„Csúnya, és csúnyán is beszél” - Endrei Juditot leszólták, mégis bemondónő lett: Soós Andrea beszélgetett vele

Endrei Judit televíziós karrierje indulásáról is mesélt Soós Andreának a Femina podcastjában.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Endrei Judit 1976-ban kezdte el pályafutását a Magyar Televízióban, az egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb bemondónő volt évtizedeken keresztül. Emellett olyan műsorok kötődtek a nevéhez, mint az Ablak, a Napközi, a Homokóra, a Hétvége, a Leporello vagy a Kincsestár. Karrierje 1998-ban ért véget a köztévénél, felmondott, mert úgy érezte, nem kap már hozzá illő feladatokat. 2001-ben tért vissza a tévézéshez, egy évig a Satelit Televíziónál vezette Vasárnap Endrei Judittal című műsorát.

2003-ban kiadót alapított, több könyvet is írt, életrajzi kiadványát Anno az én tévém címmel 2018-ban adta ki. Az elmúlt években sem állt le a munkával, 2019 és 2020 között a Story4 csatornánál dolgozott, majd 2021-ben a TV Szentendrénél kapott műsort. Blogján kalandos utazásairól ír, YouTube-csatornájára - ami az Endrei Judittal néven található meg - beszélgetős műsort gyárt, készített interjú Csonka Andrással vagy Falusi Mariann-nal. Imádja a munkáját, pedig sosem a képernyőn képzelte el az életét, eleinte nem is az a karakter volt, akinek a vérében lett volna a szereplés - erről is mesélt Soós Andreának a Femina podcastjában. A teljes adást itt hallgathatod meg.

Endrei Judit nem vágyott a képernyőre

Endrei Judit már korábbi interjúiban és életrajzi könyvében is kifejtette, hogy nagyon gátlásos, visszahúzódó lány volt. A Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végezte tanulmányait 1973 és 1977 között magyar-orosz szakon. 1976 februárjában egyik kedvenc tanára vetette fel neki az ötletet, hogy jelentkezhetne bemondónőnek. Az akkor 23 éves lány azért bólintott rá az ötletre, mert úgy gondolta, jó, ha lesz némi ösztöndíj-kiegészítése, ráadásul a szülei anyagi terhein is tudna segíteni. 

DSC 6265
Fotó: Femina/Koppány Zsófia, Kiss Marietta Panka

Soha nem vágytam magamutogató pályára, egyértelműen a véletlennek köszönhető, hogy én odakerültem.

- Négy vagy öt lányt fölhoztak Budapestre a tévéstúdióba, és egy zsűri előtt kellett produkálni magunkat, akiket mi nem láttunk, mert a vezérlőben, inkognitóban voltak - emlékezett vissza.

Olyan feladataik voltak, mint szövegolvasás és -visszamondás, ezek mellett különféle kérdésekre válaszoltak. Visszahúzódó lányként az esélytelenek nyugalmával indult neki a feladatnak, ez viszont részben pozitív hatással volt rá. Végül Fischer Sándor nyelvész, beszéd-, ének- és retorikatanár látta meg benne a lehetőséget. A férfi hazánk egyik legnevesebb beszédtanára volt, igazi legendának számított, nemcsak a Magyar Televíziónál, hanem a Színház- és Filmművészeti Főiskolán és a Magyar Rádiónál is alkalmazták oktatóként, emellett ő írta A beszéd művészete című kiadványt.

DSC 6291
Fotó: Femina/Koppány Zsófia, Kiss Marietta Panka

- Mivel én nem vágytam, és nem is hittem, hogy engem választanak, ettől teljesen felszabadultan, jókedvűen és lazán vettem ezt a kanyart. Akkor kiüzent Fischer tanár úr, hogy csúnya is, csúnyán is beszél, de ezzel a kislánnyal megpróbálkozik. A tanár úr éveken keresztül foglalkozott velem is, de soha nem kérdeztem meg tőle, mi volt az, amit abban a kis csiszolatlan, mezei virágszálban meglátott.

Soós Andrea kíváncsi volt arra, hogy mik voltak az alapvető, külsőre vonatkozó követelmények, amiket elvártak tőlük bemondónőként. Endrei Judit nem tudott arról, hogy lett volna erre bármilyen szigorú előírás, ráadásul bevallása szerint nem is volt egy babaarcú szépség.

- Szerintem a kellemes arc biztos fontos volt. Kellett valamiféle kisugárzás, műveltség, intelligencia, és ebből az egyvelegből lettünk.

DSC 6297
Fotó: Femina/Koppány Zsófia, Kiss Marietta Panka

Endrei Judit a tévézés aranykorát nagyjából a '70-es évektől a '90-es évek közepéig helyezte. Sokáig úgy gondolta, élete végéig bemondónőként dolgozik, ám másképp alakult az élete. Eljárt az idő a szakmája felett, és a 2000-es évek elején megszűnt Magyarországon a bemondó munkakör. Felgyorsult a világ, ezt pedig a tévés műsorok is jól tükrözik: teljesen más a tempója egy 2022-ben és egy 1980-as években készült beszélgetős adásnak.

- Másképp döntöttem, de ez nem azt jelenti, hogy ez nem volt az életem jó szakasza. Nagyon sokat számított a személyiségem alakulásában az, hogy televízióztam, de ma már nem abból élek, hogy valaha a képernyőn voltam. Rengeteg új dologba belekezdtem, megtanultam.

Iratkozz fel a Femina Spotify csatornájára!

Ha tetszett az interjú, iratkozz fel podcast csatornánkra, és értesülj elsőként a Femina legújabb adásairól. Rendszeresen jövünk még több izgalmas beszélgetéssel, ne maradj le! 

 

 

Promóció

Ezt is szeretjük