A színésznek is remeg a lába a premier előtt: Lengyel Ferenc új, Portugál című darabjáról mesélt a Femina podcastjában

Lengyel Ferenc a Portugál című darabot rendezi a József Attila Színházban. Erről mesélt Quintus Konráddal és Kónya Merlin Renátával Soós Andreának a Femina podcastjában.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Portugált Egressy Zoltán József Attila-díjas író és költő alkotta meg, a darabot 1999-ben meg is filmesítették. A történet röviden arról szól, hogy egy képzeletbeli magyar falu, Irgács kocsmájába betoppan egy budapesti férfi, Bece, aki miközben a portugál útjáról álmodozik, beleszeret a Kocsmáros lányába, Masniba. Ám a férfinak van már felesége, aki a történetben fel is tűnik, nem mellesleg a fiatal nőnek is akadna kérője, Retek. A cselekmény előrehaladtával a magyar falu jellemző figurái elevenednek meg a tipikus helyzeteikben, nagyobbrészt egy kocsma hűvösében mondják el mindazt, amit az életükről elmondhatnak. Ez egy helyzetkép, az elvágyódás története. 

A filmváltozatban Retek karakterét Lengyel Ferenc alakította, akit a magyar tévénézők a Drága örökösökből és a Keresztanyuból is ismerhetnek. Előző társulatának színpadán 423 alkalommal  játszotta el a darabot. A Jászai Mari-díjas színművész és rendező a József Attila Színházban viszi színpadra a Portugált, melynek bemutatóját március 19-én tartják. Az alkotásról Lengyel Ferenc és két kollégája, a Masnit alakító Kónya Merlin Renáta és a papot játszó Quintus Konrád mesélt Soós Andreának a Femina podcastjában. A teljes beszélgetést itt tudod meghallgatni.

Portugál a József Attila Színházban

Egyre közeleg a premier, ami mindig nagy esemény egy színész életében. Amikor még pályakezdő volt, Lengyel Ferencben nagyon nagy volt a drukk, azonban egy különös élmény hatására sokat lazult. Még a húszas éveiben az Úri muriban Dánffy Sándor színművésszel játszott együtt, aki akkor járt a hatvanas éveiben, és több évtizedes tapasztalat állt már a háta mögött.

Lengyel Ferenc, a darab rendezője.
Lengyel Ferenc, a darab rendezője.
Fotó: Femina/Kiss Marietta Panka

- Ott ültünk egymás mellett a padon, és láttam, hogy egyre fehérebb az arca. Kérdeztem: "Baj van?" Mondta: "Ááá, nem, csak ez a premier, annyira ideges vagyok, izgulok." Én erre: "Nyugi, nyugi, Sanyi! Ne idegeskedj, menni fog" - emlékezett vissza a beszélgetésükre.

Ő maga is meglepődött, hogy egy nála jóval idősebb és tapasztaltabb kollégáját nyugtatta meg. Ennek az élménynek köszönhetően azóta már nem stresszel úgy a premiereken, mint korábban, ám egyfajta pozitív izgalmat még mindig érez. Tapasztalta már azt is, hogy egy darab bemutatóját több nappal csúsztatták, így a hivatalos premier nem az első, hanem az ötödik előadás lett végül.

- Az ötödik napon eljött az a pillanat, amikor mindenkinek keze-lába remegett, a térde is, inába szállt a bátorsága.

Ha a századikra mondják, hogy premier, akkor a századikon kezdünk el izgulni.

Quintus Konrád szerint a bemutató egy nagyon fontos állomás egy darab életében, ez olyan, mint a formaidőzítés a sportolóknál.

Quintus Konrád a papot játssza.
Quintus Konrád a papot játssza.
Fotó: Femina/Kiss Marietta Panka

- Akkor mindenki nagyon izgatott, az egész család és a barátok körülötted vannak, te magad is ünneplőbe öltözteted a lelkedet.

Az a céljuk, hogy egy szórakoztató előadást vigyenek a színpadra. A Portugál nem egy kimondottan nőknek vagy férfiaknak szóló darab. Ez a történet mindenkinek szól, a társas kapcsolatok teljes palettáját fölvonultatja: szerepel benne például Masni, Bece és Retek szerelmi háromszöge, ami később szerelmi négyszöggé bővül a Portugáliába vágyó férfi feleségével, van olyan karakter, Sátán, akit elhagyott a felesége, de a gyász folyamatát is bemutatja, hiszen a Kocsmáros elveszítette a nejét. A rendező úgy látja, jó úton haladnak a színészek, mindenki ráérzett már a szerepére.

A Masnit játszó Kónya Merlin Renáta szerint egy nagyon izgalmas karaktert visz majd a színpadra, igazi kihívásnak érzi ezt a munkáját.

Kónya Merlin Renáta szerint karaktere, Masni reményt ad a továbblépésre.
Kónya Merlin Renáta szerint karaktere, Masni reményt ad a továbblépésre.
Fotó: Femina/Kiss Marietta Panka

- A szó jó értelmében egy nagyon tiszta, fiatal nő. Ami a szívén, az a száján van. Nem gondol túl semmit, de ez nem jelenti azt, hogy buta, hanem egyszerű és tiszta.

Szerinte pont ebben az egyszerűségben rejlik az, hogy emberivé válik Masni története, és a nézők is könnyen tudnak majd vele azonosulni. Hozzátette, karaktere nagyon vágyódik a szerelemre, ami meg is érkezik, hiszen megismeri az átutazóban lévő Becét, akit a darabban Lábodi Ádám játszik. Apját, a Kocsmárost Nemcsák Károly alakítja. Masni reményt ad az embereknek arra, hogy merjenek továbblépni az élet bármely területén, ezt pedig nagyon fontosnak tartja.

Quintus Konrád szerint karaktere, a pap rengeteg terhet cipel, az irgácsiak rendszeresen járnak hozzá gyónni, így tudja minden titkukat. Nagyon fontos az ő szerepe is a történet szempontjából, mert olyan kérdéseket vet fel, hogy mégis hogyan tudja cipelni azt a sok terhet, amit a falubéliek rá helyeznek.

Iratkozz fel a Femina Spotify csatornájára!

Ha tetszett az interjú, iratkozz fel podcast csatornánkra, és értesülj elsőként a Femina legújabb adásairól. Rendszeresen jövünk még több izgalmas beszélgetéssel, ne maradj le! 

 

 

Promóció

Ezt is szeretjük