Sötét színű, és egyre szárazabb a hónalj bőre? Ha így borotválod, ne csodálkozz

A helytelen borotválkozás a bőr színének megváltozásához is vezethet. A bőrgyógyász elmondta, mit lehet tenni ellene.

Hónalj bőrének elszíneződése borotválkozástól
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A hónalj bőre igen nagy megterhelésnek van kitéve, a dezodorok használata és a szőrtelenítés is megviselik ezt a területet. Ápolására mégis kevesen fordítanak elég figyelmet, sőt sokan olyan hibákat is elkövetnek borotválkozáskor, amelyek kellemetlen következményekkel járhatnak.

Egy bőrgyógyász szerint a helytelen technika nemcsak kiszáradáshoz és sebekhez, hanem a bőr színének megváltozásához is vezethet.

Sötét hónalj: a borotválkozás is okozhatja

Dr. Sheel Desai Solomon szerint több ok is állhat amögött, ha a hónalj sötétebb, mint a test többi területe. Egyrészt a genetika is okozhatja a különbséget, másrészt viszont bizonyos gyógyszerek és egészségügyi problémák következménye is lehet a jelenség. Gyakran ugyanis a diabétesz vagy a hormonális rendellenességek, például a PCOS és a pajzsmirigy-túlműködés is eredményeznek hasonló tünetet. Ezenkívül viszont a szőrtelenítési szokások is lehetnek a ludasak abban, ha sötétebbé válik ez a terület.

A bőrgyógyász szerint, ha valaki víz nélkül, szárazon, vagy életlen, túlságosan is használt pengével borotválja a hónalját, azzal irritálja és kiszárítja a bőrt, ami ennek hatására kissé megvastagszik, és kicsit besötétedik. Szintén hasonlóan hathatnak egyes alumíniumtartalmú dezodorok is. A szakértő ezért mindenkinek azt tanácsolja, hogy az elszíneződés megelőzése vagy csökkentése végett nedvesítse be a hónalját szőrtelenítés előtt, és használjon hozzá borotvahabot, vagy legalább tusfürdőt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan világosítható ki a bőr?

Dr. Sheel Desai Solomon hozzátette, léteznek bizonyos házi módszerek arra az esetre is, ha már megváltozott a bőr színe. A leghatásosabb elkészítéséhez mixelj össze egy evőkanál citromlevet ugyanennyi aloe vera géllel és öt szelet uborkával. A keveréket vidd fel a területre, hagyd hatni tíz percig, majd öblítsd le. Alkalmazd rendszeresen, heti egy-két alkalommal a látványos hatásért. Ez a kence elősegíti a regenerálódást és a bőrsejtek megújulását, valamint táplálja, hidratálja és vitaminokkal tölti fel a területet. Emellett pedig az olívaolajba vagy kókuszolajba kevert, porrá zúzott C-vitamin-kapszula is hatékony megoldás.

Ha azonban sem a borotválkozási szokások megváltoztatása, sem a pakolások nem válnak be, előfordulhat, hogy genetikai hajlamról vagy egészségügyi problémáról van szó, ezért érdemes jobban utánajárni az okoknak.

A pajzsmirigy rendellenes működésének bőrtünetei

Nem csak a hónalj bőrének megváltozása mutathatja, hogy nem megfelelően működik a pajzsmirigy. A következő, először ártalmatlannak tűnő bőrtünetek is alul- vagy túlműködésre utalhatnak.

Így mutatja meg a bőr, ha nem jól működik a pajzsmirigy: a puffadt szemtől a körömproblémákig

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük