Nem azon múlik a férfi szerelme, mennyire széles a csípőnk - Kozma Rita plus size stylisttal beszélgetett Soós Andrea

Kozma Rita megosztotta értékes gondolatait a testpozitivitásról és a testszégyenítésről Soós Andreának a Femina podcastjában.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kozma Rita 2012 óta személyi stylist, 2015-ben létrehozta a Plus Size magazint, aminek jelenleg is a főszerkesztője, ettől kezdve plus size stylistként is dolgozik. Alapító-főszerkesztője a Női Siker magazinnak, író és body positive aktivista. 2016-ban megalapította a PlusSize Stílusakadémiát, majd 2017-ben megírta az első, molett nőknek szóló PlusSize Stílusbibilát, 2021-ben a Bókolj magadnak - Hiszen megérdemled című könyvet Sirokai Diána plus size modellel.

2018-ban rendezte meg először telt nők számára a Plus Size Queen szépségversenyt, 2019-ben létrehozta a Plus Size Love online társkeresőt is, ami töretlen népszerűségnek örvend. Közel egy éve útjára indította a #SzépVagyok kampányt. Mindent megtesz annak érdekében, hogy minél többekhez eljusson az üzenete: úgy vagy jó, ahogy vagy. Ennek fontosságáról is mesélt Soós Andreának a Femina podcastjában, melynek teljes adását itt hallgathatod meg.

Kozma Rita mint body positive nagykövet

Kozma Rita törekszik arra, hogy minél több embernek átadhassa az önelfogadás, önszeretet fontosságát. Szerinte az önbizalomhiány nagyon sokrétű fogalom, és nem feltétlenül a külső adottságokhoz kötődik. Számára ez leginkább azzal függ össze, hogy az illető nem elég büszke magára, nem értékeli magát, esetleg az iskolában vagy gyerekkorában érték olyan hatások, ami miatt kialakult nála az alacsony önértékelés. Ezt az érzést kiválthatják azok a közösségi médiában megjelent fotók is, amiken eltorzítják a modell alakját, és ezzel egy idealisztikus, nem valóságos képet mutatnak a testről.

cikken belül 1

Ha ilyen fotókat lát valaki, azt gondolhatja, hogy ő nem elég szép, nem elég szerethető, nem fog soha párkapcsolatot találni.

- Abba nem látunk bele, hogy ki miért fogy vagy hízik. Ha valaki változni akar, az az ő döntése. Már gyerekkoromban is ilyen szemléletű voltam, kicsit mindig kívülálló, outsider, nem tudok beilleszkedni.

14 éves korában felkérték modellkedni. Akkoriban nagyon sokat sportolt, a magasságához karcsú alak társult, tehát mint klasszikus modellt kívánták foglalkoztatni, de őt ez nem érdekelte. Amikor már jócskán belépett a felnőttkorba, teltebb idomaival fogta meg a ruhagyártó cégeket.

Szeretnek a kamera előtt látni, több magazinban is szerepeltem, egy ruhagyártó cég velem indította el a márkáját.

10-12 évvel ezelőtt stylistként Tóth Verát öltöztette, és nagyon nehezen talált rá ruhát. Szerencsére volt egy szponzora, aki szép öltözékeket gyártott neki. Az énekesnő meg is jegyezte: "Rita, milyen nagy szükség lenne valakire, aki foglalkozik a molett lányokkal is!" Demoralizáló érzés, amikor nem talál valaki magára ruhákat, és nincs, aki segítsen abban, mi előnyös, mi nem. Ilyenkor nehezen érzi szépnek magát az ember. Végül olyan cégekkel kezdett együttműködni, akik nagyobb méretű nőknek készítenek ruhákat.

- Gyerekkoromban bántottak, mert nagyon vékony és magas voltam. Nincs is olyan ember a földön, akit nem ért valamilyen megjegyzés. Mindenkibe belekötnek, de azzal fontos foglalkozni, hogyan kezeljük őket. Tudatosítsuk magunkban, hogy annak, aki bánt, valamilyen gondja van saját magával, az életével. Lehet, hogy a múltból hozta, lehet, hogy ott érte valamilyen negatív hatás, akár a külsejét illetően, ezért ő védekezésképpen bánt.

cikken belül második

Nincs gondom magammal, de ez egy hosszú út volt.

- Ha tükörbe nézek, látom, hogy molett vagyok, és ha csúnya szavakkal illetnek, akkor az a helyzet, hogy ez az egész sértegetés a másikról szól. Ha én rendben vagyok magammal, nem mondok ilyeneket másokra. Amit én erre reagálok, csak az szól rólam.

Kozma Rita szerint sok embernek az önbizalmával és az önértékelésével vannak gondjai. Azt hisszük, azon múlnak az értékeink, mennyire széles a csípőnk, pedig a valódi értékünknek a külső csak egy része, mint egy tortának a szelete. 

- A többi szelet pedig, hogy mennyire vagyok jó ember, mennyire segítek, szakmailag mennyire igyekszem jól teljesíteni, dolgozom, tanulok, fejlesztem magam. Egy férfi nem csak azért szeret, hogy mekkora a combom, hanem, aki vagyok, komplexen. Ezért nem szabadna leragadni ott, hogy hány kiló vagyok. Természetesen, hogyha az egészségre káros a túlsúly, akkor mozogni kell, oda kell magunkra figyelni. De nem csak számokból állunk, ennél sokkal több egy nő meg egy férfi. 

Iratkozz fel a Femina Spotify csatornájára!

Ha tetszett az interjú, iratkozz fel podcast csatornánkra, és értesülj elsőként a Femina legújabb adásairól. Rendszeresen jövünk még több izgalmas beszélgetéssel, ne maradj le! 

 

 

Promóció

(Képek forrása: Kiss Marietta Panka / Femina)

Ezt is szeretjük