Csak akkor véd a naptej, ha ezekre figyelsz - 5 súlyos hiba, amit sokan elkövetnek napozáskor

Ha elköveted ezeket a hibákat, még naptejjel bekenve is csúnyán leéghetsz.

naptej
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fényvédelem egész évben fontos, de nyáron különösen oda kell figyelni rá, hiszen a megnövekedett UV-sugárzás komoly veszélyt jelent a bőrre.

Nem elég azonban csak reggel lazán felkenni a naptejet, több fontos részletre is ügyelni kell ahhoz, hogy valóban megóvja a termék a testfelszínt. A következő hibákat sokan elkövetik, pedig nem szabadna, ugyanis csökkentik a naptej hatását.

Gyakori hibák naptej használatkor

Nem a megfelelő faktorú naptejet választod

Dr. Joshua Zeichner bőrgyógyászprofesszor szerint hatalmas tévhit, hogy a sötétebb bőrűeknek nincs szükségük naptejre, vagy épphogy csak a legkisebb faktorúra. Kihangsúlyozta, nekik is minimum 15-ös faktorszámú terméket kell használniuk, de jobb ennél magasabbra szavazni. Egy átlagos bőrtípusú embernek pedig minimum 30-ast ajánl. Dr. Will Kirby bőrgyógyász hozzátette: a világos, érzékeny bőrűeknek az 50-es faktorszám az ideális választás.

Csak akkor kened fel, ha a tűző napon vagy a vízparton vagy

Rengetegen éppen csak azelőtt viszik fel a naptejet, hogy kilépnének a lakásból, de a legtöbben leginkább csak a tűző napon, illetve a vízparton kenik be magukat. Ez azonban már igencsak késő, és könnyen kipirosodáshoz, leégéshez vezethet. A fényvédőket minimum húsz perccel azelőtt kell felkenni a bőrre, hogy napra mennél, ugyanis ennyi idő kell nekik ahhoz, hogy teljesen felszívódjanak, és maximális védelmet fejtsenek ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Túl keveset viszel fel belőle

Dr. Hadley King bőrgyógyász szerint az emberek nagy része a szükséges naptejmennyiség mindössze 25-50%-át viszi fel a bőrére alkalmanként, ez pedig azt eredményezi, hogy a termék nem védi meg rendesen a bőrt. Hozzátette, a javaslatok alapján körülbelül 29 milliliternyi mennyiségre van szüksége a napnak kitett testrészeknek.

Nem kened újra elég gyakran

Kevesen tudják, de a naptejek valódi hatóideje, mely során a maximális hatást kifejtik, körülbelül 40-80 perc, előbbi nem vízálló, utóbbi pedig vízálló termékek esetében jellemző. És bár ezt a tulajdonságot sok fényvédőre ráírják, valójában minden egyes fürdés után újra kell kenni a kencét, de tevékenységtől függetlenül minimum kétóránként ismételni kell a felvitelét, különben veszít védelmi képességéből, és csökken a naptej által biztosított SPF-szint.

Lejárt naptejet használsz

Valószínűleg sokaknak eszébe sem jut megnézni az évekkel korábban vásárolt naptej lejárati idejét, pedig igen fontos lenne. Egy átlagos termék általában három évig őrzi meg szavatosságát, eddig garantálja a csomagolásra írt védelmet, ezután már nem óvja megfelelően a bőrt. Ezért mindig olvasd el a hátulján látható lejárati dátumot, ha pedig lekopott, és nem tudod pontosan, hány éve is vásároltad a naptejet, inkább cseréld le egy újra!

Így mutatja a bőr a rák kialakulását

A legtöbben azt gondolják, hogy csak a megváltozott, furcsa színű vagy felületű, esetleg gyulladt anyajegyek utalhatnak rákra, azonban ez egyáltalán nem így van. Akár a gyomorban vagy a tüdőben létrejött daganatok is kiválthatnak kevesek által ismert bőrtüneteket. Ezek pedig általában csak egy jelentéktelennek tűnő problémának tűnnek, érdemes ezért odafigyelni a legapróbb bőrelváltozásokra is. Akár a pici piros foltok, de a viszketés is rámutathat a rákos sejtek kialakulására a test bizonyos területein. Képeken mutatjuk azokat, amelyek rosszindulatú daganatot jeleznek.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük