak: fahéjsavésztert, benzofenonokat, para-amino-benzoésavat. A legsúlyosabb ellentmondás, hogy ezen összetevők bizonyos típusai valójában szabad gyököket szabadítanak fel a bőrben, és tulajdonképpen fényérzékennyé teszik azt! Más alkotóelemek – példásul a homosalate (HMS) hormonhatással bírnak.

 

Fizikai napvédők, kontra kémiai hatásmechanizmus

Egy ideje már kaphatóak úgynevezett fizikai napvédők is – Magyarországon leginkább csak bioboltokban és egyes gyógyszertárakban –, melyek ásványi mikropigmentjeik segítségével visszaverik a fényt. Összetevőik is kevésbé irritálják a bőrt, mint a kémiai szereké. Felkenés után azonnal hatnak, nem kell félórát várni. Sajnos azonban a fizikai hatásmechanizmuson alapuló krémeket nagyon nehéz elkenni, ráadásul szürkés réteget képeznek a bőrön, ezért sokan idegenkednek ettől a megoldástól. Pedig megérné az a néhány csodálkozó tekintet, hogy az UVA-sugaraktól is nagyobb biztonságban lehess!
 

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin májusi számát.
Ízelítő a tartalomból:

Kényszerbetegségek
Gömbölyded veszélyek
Éltető joghurtok, kefirek
Kevés kalória, nagy élvezet

Olvass bele a májusi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. május »

OLVASD EL EZT IS!

arcradir lead
  • arcápolás
  • pakolás

Egy éjszaka, mínusz 5 év

Ezt is szeretjük