A legtöbben rosszul mossák a kötött pulcsit - Hamar tönkremegy, ha ezeket a hibákat elköveted

A kötött pulóverek anyaga nagyon kényes, ezért óvatosnak kell lenni a tisztításuknál. Ezeket a hibákat ne kövesd el velük.

kotott pulcsi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kényelmes és puha kötött pulcsik az őszi-téli szezon slágerdarabjai, hiszen nemcsak melegek és praktikusak, hanem nagyon divatosak és csinosak is tudnak lenni. És bár viselni szeretjük őket, a tisztításuk nem túl hálás vagy egyszerű feladat.

Ha nem figyelsz eléggé oda rájuk, mosás során könnyen kinyúlnak vagy éppen összemennek, kibolyhosodnak és elvékonyodnak. Nem szabad egyszerűen csak bedobni őket a gépbe a többi ruha közé, ha azt szeretnéd, hogy sokáig viselhesd a kedvenc pulóvereidet - na és persze, hogy ne kelljen újakra költened. Ezeket a hibákat ne kövesd el a tisztításuk közben.

Gyakori hibák a kötött pulcsi mosásakor

Nem nézed meg a címkét

Minden ruhának érdemes megnézni a címkéjén a mosási tanácsokat, de a kényesebb daraboknál ez még fontosabb. Ha például azt írják, hogy csak hideg vizes, kézi öblítést enged az anyag, akkor ezt mindenképp tartsd be, ha pedig a 30 fok a maximum mosási hőmérséklet, ezt se haladd meg. 

Minden kötött pulóvernél az az optimális, ha kézzel tisztítod, de ha mégis betennéd a gépbe, számolnod kell azzal, hogy kockáztatod a darab épségét, szépségét és tartósságát.

Nem fordítod ki őket

Akár kézzel, akár mosógéppel mosod a pulcsikat, ne felejtsd el kifordítani őket. Így megvéded az anyag külső részét a károsodástól, attól, hogy kibolyhosodjon, vagy hogy más ruhákról rájuk tapadjanak a szöszök.

Feminashop termékajánló
Ajánló ID:
A cikk a hirdetés után folytatódik: igen

Bedobod őket a többi ruha közé

Ha a gépi mosás mellett döntesz, akkor se dobd be egyszerűen a többi közé a kötött darabokat. A legjobb, ha hideg vizes öblítésre teszed be őket, de mindenképp figyelj arra, hogy ne mosd 30 foknál magasabb hőmérsékleten a pulcsikat. Ügyelj arra is, hogy ne tegyél melléjük cipzáros, gombos vagy kemény anyagú ruhákat, ezek ugyanis felsérthetik az anyagukat, kihúzhatják a szálaikat.

Rossz mosószert használsz

Az ilyen kényes ruhadarabokhoz érdemes speciálisan erre a célra kifejlesztett mosószert használni, ami segít megőrizni rugalmasságukat, puhaságukat. A gyapjú vagy kasmír, illetve érzékeny anyagokhoz készült termékek tökéletes választások lesznek.

Kicsavarod és felakasztod

A pulcsikból szigorúan tilos kicsavarni a vizet, így ugyanis kinyúlhat, eldeformálódhat az anyaguk. Kézi mosás után inkább csak óvatosan nyomkodd ki belőlük a nedvességet, és semmiképp se akaszd őket vállfára, és ne is csíptesd fel őket a teregetőállványra. A kötött pulcsikat csakis fektetve szabad szárítani, különben szintén elveszthetik formájukat és kinyúlhatnak. Tárolni sem érdemes őket felakasztva.

Soká száradnak meg a ruhák, ha így teregetsz

Télen sokkal nehezebben száradnak a ruhák a lakásban, ez pedig sokaknak okoz problémát, főleg a kisebb otthonokban. Ha pedig elkövetsz néhány gyakori hibát, akkor még jobban lelassítod ezt a folyamatot. Ha gyorsan le szeretnéd szedni őket a teregetőről, méghozzá illatosan, akkor az alábbi teregetési bakikat kerüld el. 

Ezt is szeretjük