Súlyos betegséget jelezhetnek előre a mély homlokráncok - A 20 évig tartó kutatás meglepő eredményre jutott

A sok mély barázda a homlokon előre megjósolhatja a veszélyes betegségeket.

A homlokráncok betegségekre utalnak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A ráncok sajnos egy idő után mindenkinél megjelennek, de vannak olyan hajlamosító tényezők, mint például a sok stressz, a túlzott cukorbevitel vagy akár a genetika, melyek a megszokottnál korábbi felbukkanásukat eredményezik.

A homlok ráadásul kényes terület, hiszen a mimika is elősegíti a barázdák kialakulását. Mint kiderült, az itt láthatóvá váló mélyedések amellett, hogy természetes velejárói az idő múlásának, nem csupán esztétikai gondokat okozhatnak, hanem súlyos betegséget jelezhetnek előre.

Mire figyelmeztetnek a homlok ráncai?

A franciaországi Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse egyetem professzorai egy húsz évig tartó kutatásuk során 3200 embert tanulmányoztak. Az alanyok 32, 42, 52 és 62 évesek voltak, amikor elkezdődtek a vizsgálatok. Mindegyikükhöz pontszámokat társítottak a homlokukon megjelenő ráncok mennyisége és mélysége alapján. A sima bőrrel rendelkezők nulla, a határozottabb, jól látható barázdák tulajdonosai pedig három pontot kaptak.

Az évek során az emberek ráncainak és egészségi állapotának összefüggéseit figyelték. Végül arra jutottak, hogy azoknak, akiknek hamarabb kialakultak a ráncaik, több volt belőlük, és mélyebbek voltak, tízszer nagyobb esélyük van a szív- és érrendszeri betegségekre, de a szívinfarktusban való elhalálozás lehetősége is jóval magasabb az ő esetükben.

A ráncok és a betegség közötti összefüggés

- Az emberek gyakran nem érzik, vagy nem veszik észre a kockázati tényezőket, a magas koleszterinszintet vagy a magas vérnyomást, ezért kerestünk látható jeleket, és rájöttünk, hogy a homlok ráncai előre jelezhetik ezeket az egészségügyi problémákat - mondta Yolande Esquirol, a kutatás vezető professzora. Hozzátette, hogy az összefüggés alapja valószínűleg ott kereshető, hogy a hasonló rendellenességek esetén az érfalak keményebbé válnak, elmeszesedhetnek, és szűkület alakulhat ki bennük, ami vérellátási zavarokhoz vezethet. A homlokon található erek pedig nagyon kicsik és vékonyak, így még érzékenyebbek, még könnyebben beszűkülnek - ennek lehet köze a korai ráncosodáshoz is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Persze, ez nem azt jelenti, hogy a mély barázdák mögött mindig szív- és érrendszeri betegségek bújnak meg, hiszen egyéb oka is lehet a redők kialakulásának. Ám Yolande Esquirol szerint figyelmeztető jelek lehetnek, és korai, valamint nagyon intenzív megjelenésük esetén érdemes mindenkinek beiktatnia egy alapos kivizsgálást, hogy megelőzhetőek és kezelhetőek legyenek az esetleges problémák.

Ráncvasaló hozzávalók a konyhából

A ráncok nemcsak méregdrága krémekkel, hanem egyszerű és olcsó házi pakolásokkal is szépen és hatékonyan csökkenthetők. A következő módszerekkel szuper eredményt érhetsz el: sima és feszes lesz tőlük a bőröd.

A 10 legjobb bőrfeszesítő a konyhából: gyönyörű lesz tőlük az arcod

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük