Mire figyelj, ha strandolás előtt szőrtelenítesz? Nem mindegy, mikor használod a borotvát

Foltosodhat, begyulladhat a bőr, ha nem így szőrtelenítesz.

Ez a helyes szőrtelenítési módszer
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A nyárral együtt jönnek az imádni való kisruhák, a rövidnadrágok, na meg a bikinik, és ezekkel együtt a gyakori szőrtelenítés. Fontos tudni, hogy nyáron ezt másképp ajánlott csinálni, hogy elkerülhesd a gyulladásokat, fertőzéseket.

Nyáron a fokozott izzadás, az erős napsugárzás és a vízpart, a strandok miatt kellene másképp szőrteleníteni, hogy elkerüld a gyulladásokat és a pigmentálódást is, amitől foltos lehet a bőr. Mondjuk is, mire figyelj ilyenkor.

Nyári borotvaszabályok mindenkinek

A borotva elég gyors megoldás, és nyáron nagyon sokan naponta használják lábakra, hónaljra. Ez nem is baj, de ajánlott mindig este borotválkozni. Így éjjel van ideje megnyugodni a bőrnek, csökken a gyulladás, fertőzés esélye, és a pigmentálódást is elkerülöd. Ha betartod az alábbi procedúrát, másnap reggel már bátran mehetsz a strandra, nem valószínű, hogy a bőröd begyulladt a mikrosérülések miatt.

  • Lehetőleg zuhanyozás közben borotválkozz, mert a folyamatos vízsugár puhítja a bőrt. Használj bőrpuhító krémet is, ettől fellazulnak a szőrszálak.
  • Fertőtlenítsd a borotvát! Erre a célra a vodka vagy a patikában kapható alkohol is megfelel. A borotvát ajánlott használat előtt vagy után fertőtleníteni, és szárazra törölni, hogy az elhalt hámsejtek és a baktériumok leperegjenek a pengékről.
  • Borotválkozás után dörzsöld át a bőrt frottírtörölközővel vagy luffaszivaccsal, hogy ne nőjön be a szőr. Így nem fog kipattogni a bőröd, mert a növekvő szőrszálak könnyebben átjutnak rajta, és nem nőnek be.
  • Szőrtelenítés után kend be a kezelt területet valamilyen nyugtató, hidratáló, gyulladáscsökkentő krémmel. Erre a célra az aloe verát tartalmazó készítmények a legjobbak. Kerüld azokat, amelyek parfümöt tartalmaznak!
  • Ha rozsdásodni kezd a borotvád, már semmiképp se használd! Próbáld száraz területen tartani, ne a zuhanyzóban, sem pedig a kád szélén, hiszen ott rendszeresen nedvesség éri.
  • Ne használd mások borotváját, és a tiédet se add kölcsön, mert ez is növeli a fertőzés veszélyét!

Foltos maradhat a bőröd, ha így szőrtelenítesz

A gyantázás nagyon kedvelt szőrtelenítési módszer, hiszen pihe-puha simaságot ad akár hetekig, szőrtípustól függően. Ha ezt a módszert alkalmazod, nagyon figyelj arra, hogy gyantázás után 24 óráig ne érje napfény a szőrtelenített területet, mert foltos maradhat a bőröd - ezt hívják pigmentálódásnak. 

Ugyanígy ajánlott gyantázás 24 óráig kerülni a szoláriumot és a vízpartot is. Egyrészt a szolárium fénye is pigmentálhatja a bőrt, másrészt a gyantázás - akárcsak a borotválás - mikrosérüléseket okoz, ami miatt a bőr fogékonyabb a fertőzésekre és gyulladásokra, ha baktériumokkal érintkezik. Ilyenkor ruhából is válassz szellősebbet, mert nyáron a fokozott izzadás is olyan nyirkos környezetet teremt, ahol a baktériumok nagyobb eséllyel támadnak. Ugyanezek a szabályok érvényesek az epilálásra is, és mindkettő után ugyanúgy ápold le a bőröd, ahogyan borotválkozás után.

Hosszan tartó simaság - mikor kezdd el az IPL-t?

Az IPL, azaz villanófényes szőrtelenítés nagyon jó megoldás azoknak, akik hosszú időre szeretnének elköszönni a szőrszálaktól. Az IPL szőrtelenítés egy hosszabb kezelést jelent, rögtön az első alkalmazás után még nem fog hónapokra eltűnni a szőr. Az IPL megörvendeztető hatása általában a 3-4. kezelés után következik be, addig azonban 2-4 hetente kell ismételni a kezelést. Így 2 hónapba is telhet, mire elérsz oda, hogy a szőröd nem nő vissza akár 1-2 hónapon keresztül. 

Otthon használható IPL szőrtelenítő

A villanófényes szőrtelenítő készülékek hosszan tartó simaságot biztosítanak. Rendszeres használatával elérhető, hogy hónapokig, akár évekig ne nőjön vissza a szőr! Nézd meg az otthoni használatra alkalmas DEESS IPL 300 tartós szőrtelenítő készüléket!

Promóció

Tehát ha augusztusra tervezel nyaralást, még időben vagy ahhoz, hogy elkezdj egy IPL szőrtelenítő kúrát. Mivel a gép csak a növekvő fázisban lévő szőrszálakra hat, érdemes rendszeresen, kúraszerűen végezni az IPL-t. Azonban annak, aki ezt a szőrtelenítési módszert választja, és kúraszerűen használja a gépet, annak nagyon hosszú ideig nem lesz gondja a szőrtelenítésre. 

Ezt is szeretjük