A leghatékonyabb izzadásgátlók
A meleg kellemetlen velejárója a fokozott izzadás. Ha te is ezzel a problémával küzdesz, ismerd meg a leghatékonyabb szagűzőket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miért, miért, miért? - kérdezheted, amikor a hátadon gurul végig egy izzadságcsepp, mert akkora a hőség. Nos, pont azért, hogy hűtsön.

A szervezetnek állandó hőmérsékletre van szüksége. Ha a külső hőmérséklet a test hőmérséklete közelében van, vagy magasabb annál, akkor izzadni kezdesz. Így a párolgással a test lehűti magát.

Az izzadásnak fontos szerepe van

Az izzadásnak a kiválasztásban, méregtelenítésben is komoly feladata van. Sok méreganyag távozik a bőrön keresztül, ezért is hasznos a szaunázás. Az izzadás, illetve a test saját illata szexuális üzeneteket is közvetít. Állítólag annak az illatát találjuk vonzónak, akinek a génjei passzolnak a miénkhez, tehát egészséges utódokat tudunk létrehozni.

Az intenzív izzadás kellemetlen is lehet, hiszen a hónaljban és a hajlatokban elszaporodnak a baktériumok, és anyagcseréjük bomlásterméke az izzadságszag. Ha semmi nem segít, akkor lehet, hogy hormonzavar okozza az intenzív izzadást. Ilyenkor érdemes elmenni egy hormonvizsgálatra.

Mit tehetsz a túlzott izzadás ellen?

Számtalan lehetőség áll rendelkezésre a piacon, amivel csökkentheted a kellemetlen izzadást. Az izzadásgátlók kétfelől támadnak. Egyrészt gátolják, illetve csökkentik az izzadást, másrészt illatanyagaik segítségével elnyomják a kellemetlen szagot.

Stiftek, krémek, golyós dezodorok

Közepes izzadásnál lehetnek hatékonyak. Általában mindegyik tartalmaz hintőport vagy púdert, ami felszívja a nedvességet. Előnyük, hogy környezetkímélők, hiszen nem juttatnak üvegházhatású gázokat a levegőbe.

 

Spray-k

A legerősebb izzadás ellen a spray-k veszik fel hatékonyan a küzdelmet. Már eleve frissítő hatású, ha a permet a bőrödhöz ér.

Bio stiftek

Már nálunk is megvásárolhatóak az organikus alapanyagokból készült dezodorok. Bár áruk borsos, nem tartalmaznak alumíniumot, mint a legtöbb izzadásgátló. A legújabb kutatások összefüggést fedeztek fel az alumíniumtartalmú dezodorok és a mellrák kialakulása között. A bio stiftekben általában szódabikarbónát találsz. Ráadásul a tömbökben árult dezodort az utolsó morzsáig elhasználhatod.

A jó öreg hintőpor

Nyáron nemcsak a hónaljad izzad, viszont nem kenegetheted magad mindenhol izzadásgátlóval. Használj illatos hintőport, ami ugyan nem akadályozza meg az izzadást, de felszívja a nedvességet, így a baktériumok táptalaj híján nem szaporodnak.

Botox

A botulin injekciót leginkább ráncok ellen használják. Idegbénítóként működik.

 

Ha hónaljba fecskendezik, akkor blokkolja a verejtékmirigyeket, amik nem termelnek izzadságot. A hatás körülbelül fél évig tart.

Természetes izzadásgátlók

Belülről és kívülről is használhatod a természet nyújtotta lehetőségeket. A zsálya teáját fogyasztva csökkentheted az izzadás mértékét.

A zsályatea elkészítése
Egy csészéhez egy evőkanál zsályát áztass 15 percig forró vízben. Igyál meg minden nap egy csészével.

Készíthetsz fürdőt is. Az alábbi növényekben található cserzőanyag összehúzza a verejtékmirigyeket. 50 g apróbojtorjánt, 20 g zsályát és 30 g tölgyfakérget köss össze kis gézzacskóban, és tedd a fürdővizedbe.

Ezt is szeretjük