Milyen formájú a lábad? - Ez a szandál illik rá
Hamarosan itt a szandálos időszak, de vajon milyen fazont válassz a lábadra, hogy legelőnyösebb tulajdonságait mutasd meg?

Dia

 	Klasszikus bokapántos 	A keskeny bokapánt furcsán működik: az oszlopszerű lábakat előnytelenül hangsúlyozza, ám a vékony bokát nem teszi zömökebbé, hanem felhívja a figyelmet a kecses íveire. Ha rövid a lábad, válassz testszínű szandált, mely kellőképpen megemeli a sarkad.

Klasszikus bokapántos

A keskeny bokapánt furcsán működik: az oszlopszerű lábakat előnytelenül hangsúlyozza, ám a vékony bokát nem teszi zömökebbé, hanem felhívja a figyelmet a kecses íveire. Ha rövid a lábad, válassz testszínű szandált, mely kellőképpen megemeli a sarkad.

Dia

 	Vízszintes pántrengeteg és telitalp 	A zárt sarkú, bokára cuppanó telitalpú szandálok nem feltétlenül szélesítik a lábat, ám a lábfejen átívelő vízszintes pántok már annál inkább. Csak akkor válassz ilyen modellt, ha arányos, illetve a felsőtestedhez képest hosszú a lábad. Amennyiben a vádlid oldalt híján van az ívelt vonalaknak - vagyis egybemosódik a térdeddel és a bokáddal -, ez a fazon fokozhatja az oszlopszerű hatást.

Vízszintes pántrengeteg és telitalp

A zárt sarkú, bokára cuppanó telitalpú szandálok nem feltétlenül szélesítik a lábat, ám a lábfejen átívelő vízszintes pántok már annál inkább. Csak akkor válassz ilyen modellt, ha arányos, illetve a felsőtestedhez képest hosszú a lábad. Amennyiben a vádlid oldalt híján van az ívelt vonalaknak - vagyis egybemosódik a térdeddel és a bokáddal -, ez a fazon fokozhatja az oszlopszerű hatást.

Dia

 	Vastag pántok 	A hangsúlyos, széles pántok - különösen, ha bokánál vágják ketté a lábad - megrövidítik a vádlid hosszát. Zömök lábakra semmiképp sem ajánlottak. A telitalpú, vastag sarkú megoldások a keskeny lábfejekből is könnyen méretes patákat varázsolhatnak, ám mindezt elkerülheted, ha a szandálod orra háromszög alakú, a pántjai pedig a bokád alatt, félkörívben futnak.

Vastag pántok

A hangsúlyos, széles pántok - különösen, ha bokánál vágják ketté a lábad - megrövidítik a vádlid hosszát. Zömök lábakra semmiképp sem ajánlottak. A telitalpú, vastag sarkú megoldások a keskeny lábfejekből is könnyen méretes patákat varázsolhatnak, ám mindezt elkerülheted, ha a szandálod orra háromszög alakú, a pántjai pedig a bokád alatt, félkörívben futnak.

Dia

 	Nyitott orrú topánok 	A nyitott orrú fazonok a leghálásabb darabok a kínálatban, ugyanis egyaránt jól mutatnak rövid és hosszú, valamint vékony és vastag virgácsokon, ráadásul a széles lábfejeket is képesek megnyújtani. A törpesarkú kreációkat azonban felejtsd el, ha zömök a vádlid.

Nyitott orrú topánok

A nyitott orrú fazonok a leghálásabb darabok a kínálatban, ugyanis egyaránt jól mutatnak rövid és hosszú, valamint vékony és vastag virgácsokon, ráadásul a széles lábfejeket is képesek megnyújtani. A törpesarkú kreációkat azonban felejtsd el, ha zömök a vádlid.

Dia

 	Saru 	Való igaz, hogy nyáron a legkényelmesebb viselet a saru, ám rövid futóműveken valahogy nem működik esztétikailag. Különösen akkor kerülendő, ha a felsőtested hangsúlyosabb. A nyurga lábúaknak sem minden fazon megengedett: széles lábfej és vastag boka esetén az átlós pántú típusok ajánlottak.

Saru

Való igaz, hogy nyáron a legkényelmesebb viselet a saru, ám rövid futóműveken valahogy nem működik esztétikailag. Különösen akkor kerülendő, ha a felsőtested hangsúlyosabb. A nyurga lábúaknak sem minden fazon megengedett: széles lábfej és vastag boka esetén az átlós pántú típusok ajánlottak.

Dia

 	X-pántos szandálok 	Az egymást keresztező pántokkal könnyedén orvosolhatod a vastag boka és széles lábfej problémáját. Leginkább akkor lép életbe ez az optikai hatás, ha a lábbelid kellőképpen megemeli a sarkadat. Ettől a vádlid hátul formásabb lesz, az oldalsó izmok pedig feljebb kerülnek, így még egy csizmaszandálban is vékonyabbnak tűnhet a lábad. A topánod belső oldaláról a bokád irányába futó pántokkal az X-lábakat is kiegyenesítheted optikailag.

X-pántos szandálok

Az egymást keresztező pántokkal könnyedén orvosolhatod a vastag boka és széles lábfej problémáját. Leginkább akkor lép életbe ez az optikai hatás, ha a lábbelid kellőképpen megemeli a sarkadat. Ettől a vádlid hátul formásabb lesz, az oldalsó izmok pedig feljebb kerülnek, így még egy csizmaszandálban is vékonyabbnak tűnhet a lábad. A topánod belső oldaláról a bokád irányába futó pántokkal az X-lábakat is kiegyenesítheted optikailag.

Dia

 	Lábfejnyújtó pántok 	A pici lábak általában áldásosak, hiszen könnyebb rájuk szandált találni, ráadásul minden lábbeli kecsesebbnek tűnik kis méretben. Ha azonban keskeny a bokád, a lábaid hosszát úgy is megnövelheted teljes egészében, hogy megnyújtod a lábfejedet. Erre alkalmasak a vékony T-vonalú és Y-alakú pántok. Platformos szandálok esetében ellenkezőjére fordulhat ez az optikai hatás, amennyiben ormótlanul vastag a lábbelid talprésze, és az orra nem szűkül be, hanem széles, kerek ívet ír le.

Lábfejnyújtó pántok

A pici lábak általában áldásosak, hiszen könnyebb rájuk szandált találni, ráadásul minden lábbeli kecsesebbnek tűnik kis méretben. Ha azonban keskeny a bokád, a lábaid hosszát úgy is megnövelheted teljes egészében, hogy megnyújtod a lábfejedet. Erre alkalmasak a vékony T-vonalú és Y-alakú pántok. Platformos szandálok esetében ellenkezőjére fordulhat ez az optikai hatás, amennyiben ormótlanul vastag a lábbelid talprésze, és az orra nem szűkül be, hanem széles, kerek ívet ír le.

Dia

 	Csizmaszandálok 	A zárt felsőrészű csizmaszandálok lecsípnek a lábak hosszából, és a zömök bokára is felhívják a figyelmet. Arányosan vastag, rövid virgácsokra inkább a szellősebb, fűzős vagy átlós pántú megoldások ajánlottak, magas sarokkal.

Csizmaszandálok

A zárt felsőrészű csizmaszandálok lecsípnek a lábak hosszából, és a zömök bokára is felhívják a figyelmet. Arányosan vastag, rövid virgácsokra inkább a szellősebb, fűzős vagy átlós pántú megoldások ajánlottak, magas sarokkal.

Dia

 	Tűsarkú szandálok 	A tűsarkú szandálok valóban lábformáló hatással bírnak, de robusztus testalkat esetén felhívhatják a figyelmet a zömök vádlira, még ha meg is emelik azt. A vízszintes pántok pedig egyenesen ellenségei a széles lábfejeknek.

Tűsarkú szandálok

A tűsarkú szandálok valóban lábformáló hatással bírnak, de robusztus testalkat esetén felhívhatják a figyelmet a zömök vádlira, még ha meg is emelik azt. A vízszintes pántok pedig egyenesen ellenségei a széles lábfejeknek.

Dia

 	Oszlopsarkú topánok 	Ahogy a tűsarkú, a szélsőségesen vastag oszlopsarokkal rendelkező szandálok sem kedveznek a vastag lábúaknak, de ugyanúgy pataszerűvé tehetik a nádszálvékony virgácsokat is. A kettő közötti átmenetet próbáld megtalálni, mely nem durván lekerekített, hanem tompa háromszögorral párosul.

Oszlopsarkú topánok

Ahogy a tűsarkú, a szélsőségesen vastag oszlopsarokkal rendelkező szandálok sem kedveznek a vastag lábúaknak, de ugyanúgy pataszerűvé tehetik a nádszálvékony virgácsokat is. A kettő közötti átmenetet próbáld megtalálni, mely nem durván lekerekített, hanem tompa háromszögorral párosul.

Dia

 	Lábvastagító fazonok 	Vannak olyan fazonú szandálok és cipellők, melyek még a gazellalábúakon is kifognak. A pántos, lapos talpú balerinatopánok a széles lábfejeket csónakszerűvé teszik, ugyanakkor a görbe virgácsokat is kihangsúlyozzák. Azok a telitalpú kreációk, melyek nem emelik meg a sarkat, felvéve úgy néznek ki, mintha egy-egy kibelezett kenyérbe dugtad volna a lábad. Ezek a kreációk még a tökéletes összképet is elronthatják.

Lábvastagító fazonok

Vannak olyan fazonú szandálok és cipellők, melyek még a gazellalábúakon is kifognak. A pántos, lapos talpú balerinatopánok a széles lábfejeket csónakszerűvé teszik, ugyanakkor a görbe virgácsokat is kihangsúlyozzák. Azok a telitalpú kreációk, melyek nem emelik meg a sarkat, felvéve úgy néznek ki, mintha egy-egy kibelezett kenyérbe dugtad volna a lábad. Ezek a kreációk még a tökéletes összképet is elronthatják.

Ezt is szeretjük
Fotó: