Kockázatot rejthetnek a naptejek - Nagyon figyelj az összetevők listájára

Nem mindegy, hogy nyáron milyen fényvédőt használsz, mert némelyik akár problémákat is okozhat a bőrbe felszívódva vagy belélegezve.

napozo lany cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valószínűleg te is számtalanszor hallottad már, hogy az ultraibolya sugárzás mennyire roncsolja és öregíti a bőrt, ahogyan azt is, hogy egy jó fényvédő krémmel ez elkerülhető. Azonban kérdés, hogy mit is nevezünk pontosan „jónak”, ugyanis egyes naptejekben olyan összetevők is előfordulnak, amik problémát okozhatnak a bőrben.

Ha szeretnél tudatosan és egészségbarát módon napozni, érdemes alaposan átböngészni az INCI-t, azaz a kozmetikumok összetevőlistáját a benne található anyagok miatt.

Parabének

A parabéneket már egy évszázaddal ezelőtt is használták kozmetikumok tartósítására, de sajnos egyre több olyan modern kutatás van, amely feltételezi, hogy szerepük lehet a daganatos, főként a mellrákos betegségek kialakulásában. Természetesen - ahogyan a tanulmányból kiderül - a rák kockázatát növelik az olyan tényezők, mint az egészségtelen életmód vagy a genetikai hajlam, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azokat az összetevőket, amelyek hatással vannak az ösztrogénszintre, ezáltal pedig a hormonháztartásra és annak stabilitására.

Ha tehát metil-, etil-, propil- vagy butilparabén van feltüntetve a komponensek között, érdemes mellőzni a termék használatát, különösen spray esetében, aminek esetleges irritáló hatóanyagai nagyon könnyen belélegezhetőek.

napozás

Kémiai fényvédők

Különbséget teszünk fizikai és kémiai fényvédők között. Míg a fizikai fényvédők egyfajta láthatatlan pajzsként védik a testedet a naptól, és visszaverik az UV-A és UV-B sugarakat, addig a kémiai fényvédők a bőrbe felszívódva fejtik ki hatásukat. Ez utóbbiak azért lehetnek veszélyesebbek, mert a szervezetbe jutva különböző mértékben, de szintén befolyásolhatják a hormonháztartás működését.

Ha fontos számodra a természetesség, érdemes kerülni az oxibenzon, az oktinoxát, a homoszalát, az oktiszalát, az oktokrilén és az oktil-metoxi-cinnamát összetevőkkel készült kozmetikumokat.

Cink-oxid és titánium-dioxid

A cink-oxid és a titánium-dioxid fizikai fényvédőként funkcionálnak, vagyis nem szívódnak fel a bőrön át, így ebben a formában nem veszélyesek. Azonban magas faktorszám esetében a két anyag fehérre színezheti a bőrt - ezt biztosan te is tapasztaltad már -, ezért megesik, hogy a gyártók nanoméretre kicsinyítve keverik őket a napozókozmetikumokhoz.

napozo lany naptejjel

A nanorészecskék apró méretüknek köszönhetően a sebeken keresztül, a száj környékére kenve vagy spray által belélegezve könnyedén a véráramba kerülhetnek - ilyen formában pedig karcinogének, azaz rákkeltőek lehetnek. Szerencsére az EU szabályai szerint a nanorészecskéket kötelező feltüntetni a csomagoláson.

Létezik biztonságos alternatíva

A listát végigtekintve jogosan merül fel a kérdés: akkor tulajdonképpen hogyan is védekezz a napsugarakkal szemben? A válasz az Adrienne Feller kozmetikummárka termékeiben rejlik, amelyek 100%-ig természetes, bioösszetevőkből készülnek, szilikon- és parabénmentesek, ráadásul kizárólag fizikai fényvédőkkel vannak ellátva, nanoméretű részecskék nélkül. Emellett fontos kiemelni, hogy a termékek állatkísérlet-mentesek, és vízben oldódva sem károsítják az élővizeket.
(Hirdetés)

Sunsol naptejek

A Sunsol naptejek 15-ös, illetve 25-ös fényvédő faktorosak, bátran alkalmazhatók a testen és az arcon is.

sunsol-naptejek

Összetevőinek köszönhetően gyerekek számára is ideális választást jelenthetnek. A 15-ös faktorszámú termék 7 620 forintba, a 25-ös 7 875 forintba kerül.

Sunsol Bronz Napolaj

Ha szereted a napcsókolta hatású bőrt, akkor a Sunsol Bronz napolaj tetszeni fog.

sunsol-bronz-napolaj

Amellett, hogy bronzszínűvé varázsolja a bőrt, a benne található homoktövis-kivonattal, a szűz kókuszolajjal, a karotinnal és a többi összetevővel véd a korai öregedéstől. 6096 forintot megér a 125 ml-es kiszerelés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sunsol hűsítő testbalzsam

A napégés enyhítésére is van a márkának jó alternatívája, ez pedig a hűsítő testbalzsam, ami illatos levendulavíz, csengőlinka, cickafark és a bodzaolaj hozzáadásával készült, melyet a kókusz- és meggymagolaj elegye egészít ki.

sunsol-husito-testbalzsam2

Az ütős keverék nemcsak nyugtatja, hanem hidratálja is a bőrt, így akkor is jó választás, ha szerencséd van, és még nem égtél le. A 125 ml-es tubus 5334 forintba kerül.

Gyönyörű haj, nyáron is

A káros UV-sugárzás a hajkoronát is roncsolja, emiatt a tincsek védelme ugyanolyan fontos, akárcsak a bőré.

Ezt is szeretjük