Tippek lábizzadás ellen
Izzadni emberi dolog. Tudtad azonban, hogy a folyton izzadó talp kiváltó oka többek között lelki eredetű is lehet? És azt, hogy mit tehetsz ellene?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Élettani szempontból az izzadás rendkívül fontos szerepet tölt be: nemcsak megfelelő hőmérsékleten tartja a testet, hanem a szervezet méregtelenítésében is részt vesz.

A folyamat normális működéséért a vegetatív idegrendszer a felelős, ez az oka annak, hogy az ember önmaga képtelen befolyásolni annak mértékét. Külső tényezők viszont annál inkább!

Izzasztó stressz

Normális esetben a verejtékmirigyek a test minden részén hasonló mértékben termelnek izzadságot. Az egység azonban könnyen felborulhat, melynek eredménye az egyes testrészek, leggyakrabban a talp és a tenyér fokozottabb verejtékezése.

Hogy milyen tényezők izzaszthatnak? A folyton nedves talp és tenyér hátterében akár valamilyen betegség is állhat, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a túlzott izzadás oka pszichés eredetű, az úgynevezett stresszkeringési problémából fakad.

A hosszútávon fennálló félelemérzet és idegesség ugyanis folytonos görcsben tartja az izmokat, amelynek hatására lassul a vérkeringés, ami a lábak és a kezek lehűléséhez vezet.

A vérkeringés csökkent működése következtében a vese sem képes megfelelő mértékben méregteleníteni a testet, a méreganyagok pedig a végtagokban halmozódnak fel, és az izzadás által próbálnak kiürülni a szervezetből.

Gyógynövények az izzadás mérséklésére

A zsálya és az izsóp teaként fogyasztva csökkenti a verejtékezés mértékét. Egy evőkanál zsályát adj 2 dl vízhez, főzd néhány percig, majd hagyd állni 10 percig. A tea hatását fokozhatod, ha a zsályát izsóppal kevered. Ha úgy érzed, az izzadás hátterében a stressz áll, akkor keverj össze 10 gramm citromfüvet 50 gramm galagonyavirággal és 40 gramm szurokfűvel. A keverékből egy evőkanálnyit forrázz le, majd hagyd állni 20 percig. Az elkészült tea izzasztó helyzetekben nagyon hatásos!

Izzadás és lábbelik

Az izzadás mértékét fokozhatják a rossz táplálkozási szokások és a hirtelen megnövekedett testsúly is, a lábizzadás leggyakoribb kiváltó okai mégis a különböző lábbelik és higiénés szokások. A divatos, ám nem szellőző, helytelenül kialakított gumitalpú cipők, a műszálas harisnyák és zoknik, valamint a láb megfelelő ápolásának hiánya első számú kiváltó okai a túlzott izzadásnak, ráadásul komoly következményekkel járnak. A normálistól eltérő mennyiségű verejték hatására a talp bőre felpuhul, így védtelenebbé válik a gombás fertőzésekkel szemben. Nem is beszélve az ilyenkor könnyedén elszaporodó baktériumokról, melyek a felázott, elhalt hámsejteket lebontják, kellemetlen lábszagot hagyva maguk után.

Az ápolt, illatos lábak titka...

...néha nem több, mint egy kis odafigyelés. Kerüld a műszálas, rosszul szellőző lábbeliket és zoknikat! Napközben, főként a munkahelyeden legyen nálad egy váltócipő, ami kényelmes és amiből könnyen ki tudsz bújni. Ügyelj arra, hogy legalább kétnaponta válts cipőt! Ha ugyanabban a párban jársz egész héten, akkor nincs idejük szellőzni, és szükség esetén kiszáradni. Ha az izzadás ezek ellenére sem csökken, naponta egyszer töröld át a lábat alumíniumklorid-oldattal, vagy használj szalicilsavat és timsót tartalmazó hintőport (bármelyik gyógyszertárban beszerezhetők). A sokak által ajánlott formalidot viszont kerüld, mert allergiás reakciót válthat ki!

Mesterséges izzadásgátlás

A tenyérre és a talpra jellemző fokozott mértékű izzadás kezelésének korszerű és hatásos eszköze az iontoforézis. A hetente több alkalommal végzett kezelés során az izzadó területet vízbe merítik, és a verejtékmirigyek aktivitását elektromosan töltött részecskékkel blokkolják. 10-15 kezelés után már általában jelentkezik a javulás, ezután csak fenntartó kezelés szükséges hetente egy-két alkalommal.

Ezt is szeretjük