Mindössze 26 évet élt Marilyn Monroe példaképe, a platinaszőke Jean Harlow: máig nem tisztázott halálának oka
Ő volt az első platinaszőke szexszimbólum Hollywoodban.

jean harlow cov
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1937. június 7-én halálhír rázta meg Hollywoodot: az évtized leghíresebb szexszimbóluma, az amerikai Jean Harlow filmforgatás közben összeesett, majd egy hét múlva elhunyt. Mindössze 26 éves volt. Utolsó filmje, a Saratoga már posztumusz került a mozikba. Színésztársa, Clark Gable később ezt nyilatkozta a szőke szépségről: „Nem híres akart lenni, csak boldog.” Mégis inkább az előbbi jellemezte őt. 

Marilyn Monroe példaképként tekintett a színésznőre, akivel az életük számos hasonlóságot mutatott az életrajzi adatokon és a népszerűségen túl a boldogságkeresésben, és a tragikus hirtelenséggel, sokak szerint gyanús körülmények között bekövetkezett halálukban is. 

Tizenhat évesen férjhez ment

Jean Harlow Harlean Harlow Carpenter néven látta meg a napvilágot 1911. március 3-án Kansas Cityben. Szülei már gyermekkorában elváltak, véget vetve a nagyszülők által elrendezett, boldogtalan házasságnak. Az édesanya, Jean Harlow, nagyon közel állt a lányához, túlféltette, szinte megfojtotta a gondoskodásával, és gyakran az orra alá dörgölte, hogy mindent neki köszönhet.

Harlean állítólag ötéves koráig nem is tudta, hogy mi a valódi keresztneve, ugyanis a családban nemes egyszerűséggel Babynek szólították. Az elvált anya saját maga, és a lánya számára is színészi álmokat dédelgetett. Harlean mindössze 15 éves volt, amikor megismerkedett az iskolában a négy évvel idősebb, sármos Charles McGrew-val, egy jelentős örökség várományosával. Egy évvel később össze is házasodtak, amikor pedig Charles megkapta az őt megillető vagyont, Beverly Hillsbe költöztek. A férj abban reménykedett, hogy ezzel valamelyest el is tudja távolítani fiatal feleségét az édesanyjától. A pár egyik tagja sem dolgozott, és az a hír járta, hogy nem vetik meg az alkoholt. 

Statisztaszerepekkel kezdte

Harlean a barátnőjét kísérte el egy meghallgatásra, ahol felfigyelt rá egy ügynökség. Édesanyja unszolására, és az ő nevén írta alá a szerződést, innentől a legtöbben Jean Harlow-ként ismerték. Eleinte statisztaként, jóformán fillérekért alkalmazták. Első férjével 1929-ben különváltak az útjaik, de ő ekkor még csak tizennyolc éves volt, reménykedett, hogy sorsa jobbra fordul. Karrierjében az áttörést az 1930-as A pokol angyalai című film hozta meg, ami nagy közönségsikernek bizonyult, és hiába marasztalták el a kritikusok a lány teljesítményét, a nézők szívét megnyerte.

A következő egy-két évben több filmben is szerepelt, az egyiket kifejezetten az ő kedvéért nevezték át, ez volt az 1931-es Platinaszőke. Jean haja nagy feltűnést keltett, és bár tagadta, hogy mesterségesen szőkíttette volna, többen tudni vélték még a színezék összetételét is. A női rajongók pedig mindent megtettek a hasonló színű frizura elérésének érdekében.

A színésznőt munkaügyben kereste fel Paul Bern, a Metro-Goldwyn-Mayer producere, és hamarosan romantikus kapcsolat szövődött közöttük. A férfi meggyőzte a stúdiót, hogy szerződtessék a nőt, ez a 21. születésnapja környékén meg is történt. Paullal összeházasodtak, de a frigy csak két hónapig tartott, a férfit holtan találták az otthonukban. 

Bár a hivatalos tényállás öngyilkosság volt, sokan Jeant gyanúsították, egy 2009-ben megjelent életrajz pedig Paul egy korábbi szeretőjét vádolta gyilkossággal.

A Metro-Goldwyn-Mayer ünnepelt dívája

Az MGM-nek dolgozva Harlow karrierje felfelé ívelt, nemzetközi szinten is ismertté vált, vonzó külseje, erőteljes szexuális kisugárzása mellett a forgatásokon a humorára is építettek. A filmvásznon állandó partnerével, Clark Gable-lel remek párost alkottak. Közben a nő beleszaladt egy harmadik házasságba is, amit feltehetően a stúdió szorgalmazott. Nyolc hónap után viszont a felek szép csendben elváltak, Jean ezt követően ismerkedett meg élete utolsó szerelmével, az MGM férfisztárjával, William Powellel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Harlow utolsó filmje, a Saratoga forgatása 1937 áprilisában kezdődött, a munka során gyakran panaszkodott gyengeségről, amit nem vettek igazán komolyan. Május 29-én viszont rosszul lett, és bár édesanyja pár nap múlva azt mondta az MGM-nek, hogy már jobban érzi magát, az őt meglátogatók észlelték, hogy nincs jól.

Június 6-án kórházba kellett szállítani, ahol kómába esett, másnap pedig elhunyt. A diagnózis veseelégtelenség szövődményeként kialakuló agyi ödéma volt, de nem mindenki hitt benne. Pletykák kaptak szárnyra a fiatal, ünnepelt díva halálának valódi okát illetően. Többen a hajfesték által okozott mérgezésre gyanakodtak, mások pedig a drasztikus fogyókúrában találták meg a magyarázatot, és akadtak olyanok is, akik a mélyen vallásos édesanyát hibáztatták, mondván, hogy nem engedte a lánya közelébe az orvosokat. Habár még ma is vannak kételkedők, többnyire az orvosi diagnózist tartják helytállónak.

Marilyn Monroe példaképeként és fontos inspirációforrásaként hivatkozott a színésznőre. Sokan hozzá kötik a vonzó, melegvérű, ám kissé együgyű szőke karakter meghonosítását Hollywoodban. 

80 év felett is gyönyörűek Hollywood igazi dívái

Erőteljes, pozitív kisugárzásukkal, életvidámságukkal és szépségükkel most is mindenkit levesznek a lábukról. Nyolcvan felett is csodásak, és megőrizték azt az eleganciát, stílust, amivel még mindig képesek a hatásuk alá vonni az embereket. Képeken mutatjuk Hollywood csillagait, akik sok évtizeddel később is ragyognak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük