5 hatóanyag a krémekben, amit sose keverj - Csúnya irritációt okozhatnak, veszítenek a hatékonyságukból

Sokan nem is sejtik, hogy bizonyos összetevők kombinációja káros lehet a bőrre. Ezeket sose használd közvetlenül egymás után.

Hatóanyagok, amiket ne keverj
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A bőrápolás terén sokan a minél több, annál jobb elv hívei: rengetegen azt gondolják, minél többféle krémet, hatóanyagot kennek az arcukra, annál szebb lesz az eredmény. Ez azonban egyáltalán nem igaz. 

A krémek, szérumok halmozásával azonban gyakran pont az ellenkező hatás érhető el: túlterhelheti a bőrt, és zsírosságot, pattanásokat vagy gyulladásokat okozhat, ráadásul egyes összetevőket nagyon nem ajánlott együtt alkalmazni.

Hatóanyagok, amiket sose keverj

Ha nem a megfelelő hozzávalókat viszed fel egymás után, annak számos kellemetlen következménye lehet. Előfordulhat, hogy a termékek így veszítenek hatékonyságukból, de például szárazság, irritáció, égő érzés vagy pirosság is kialakulhat, ha nem megfelelő összetevőket használsz. Sorra vesszük, melyek azok, amiket sose keverj, és azt is eláruljuk, miért.

C-vitamin és hámlasztók

Az AHA- és BHA-savak hámlasztják a bőr felső rétegét, kinyitják és tágítják a pórusokat, így használatuk után az arc érzékennyé, enyhén szárazzá válhat. A C-vitamin, azaz az aszkorbinsav pedig szintén egy sav, így fokozza ezeket a hatásokat, a két összetevő egymás utáni alkalmazása így irritációt, pirosságot eredményezhet. A legjobb, ha az AHA- és BHA-savakat este, a C-vitamint pedig reggel alkalmazod, vagy a hámlasztós napokon teljesen kihagyod.

Retinol és hámlasztók

Az AHA-és BHA-savakat retinollal sem ajánlott együtt használni. Ez ugyanis, bár kiváló sejtmegújító, alapvetően is okozhat irritációt, használata után a bőr gyakran érzékenyebb a szokásosnál, így a hámlasztókkal együtt megnő a pirosság, kiszáradás, valamint az erős fényérzékenység kockázata. 

Retinol és C-vitamin

A fentebb említettek miatt a két aktív összetevőt, a retinolt és a C-vitamint sem ajánlott együtt alkalmazni. Egyidejű használatuk erőteljesen megnöveli az irritáció és a kiszáradás esélyét, így szintén érdemes két különböző napszakban felvinni őket.

Peptidek és C-vitamin

A különböző peptidek, de főleg a ránctalanító változatok egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a bőrápolásban. Érdemes azonban ügyelni arra, hogy sose C-vitaminos termékkel együtt használd őket, mert ez csökkenti a hatékonyságukat. A rézpeptidek esetén még erősebb a kölcsönhatás, ugyanis oxidálhatják a C-vitamint. 

Niacinamid és C-vitamin

Külön-külön alkalmazva a niacinamid és a C-vitamin is szuperül beválnak pattanásos, problémás bőrre, sőt a hegek halványításában is nagy szerepük van. Azonban együttes használatuk során csökken a hatékonyságuk, illetve bőrpírt eredményezhetnek, sőt még több pattanás is kialakulhat miattuk. 

Niacinamid és hámlasztók

A pigmentfoltok halványításában, a pattanások eltüntetésében és a bőr textúrájának javításában a niacinamid és a hámlasztók is igazi nagyágyúk, ha viszont közvetlenül egymás után alkalmazod őket, akkor nem fogod elérni a kívánt hatást. A savak pH-ja alacsony, a niacinamidé magas, ha pedig kombinálod őket, a niacinamid megemeli a sav pH-értékét, így az kevésbé lesz hatékony, kevésbé szívódik fel, tehát nagyjából semlegesítik egymás hatását, és még pirosodást is okozhatnak.

Összetevők, amiket kerülj pattanások esetén

Vannak olyan anyagok, amelyek bizonyítottan nem tesznek jót a pattanásos bőrnek, és tovább rontják a helyzetet. A bőrgyógyászok szerint ezért is fontos megnézni a kozmetikumok összetevőit: ha ezeket látod rajtuk felsorolva, jobb, ha nem veszed meg azt a bizonyos kencét.

9 összetevő a krémekben, amit kerülj, ha pattanásos a bőröd: a bőrgyógyászok szerint tovább rontanak a helyzeten

Ha ezeket az összetevőket tartalmazzák a krémjeid, nagyon rosszat teszel a problémás bőrnek. Még több pattanást és gyulladást okoznak.

Elolvasom
Ezt is szeretjük