Az 5 legnagyobb butaság a kozmetikumokkal kapcsolatban - Sokan bedőlnek nekik
Rengeteg tévhit kering a kozmetikumokkal kapcsolatban, melyeket senkinek nem szabadna elhinnie.

arckrem
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kozmetikumok megválasztása nem könnyű feladat, mert rengeteg mindent figyelembe kell venni egy termék megvásárlása előtt. Számtalan olyan, téves információ kering a köztudatban a kozmetikumokról, amely nemcsak, hogy hamis, de átverheti az embereket, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a nem megfelelő vagy akár a bőrtípusra rossz hatással lévő krémeket kezdjék használni.

Ezeket igen fontos lenne eloszlatni, és mindenkiben tudatosítani a valóságot. Tajti Ildikó Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus közreműködésével Esszenciális bőrápoláscímű könyvében felsorolja és tisztázza a legnagyobb, kozmetikumválasztással kapcsolatos tévhiteket, amelyeknek senkinek sem szabadna bedőlnie.

Számít az életkor

Bárcsak ilyen egyszerű lenne. A különböző bőrtípusokat és bőrproblémákat életkortól függetlenül ugyanúgy kell(ene) kezelni. Ha valaki pattanásokkal küzd, akkor ugyanazok a hatóanyagok működnek 15 évesen, mint 35 évesen. Nagyon száraz bőr esetében egyformán kell figyelni a hidratálásra húszévesen és hatvanévesen. A fényvédelem szintén kortól függetlenül kötelező télen-nyáron. Persze léteznek életkori sajátosságok, például a hormonális változások miatt a tinédzserek gyakran pattanásosak, de sajnos nem mindenki növi ezt ki. Idősebb korban gyakori probléma a mélyrétegű vízhiány, de ez előfordulhat fiatalon is.

A natúr és biokozmetikumok kíméletesek a bőrhöz

Azt, hogy egy kozmetikum jó lesz-e a bőrnek, vagy sem, kizárólag az INCI vagyis az összetevők listája mutatja meg. A kemikáliákról az alábbiakat kell tudni.

  • Minden kemikáliákból áll össze. Így tehát a kemofóbia teljesen értelmetlen dolog, hiszen lehetetlen elkerülni őket.
  • Az a tény önmagában, hogy egy kemikáliát az ember vagy a természet készített, nem határozza meg azt, hogy mennyire veszélyes.
  • Semmit nem számít, hogy egy kemikália neve könnyen kiejthető-e, vagyis, hogy mennyire hangzik ijesztően.

A fentiek alapján egyértelmű, hogy a hagyományos és a natúr, biokozmetikumok között egyaránt található olyan, mely a bőrnek jó, és olyan is, amely árt neki. Sajnos önmagában attól, hogy egy kozmetikum természetes összetevőket tartalmaz, még nem lesz gyengéd a bőrhöz. Rengeteg olyan, irritáló növényi kivonat létezik, melyet ezekben használnak. Egyik leggyakoribb ezek közül az illóolaj és a természetes illatanyag, mint a linalool, citronellol, geraniol. Ezek viszont természetes eredetük ellenére ugyanúgy irritálhatják a bőrt, mint a mesterséges változataik, ezért jobb kerülni őket.

Sokszor egy kozmetikum csupán természetesnek tűnik, de valójában ugyanúgy laborban lehet csak előállítani. Erre példa, amikor ilyenekkel lehet találkozni: citric acid, cocamidopropyl hydrosultaine, disodium cocoamphodiacetate, glycerin, glyceryl laurate, lauryl glucoside. Ilyen esetekben méltán lehet gyanakodni, hogy bizony, nem a természet adta a habzóanyagot, hanem kémiai eljárások során átalakították. Emellett abba is érdemes belegondolni, hogy a természetes anyagok mennyire mérgezőek, veszélyesek tudnak lenni, ott van például a gyilkos galóca. Ráadásul bármilyen természetes anyag összetétele is leírható a kémia nyelvén úgy, hogy máris veszélyesnek tűnjön.

A cikk az ajánló után folytatódik

Éjszakai krém éjszakára, nappali nappalra

Ideális esetben egy nappali krém tartalmazna fényvédőt is, és ettől lenne igazán nappali. Ugyanakkor sajnos a legtöbb gyártó nem tesz ilyen összetevőket a hidratálóiba, így gyakran csak annyi a különbség, hogy a nappalra szánt krém könnyedebb állagú, és gyorsan felszívódik, az éjszakára szánt pedig zsírosabb, erősebb hidratáló hatású. Ha csupán ennyi a különbség, akkor nyugodtan lehet azt használni, amelyik jobban esik a bőrnek. Nappalra azonban mindig kell fényvédőt kenni a hidratálókrém fölé, ha az utóbbi nem rendelkezik ilyen hatással.

Csak azt kend magadra, amit meg is ennél!

A gyomor pH-ja körülbelül 2 vagy akár még alacsonyabb, tehát erősen savas. A bőr savköpenye ezzel szemben 5,5 pH körül van. Ez nem tűnik talán nagy különbségnek, pedig óriási. Amit a gyomor könnyedén lebont és megemészt, sőt, még egészséges is a számára, az a bőrön könnyen irritációhoz vezethet, például a különböző gyümölcsök esetében. Hiába jó az elfogyasztásuk, nem jó ötlet az arcra kenni őket. Leginkább a növényi olajak lehetnek jók kívülről-belülről, az egyéb, természetes eredetű anyagok esetében azonban már nem ilyen egyszerű a helyzet. A lényeg, hogy ajánlott nem aszerint kiválasztani a kozmetikumokat, hogy fogyasztásra alkalmasak-e, hanem az összetevőlista alapos tanulmányozása alapján érdemes döntést hozni.

Az egész termékcsaládot meg kell venni

Sok márka reklámozza úgy a termékeit, hogy vedd meg az egész szettet, mert csak egy-egy termék megvásárlása esetén nem biztosított a megfelelő hatás. Ez az állítás nem állja meg a helyét, és akinek ez tényleg jó, az a gyártó. Soha semmi más nem számít, csak és kizárólag az összetevőlista. A legtöbb márkának egyaránt vannak jó és rossz termékei, és érdemes inkább az egyes összetevőlisták elemzése után azt kiválasztani, amelyikben nincsenek irritáló összetevők, és megfelel az adott bőrtípusnak, bőrproblémának.

Minden nő szép bőrre vágyik, de sajnos sokak életét megkeserítik a különböző problémák, melyek nemcsak esztétikai és lelki gondokat okozhatnak, hanem sokszor fájdalmasak is. A szépségipar újabbnál újabb kozmetikumokkal és ígéretekkel halmoz el mindenkit, de vajon melyek a legmegfelelőbbek? Mi alapján kell választani? Mi jó a bőrnek, és mi nem? Hogy kell meghatározni és kezelni a bőrelváltozásokat? Hogy befolyásolja az életmód az arc állapotát? Ezekre és még rengeteg hasonlóan fontos, szépséggel kapcsolatos kérdésre ad választ a szepsegreceptek.hu alapítója, Tajti Ildikó Esszenciális bőrápolás című könyvében, melyet Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus is ajánl. Ha felkeltette az érdeklődésedet, ide kattintva megvásárolhatod.
Ezt is szeretjük