Nagyobb ciciket szeretnél?
Amit a műtétről tudnod kell
Egyre többen választják a mellnagyobbító műtétet, a kockázat ellenére. Fontos ismerned a tényeket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hetente olvashatunk valamelyik híresség mellnagyobbító műtétjéről, nem csoda hát, hogy ez lett a leggyakoribb plasztikai műtét a nők körében. Az Egyesült Államokban tavaly 347 524 nő kapott mell-implantátumot, ez a szám 2000 óta 64%-os emelkedést jelent.

A műtét ára Amerikában átlagosan 10 ezer dollár körül mozog, de sokan úgy érzik, minden pénzt megér, mert javul az önbecsülésük. A fiatalabbak közül azok végeztetik el a műtétet, akik laposnak tartják magukat, az idősebbek pedig a szülések előtti mellméretüket, alakjukat szeretnék viszontlátni.

Mérlegelj!

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a mellnagyobbító műtét is valódi műtéti beavatkozás, amelynek esetleg lehetnek szövődményei.

A páciensnek mérlegelnie kell a műtét mellett és ellen szóló érveket. Mivel nem a jobb egészség érdekében történik, még fontosabb a biztonság, mert itt választott beavatkozásról van szó.

Mire kell mindenképp odafigyelni?

Ha a műtét mellett döntöttél, kizárólag plasztikai sebésszel végeztesd, nem elég, ha sebész az illető. Az első konzultáció alkalmával a plasztikai sebész részletesen elmagyarázza, milyen előnyökkel és kockázatokkal jár a műtét.

Az implantátum nem örök életre szól, hanem körülbelül tíz évre, és évente ellenőrizni kell, nem szivárog-e. Ha az orvos nem mondaná el ezeket a tényeket, akkor jobb, ha másik sebészt választasz.

Az orvosnak alaposan meg kell vizsgálnia, elsősorban diabétesz vagy magas vérnyomás szempontjából, és ha bármi okból nem javasolja a műtétet, fogadd meg a tanácsát. A jó orvos azokra az okokra is kitér, amiért általában valaki nagyobb melleket szeretne, mert lehet, hogy a páciens irreális reményeket fűz a műtéthez. Nem ajánlatos például azért elvégeztetni a műtétet, hogy valaki megtartsa az udvarlóját, vagy megmentse a házasságát.

Az sem mindegy, hol végezteted el a mellnagyobbító műtétet, ugyanis csak az erre jogosult, akkreditált intézmények jöhetnek szóba. Az életkor is fontos, nem ajánlatos ugyanis 18 éves kor előtt elvégeztetni a műtétet, azonban felső korhatár gyakorlatilag nincsen – sikeres beültetést hajtottak már végre hetven éves nőn is.

Hogy történik a beavatkozás?

A műtét során egy sóoldatos vagy szilikon géllel töltött implantátumot ültetnek be a mellizmok mögé vagy az emlő szövetébe. A döntés általában az illető mellének alakjától és méretétől függ. A mellizmok alá történő beültetés fájdalmasabb, és kicsit lassabb a gyógyulás is. A mellizmok alá ajánlatos a beültetést elvégezni azoknál, akiknek a családjában már előfordult emlőrák, mert a mammográfiás lelet jobban értékelhető.

Az implantátum típusának kiválasztása a páciens és az orvos közös döntése kell, hogy legyen. A sóoldatos olcsóbb, emellett a szervezetben felszívódik az oldat, ha netán szivárogna. A szilikon géllel feltöltött implantátum természetesebb hatást kelt, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a sóoldat is szilikonzacskóban van, így olyan, hogy szilikonmentes implantátum, valójában nem létezik.

 

Szövődmények és komplikációk

Még a legjobban sikerült műtét után is előfordulhatnak szövődmények, illetve a beavatkozások egynegyedénél tapasztalhatók komplikációk. Van, hogy a hegesedés okoz gondot - a betegek 15-20%-ánál –, például tojáshéjszerű tok alakul ki az implantátum körül, illetve néha olyan kemény a heg, hogy újabb műtét szükséges. A nagyon vékony nőknél továbbá tapintható vagy akár látható is az implantátum körvonala. Emellett előfordulhat az emlőbimbó túlérzékenysége vagy zsibbadása is, mely tartós maradhat.

Az implantátum természetes úton nem sérülhet meg, azonban súlyos baleset kárt okozhat benne, illetve jelentettek már olyan esetet is, amikor a mammográfia során sérült meg az implantátum. A fiatalabb nőknél felmerülhet az az aggály is, hogy tudnak-e majd szoptatni a műtét után. Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre, a sebészek szerint a megfelelően elhelyezett implantátum nem okozhat gondot.

Ha további információkat szeretnél megtudni a plasztikai műtétek lehetőségeiről és kockázatairól, valamint egyéb egészségügyi és szépségápolási témák is érdekelnek, mindenképp látogass el az InforMed oldalára!
Ezt is szeretjük