Daganatot okozhat a merevítős melltartó? - A rossz minőségű fazonok veszélyeire figyelmeztet a plasztikai sebész
A rosszul kiválasztott melltartó nemcsak fájdalmat okozhat, de cisztákat, gyulladást, fájdalmas csomókat, sőt daganatot is.

melltarto 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aligha létezik olyan nő, kinek ruhatárában ne kapna kiemelt szerepet a melltartó - elvégre a ruhadarab végigkíséri az életet serdülőkortól majdhogynem egészen a halál napjáig. Legtöbben naponta viselik, valaki pedig éjszakára sem veszi le.

Megjelenése óta a melltartó viselésével kapcsolatban több tévhit elterjedt, és bár a kereskedők arra ösztönzik a nőket, hogy hordjanak melltartót a tartás javítása, illetve a mellek megereszkedésének elkerülése érdekében, ha valaki nem vásárol elég körültekintően, nem biztos, hogy ezzel tényleg jót tesz a testének.

A melltartóviselés veszélyei

Sydney Ross Singer és Soma Grismaijer, a Dressed to Kill: The Link Between Breast Cancer & Bras című könyv szerzői szerint a melltartóviselés közvetve és közvetlenül egyaránt káros, és nagyon súlyos egészségügyi problémát okozhat a mellkasi fájdalomtól kezdve a gyulladásokon át egészen az emlőrákig. 

A páros különösen a merevítős fazonokra figyelmeztet, melyek elszorítják a nyirokkeringést, megakadályozva ezzel a felgyülemlett méreganyagok távozását. A pangó nyirokfolyadék pedig cisztákat, gyulladást, fájdalmas csomókat, legrosszabb esetben daganatot is okozhat. A szakemberek hozzátették, hogy a naponta melltartót viselők között százszor gyakoribb a mellrák előfordulása, mint azoknál, akik nagyon ritkán vagy soha nem viselnek.

A rosszul kiválasztott, méretben és fazonban nem passzoló melltartó a nyirokkeringés mellett a vérkeringést is elszoríthatja, lelassíthatja, de fájdalmat okozhat a mellkasban, a hátban, a vállban és a nyakban.

Nem is lenne szükség rá?

A francia Local magazin korábbi cikkében publikáltak egy érdekes tanulmányt: eszerint a kelet-franciaországi Besançon Egyetem kutatója, Jean-Denis Rouillon másfél évtizedes megfigyelése végeztével megállapította, hogy a közvélekedés ellenére a melltartó hordásával a nők nemcsak a mellük feszességét nem őrizhetik meg, de az a hátfájás ellen sem segít. Pontosabban nem minden esetben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rouillon és kollégái 1997 óta vizsgálták 330 önkéntes mellének méretváltozását és feszességét különböző mérőeszközökkel. A kutató az eredmények publikálásakor kiemelte, hogy a 18 és 35 év közötti alanyok valószínűleg nem teljesen fedik le a világ összes melltípusát, így a vizsgálat nem tekinthető minden szempontból kielégítőnek. 

Merthogy ahhoz legalább háromszázezer résztvevő kellene. Bizonyos szempontból a kísérlet mégis figyelemre méltó eredménnyel zárult:  azoknál a fiatal nőknél ugyanis, akik egy évig nem viseltek melltartót, a mellbimbó átlagosan hét millimétert emelkedett a váll felé, mindemellett ráadásul a mell feszesebb is lett.

- A mell sem orvosi, sem fiziológiai, de még anatómiai szempontból sem nyer azon, hogy nem hat rá a gravitáció - vélekedik Rouillon a Local hasábjain. - Ettől csak jobban megereszkednek, mivel a mellek tartására szolgáló izmok ellustulnak, mert a melltartók végzik azt a munkát, amit az izmoknak kellene - tette hozzá.

Idősebb korban fontosabb?

Dr. Stafford Broumaad amerikai plasztikai sebész cáfolja a fenti elméletet, és bár a fiataloknak szerinte sem szükséges melltartót viselni, az idősebbeknek, illetve a várandós, szoptató nőknek viszont elengedhetetlen.

- A fiatalabb nőknél a melltartó elhagyása a kollagéntermelődés fokozódásával, a tartószalagok erősödésével járhat együtt, ami valóban jótékonyan hat a mellekre. Az idősebbeknél, akiknek viszont a melle már veszített a feszességéből, a melltartó alátámasztást nyújt, amire ilyenkor nagy szükség van - mondja a plasztikai sebész.

Ilyen fürdőruhákat hordtak a magyar nők

A régi nyaralós képek jól mutatják az akkori fürdőruhadivatot. Itthon a nők kedvencei leginkább a virágmintás bikinik voltak, a fazonok közül pedig ugyanúgy népszerűek voltak a magas derekú és az egyrészes fürdőruhák is. Múltidéző, nosztalgikus képeken mutatjuk, mit hordtunk akkoriban nyáron. Neked is ismerősek ezek a darabok?

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük